luni, 15 iunie 2009

Alegeri parlamentare la 29.07.2009! O zi de miercuri!!!


Preşedintele în exerciţiu al RM, preşedintele Parlamentului şi secretarul general al Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a semnat astăzi decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului ales la 5 aprilie 2009.

Parlamentul, se spune în decret, va fi dizolvat marţi, 16 iunie 2009, zi în care documentul va fi publicat în „Monitorul Oficial”.
Prin acelaşi decret, Voronin a fixat pentru 29 iulie 2009 data alegerilor parlamentare anticipate.

Ziua de 29 iulie este o zi de miercuri. O practică nouă pentru Republica Moldova, să fixezi alegeri pentru o zi lucrătoare!

Iată textul decretului:

"Avînd în vedere că Parlamentul nu a reuşit să aleagă Preşedintele Republicii Moldova, în conformitate cu procedura constituţională şi în termenele stabilite de legislaţia în vigoare, şi ţinînd cont de Avizul Curţii Constituţionale nr. 2 din 12 iunie 2009 privind constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului, în temeiul art.78 alin.(5) din Constituţia Republicii Moldova şi al art.76 alin.(3) din Codul electoral, Preşedintele Republicii Moldova a decretat:
Art. 1. - Parlamentul de legislatura a XVII-a se dizolvă pe data de 16 iunie 2009.
Art.2. - Se stabileşte data de 29 iulie 2009 pentru desfăşurarea alegerilor în noul Parlament.
Art.3. - Prezentul decret intră în vigoare la 16 iunie 2009."

În această seară de 15 iunie, Voronin a adresat un mesaj populaţiei.
Discursul, în care Opoziţia este atacată din nou cu vehemenţă, a fost transmis pe postul public de televiziune „Moldova 1”.
Reproduc un fragment:

"Putem afirma cu toată certitudinea că, în toate aceste acţiuni, liderii partidelor de opoziţie s-au condus de tot ce doriţi, dar în nici un caz de interesele alegătorilor lor, care e puţin probabil să-şi fi dat, pe 5 aprilie, voturile pentru acte de vandalism în centrul capitalei sau pentru o criză politică şi economică artificială.
Logica distructivă a celor care au inspirat evenimentele tragice din 7 aprilie s-a manifestat deosebit de evident în ultimele săptămîni, cînd liderii fracţiunilor de opoziţie au respins toate eforturile şi propunerile puterii de a găsi un compromis acceptabil şi demn. Întreaga ţară s-a convins de faptul că persoanele care s-au autointitulat opoziţie nu tind spre propria victorie parlamentară, spre afirmarea unor principii sau idei proprii, ci doar spre destabilizare, spre haos, spre înfrîngerea economică şi politică a Republicii Moldova. Ele nu au profitat de şansa de a veni în întîmpinarea intereselor tuturor cetăţenilor Moldovei, intereselor propriilor alegători, ele au respins mîna întinsă de către putere şi au refuzat să participe la votarea unei noi candidaturi pentru funcţia de Preşedinte al ţării. Ele au folosit voturile Dumneavoastră, mandatele lor parlamentare numai pentru un sigur scop - să paralizeze cu orice preţ puterea în ţară, să menţină şi să sporească tensiunea în societate, să excludă orice posibilitate de a realiza un consens naţional. Anume aceste acţiuni au şi adus ţara noastră la alegeri parlamentare anticipate.
Astăzi am semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului. Ţara iarăşi intră în campania preelectorală. Dar atmosfera noilor alegeri acum este mult mai proastă decît cea din ajunul alegerilor din 5 aprilie. Dar anume acum, mai mult ca oricînd, este important ca toţi participanţii la această cursă preelectorală să dea dovadă de sînge rece şi de ataşament faţă de convingerile democratice. Anume acum toţi participanţii la campania electorală trebuie să se pătrundă de o idee simplă, de ideea că Republica Moldova poate fi independentă numai într-un singur caz, în cazul în care ea va rămîne o ţară democratică şi va reinstaura stabilitatea politică. Şi oricît s-ar pregăti toţi participanţii la campania preelectorală, inclusiv Partidul Comuniştilor, să-şi sărbătorească propria victorie, ei toţi trebuie, deja acum, să se gîndească şi la aceea cum să se comporte şi în cazul unei eventuale înfrîngeri, cum să continue lupta pentru interesele alegătorilor lor, aflîndu-se în opoziţie. Noi toţi trebuie să ne gîndim la aceea cum să facem ca amărăciunea dezamăgirii viitorilor perdanţi să nu ne arunce înapoi, spre evenimentele din 7 aprilie.”.

Citiţi textul integral al mesajului aici.

7 comentarii:

 1. e diabolic planul comunistilor, si ce vor face cei de dupa hotare in acest caz ?! cum o sa ajunga la sectiile de votare in zi de lucru ?! pacat !

  RăspundețiȘtergere
 2. eu nu inteleg, e oficial 29 Iunie???
  ei ces bolnavi cu totul....

  RăspundețiȘtergere
 3. Oricum, cu cât mai multe trucuri ticăloase vor pune la cale, cu atât vor pierde mai răsunător. Nu e de glumă. Au murit tineri în aprilie, iar alţii au fost nenorociţi pe viaţă, poate, în bătăi!
  Mulţi zăpăciţi se duc la mormântul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, dar ocrotirea domnitorului o avem noi. Cu siguranţă!

  RăspundețiȘtergere
 4. Da! E oficial. Este în decret. S-o fi gândit muuuuuuuuuuuuult.

  RăspundețiȘtergere
 5. Blegul ce este. A facut-o intentionat deoarece stie ca cei de peste hotare nu vor avea sansa de a vota in zi de lukru. Cum as fi si eu. dar imi iau liber si plec la votare. Sper toti sa aiba aceasta posibilitate.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului