miercuri, 10 iunie 2009

Americanii au inventat XM25, arma deşteaptă, de care nu te poţi ascunde


Pentagonul a prezentat un nou tip de puşcă de asalt, capabilă să tragă gloanţe “inteligente”, controlate prin radio. Conform producătorilor armei XM25, inamicii nu mai au nicio scăpare, chiar dacă ar fi lunetişti ascunşi în tranşee.
Puşca deşteaptă XM25 este dotată cu cartuşe de o concepţie specială, care explodează parţial în aer pentru a dezvălui poziţia duşmanilor ascunşi.
Militarii americani vor putea să se bată chiar şi cu trăgătorii de elită, aflaţi după parapeţi de beton. Ei vor evita astfel bombele care fac prea multe “victime colaterale”.
Arma are un dispozitiv laser, care determină distanţa exactă până la obstacol.
În aceste condiţii, soldatul poate trage chiar şi la trei metri distanţă deasupra adăpostului inamic, deoarece gloanţele inteligente explodează deasupra sau sub lunetiştii inamici.
Cartuşul de 25 mm conţine un cip care primeşte un semnal radio de la luneta electronică în scopul calculării cât mai precise a distanţei şi identificării ţintei. Pentru a distruge un buncăr cu lunetişti era folosită o rachetă Javeline, care costa 86.000 de dolari. Un cartuş de puşca XM25 face aceeaşi treabă şi costă 33 de dolari, explică Douglas Tamilio, inginerul care a inventat “jucăria”.

Sursa: “Gardianul”

Citeşte despre:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului