joi, 4 iunie 2009

Amnesty International a pichetat Ambasada Chinei

Amnesty International Moldova a pichetat joi, 4 iunie, Ambasada Chinei la Chişinău. Astfel, membrii organizaţiei de promovare a Drepturilor Omului au comemorat 20 de ani de la reprimarea sângeroasă a demonstraţiilor studenţeşti de pe piaţa Tiananmen din Beijing.
De asemenea, ei au protestat faţă de suprimarea de către guvernul chinez a opiniilor alternative şi persecutarea apărătorilor drepturilor omului.
Evgheni Goloşceapov, directorul executiv al Amnesty International Moldova, a declarat pentru Info-Prim Neo: “Ceea ce s-a întâmplat acum 20 de ani în China, din păcate, este actual şi pentru Moldova. Evenimentele din Tiananmen şi cele din 7, 8 şi 9 aprilie din Chişinău sunt foarte asemănătoare. În ambele cazuri, oamenii au ieşit să-şi exprime public neplăcerile şi să cheme autorităţile să respecte legislaţia. Ar fi bine ca, peste un an, nu numai ONG-urile din domeniul respectării drepturilor omului, dar şi populaţia simplă să iasă la 7 aprilie în PMAN, cu lumânări, în memoria victimelor represiunilor din aprilie 2009”.
Directorul executiv al Amnesty International a încercat, fără succes, să transmită reprezentanţilor Ambasadei Chinei scrisoarea secretarului general AI, Irene Khan, adresată preşedintelui Comitetului Permanent al Congresului Popular Naţional al Chinei, Wu Bangguo Weiyuanzhang. Prin aceasta este solicitată demararea unei investigaţii deschise şi independente asupra evenimentelor din 1989 din Tiananmen.


Polonia celebrează 20 ani de la căderea comunismului, amintind rolul decisiv al papei Ioan Paul al II-lea

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski a subliniat joi, 4 iunie, la Gdansk, cu prilejul ceremoniilor de marcare a 20 ani de la căderea comunismului, rolul decisiv al papei Ioan Paul al II-lea în prăbuşirea regimurilor comuniste în Polonia şi în Europa de Est, relatează AFP.
“Papa Ioan Paul al II-lea a jucat un rol imens, inspirând transformările din ultimii 20 ani”, a declarat preşedintele Kaczynski, reamintind “triumful” Solidarităţii, primul sindicat liber din ţările comuniste, la alegerile din 4 iunie 1989, celebrate în aceste zile în Polonia.
“Marea structură /a Solidarităţii/ nu a fost creată pentru că cineva a planificat-o, ci pentru că oamenii se săturaseră să trăiască fără libertate”, a mai afirmat şeful statului polonez.
Pentru marcarea victoriei Solidarităţii în urmă cu 20 ani, eveniment care a accelerat prăbuşirea Zidului Berlinului şi a regimurilor comuniste, în toată Polonia au loc numeroase manifestări, expoziţii şi concerte.
Ceremoniile principale se desfăşoară la Cracovia, în prezenţa unor lideri şi personalităţi din vechiul bloc comunist, dar şi la Gdansk, leagănul Solidarităţii.
În cursul dimineţii, premierul Donald Tusk i-a întâmpinat la castelul regal Wawel din Cracovia pe cancelarul german Angela Merkel, pe ex-preşedintele ceh Vaclav Havel, pe laureatul Nobel Lech Walesa, precum şi pe primii miniştri din ţări foste comuniste.
După o ceremonie în catedrala Wawel, cu participarea cardinalului Stanislaw Dziwisz, fostul secretar al papei Ioan Paul al II-lea, liderii urmau să lanseze un apel comun către tânăra generaţie.
Potrivit unui sondaj publicat la 4 iunie de cotidianul Rzeczpospolita, pentru 73% dintre polonezi, Ioan Paul al II-lea a avut rolul cel mai important în schimbările petrecute în ultimii 20 ani în Polonia, urmat de Lech Walesa, liderul istoric al Solidarităţii, cu 62%.
Într-un interviu apărut tot astăzi în cotidianul Il Sole 24 ore, Joaquin Navarro-Valls, fostul purtător de cuvânt al suveranului pontif, a declarat că acesta ar putea fi beatificat în cursul lui 2009, prima etapă spre canonizare.

Sursa: Agerpres

Foto: Papa Ioan Paul al II-lea şi ÎPS Teoctist, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Pozele au fost făcute în timpul vizitei lui Papa Ioan Paul al II-lea în România, în perioada 7-9 mai 1999.
A fost prima vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă.

Citiţi: 20 DE ANI DE LUPTĂ CONTRA COMUNISMULUI: 1989 – 2009

Un comentariu:

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului