miercuri, 3 iunie 2009

Beijingul blochează accesul la mai multe site-uri de Internet

Mediafax, AFP: China a blocat marţi, 2 iunie, accesul la Twitter, Flickr şi la alte site-uri de Internet, cu o zi înaintea celei de-a 20-a comemorări a reprimării manifestaţiei din Piaţa Tiananmen, a anunţat organizaţia Reporters sans frontieres (RSF), care s-a declarat "scandalizată" de această măsură.
RSF "este scandalizată de blocarea unui număr de aproximativ zece site-uri ca Twitter, YouTube, Bing, Flickr, Opera, Live, Wordpress sau Blogger", se arată într-un comunicat al organizaţiei, care a fost sesizată de utilizatorii chinezi de Internet.
"Autorităţile de la Beijing nu se dau înapoi de la nimic pentru a impune tăcerea asupra a ceea ce s-a petrecut acum 20 de ani în Piaţa Tiananmen", a adăugat RSF.
"Blocând accesul la circa zece site-uri utilizate zilnic de milioane de utilizatori chinezi de Internet, Guvernul preferă cenzura şi securitatea cu orice preţ în loc să accepte o dezbatere asupra acestui important episod din (istoria) contemporană a Chinei", a subliniat organizaţia.
Gigantul informatic american Microsoft a confirmat, de asemenea, că utilizatorii chinezi sunt privaţi de "mai multe" dintre seriviciile sale de Internet, printre care şi serviciul de mesagerie Hotmail şi noul său motor de căutare Bing. Microsoft nu a precizat când a avut loc această blocare.
"Noi încercăm să contactăm Guvernul (chinez) pentru a înţelege această decizie şi a vedea dacă putem face ceva", a declarat într-un comunicat directorul pentru Relaţii Publice din cadrul companiei Microsoft, Kevin Kutz.
Site-ul YouTube nu poate fi accesat în China din martie, potrivit grupului american de Internet Google.
Departamentul american de Stat s-a abţinut să aducă vreo critică la adresa Beijingului, în legătură cu acest subiect.
"Politica noastră în lume este de a susţine libertatea de exprimare. Acest lucru este foarte clar", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wood.
"Dar în ceea ce priveşte activităţile Guvernului chinez în legătură cu aniversarea, nu am nicio declaraţie de făcut acum", a spus acesta. "Vom avea mai multe de spus mâine, într-un comunicat cu ocazia acestei aniversări", a adăugat el.
"Dar problema drepturilor omului este un element foarte important al relaţiilor noastre cu China", a dat Wood asigurări. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a fost acuzată de sacrificarea problemei drepturilor omului în numele realismului în cadrul relaţiilor cu Beijingul.Piaţa Tiananmen, unul dintre locurile cel mai atent supravegheate din lume


Piaţa Tiananmen rămâne probabil, la 20 de ani de la cea mai amplă mişcare de contestare a regimului comunist, una dintre pieţele cel mai atent supravegheate din lume, dar şi un simbol al naţionalismului şi mândriei regăsite în China.
Indiferent de vreme, în piaţa Tiananmen are loc, în fiecare dimineaţă, ceremonialul "brigăzii de apărare a drapelului naţional", formată din poliţişti înarmaţi, care arborează steagul naţional. Un ritual care, de Ziua Naţională, poate atrage şi câteva mii de persoane.

Tot în piaţa Tiananmen veghează şi un portret gigantic al fondatorului regimului, Mao Zedong. "Piaţa Tiananmen este inima Chinei şi centrul ei politic", explică Zhao Xinfeng, în vârstă de 38 de ani, fost militar şi responsabil, timp de mai mulţi ani, pentru ceremonia arborării drapelului.
"Chinezii au un sentiment special pentru piaţă, unde s-au desfăşurat multe evenimente importante", adaugă el, referindu-se la proclamarea Republicii Populare Chineze, cu aproape 60 de ani în urmă, la 1 octombrie 1949.
Doi ani după reprimarea mişcării democratice, a fost înfiinţată oficial "brigada de apărare a drapelului naţional". Pentru regim, a fost un gest de reluare a controlului asupra unui loc simbolic - cea mai mare piaţă din lume, cu o suprafaţă de 44 de hectare, unde se află mausoleul lui Mao.
Piaţa a fost amenajată în 1950, după modelul Pieţei Roşii din Moscova, pentru organizarea de parade militare şi manifestaţii de masă. La începutul Revoluţiei culturale, în 1966, Mao a fost aclamat în piaţa Tiananmen de mii şi mii de gărzi roşii fanatizate, o adevărată maree umană care a rămas în istorie.
"Piaţa rămâne pe axa simbolică tradiţională a puterii (care traversează oraşul de la nord la sud), permiţând astfel noului guvern să-şi legitimeze puterea în ochii poporului, marcând şi sfârşitul puterii imperiale", afirmă Anne-Marie Broudehoux, profesor la Universitatea Quebec.
Securitatea este covârşitoare, pentru a-i împiedica pe opozanţi - studenţi în 1989, adepţi ai mişcării Falungong începând din 1999 sau protestatari izolaţi - să perturbe liniştea. Piaţa este patrulată de poliţişti, în civil sau uniformă, militari sau maşini ale forţelor de ordine. Înaintea Jocurilor Olimpice din august, în piaţă au fost instalate porţi cu raze X, care nu au fost demontate, permiţând în continuare controlarea bagajelor turiştilor. "Cum se tem de oameni, de ceea ce spun aceştia, nu au transformat acest spaţiu într-un loc deschis; se poate spune că a devenit un loc gol şi steril", apreciază ziaristul şi scriitorul Jasper Becker.

Surse: Mediafax, AFP

Citeşte pe blog:
Preşedintele RM n-a fost ales. Urmează alegeri parlamentare anticipate şi
20 DE ANI DE LUPTĂ CONTRA COMUNISMULUI: 1989 – 2009

Un comentariu:

  1. Eu am fost cu vreo 3 ani in China, dar nu am vazut prea multi politisti in piata Tiananmen. Daca erau, atunci aratau c-am ca carabinerii nostri - jerpeliti si parca un pic flaminzi. Poate in ajunul olimpiezii si dupa s-a schimbat situatia... Sincer sa spun nu am ramas prea impresionat de aceasta piata. Este intra-adevar mare, dar care "miroase a vechi", iar in imediata apropiere este mizerie... Mormane de corji de harbuz atit de mari nu am vazut in viata mea.
    In rest, Beijingul/Pekingul este un "orasel" :) modern, dar extrem de poluat...ceea ce este si de inteles la marimea lui.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului