marți, 9 iunie 2009

Diaconescu: basarabenii nu au nevoie de 500 de euro pentru viză


Ministrul de Externe al României, Cristian Diaconescu, a declarat că afirmaţia conform căreia cetăţenii R. Moldova ar trebui să aibă în cont minimum 500 de euro pentru a obţine viză de România “este total falsă”. El este convins că Bucureştiul nu pretinde depozite bancare cetăţenilor de peste Prut.
Trebuie reţinut însă că Ordonanţa de Urgenţă 194/2002 arată că oricare cetăţean din afara spaţiului european care intră în România trebuie să facă dovada că are un cont bancar de minimum 500 de euro sau 50 de euro pentru fiecare zi petrecută în străinătate. Bucureştiul aplică această lege imediat după aderarea la UE din ianuarie 2007.
“Ca şi afirmaţiile cu drapelul pus pe Parlamentul de la Chişinău, şi această afirmaţie din presa de dincolo de Prut este total falsă, o manipulare de prost-gust, ca să mă exprim elegant. Nu se pune problema de a cere sume depozite din partea cetăţenilor moldoveni, cu atât mai mult, cu cât România, stat membru al UE, a introdus regimul de vize conform obligatiilor europene în condiţii de liberă acceptate a vizelor, deci în condiţii de vize fără plată”, a explicat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.
Pe site-ul Ambasadei României la Chişinău se precizează că dovada mijloacelor de întreţinere a solicitantului care cere viză se va face prin card bancar personal (original şi copie) şi extrasul contului de la bancomat sau extrasul contului bancar, de dată recentă, din care să rezulte suma deţinută de titular. Se precizează clar că nu se acceptă certificate bancare şi bani în numerar. Site-ul ambasadei nu precizează însa un plafon minim pentru această sumă existentă în contul bancar.
În practică, basarabenii puteau prezenta banii ofiţerului consular, iar vameşii cereau dovada unei sume în numerar.
Autor: VIP, “Gardianul”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului