luni, 8 iunie 2009

Centru-Dreapta a învins la europarlamentare

Alegerile europarlamentare din cele 27 de state membre ale UE, organizate în perioada 4 - 7 iunie, au reconfirmat poziţia popularilor europeni în Parlamentul European.
Agerpres notează că scrutinul a fost marcat de un puternic absenteism, dar şi de ascensiunea formaţiunilor de extremă dreapta, evoluţie oarecum neaşteptată într-o perioadă de criză economică şi financiară precum cea actuală, când de obicei electoratul sprijină mai mult partidele de stânga, de orientare social-democrată, cu o accentuată componentă socială.

Elena Băsescu, fiica preşedintelui României, are mandat de europarlamentar independent.
Lista europarlamentarilor români - rezultate parţiale pe Mediafax.


În România: (rezultate finale anunţate de BEC)
Alianţa PSD-PC se află pe primul loc în cursa pentru PE, cu 31,07% din voturi. Este urmată de PD-L cu 29,71%, PNL cu 14,52%, UDMR cu 8,92%, PRM cu 8,65%, PNŢCD cu 1,45%, iar Forţa Civică a obţinut 0,40 % din voturi, a anunţat Biroul Electoral Central.
Candidatul independent Pavel Abraham a obţinut 1,03% din voturi, în timp ce Elena Băsescu a obţinut 4,22% din voturile exprimate.

Votul la Chişinău: 1.409 persoane cu cetăţenie română au participat duminică, 7 iunie, la europarlamentare. Valide au fost declarate 1.396 buletine de vot. 56,95% dintre alegătorii de la Chişinău au votat cu PD-L, 10,74% – pentru PNL, Alianţa PSD + PC a obţinut 3,94%, iar PRM – 3,51%.
Pentru Elena Băsescu au votat 23,57% din alegători. Celelalte partide au acumulat mai puţin de un procent.
(Info-Prim Neo, azi.md)

Realitatea TV: Cele 27 de ţări ale Uniunii Europene trimit 736 de eurodeputaţi în Parlamentul European. Odată ajunşi la Bruxelles, naţionalitatea îşi pierde din importanţă, pentru că se grupează în funcţie de afinităţile politice.
Popularii rămân cel mai mare şi cel mai influent grup din Parlamentul European, 263 de mandate. Scaunele lor sunt colorate în albastru. La PPE sunt afiliate acum trei partide din România: PDL, UDMR şi PNŢCD.
Popularii sunt secondaţi de Grupul Socialist, în roşu, care are 163 de reprezentanţi în noul legislativ. România este reprezentată de PSD, în Grupul Socialist.
Liberalii din ALDE, în galben, sunt cel de-al treilea grup ca mărime din Parlamentul European. Au 80 de eurodeputaţi. Partidul Naţional Liberal din România este afiliat la ALDE.
Pe locul 4, se află verzii, cu 52 de eurodeputaţi şi toate motivele să vadă viitorul în roz. Au devansat Grupul Europa Naţiunilor, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene şi Grupul pentru Independenţă şi Democraţie.
Rămân 91 de eurodeputaţi independenţi sau cu altă orientare politică. Este posibil să apară şi o altă culoare pe această schemă. Extremiştii vin tare din urmă, iar dreapta radicală are toate şansele să-şi refacă grupul parlamentar, Identitate, Tradiţie, Suveranitate.
Extremiştii de dreapta au obţinut rezultate bune, în zece ţări europene. De exemplu, din 25 de europarlamentari olandezi, 4 sunt de extremă-dreapta. Austria trimite şi ea 2, Ungaria - 3, Danemarca - 2, Finlanda - 1, Grecia - 2, Italia - 8, Franţa - 3, Belgia - 2, iar Bulgaria - 2.
Ca o curiozitate, în noul Parlament va fi şi un reprezentant al Partidului Piraţilor din Suedia, care cere abolirea pedepselor prevăzute pentru descărcarea ilegală a unor fişiere de pe internet.

Alegătorii europeni au pedepsit stânga /BBC/

/Agerpres/ - Partidele de centru-dreapta au obţinut rezultate bune în alegerile pentru Parlamentul European /PE/, în detrimentul stângii, comentează BBC.
Partidele de extrema-dreaptă şi antiimigraţie au făcut de asemenea progrese la scrutinul desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, într-un context în care prezenţa la vot a fost fost slabă - 43-44%, în continuă scădere comparativ cu 2004 - 45%, 1999 - 50% sau 1994 - 57%.
În ce le priveşte, Partidul Laburist din Marea Britanie, Partidul Social Democrat din Germania şi Partidul Socialist din Franţa au înregistrat înfrângeri istorice.
În schimb, conform rezultatelor încă provizorii, Partidul Popular European rămâne cea mai importantă formaţiune din legislativul celor 27.
Jose Manuel Barroso, care pare să se îndrepte spre un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, după succesul obţinut de centru-dreapta, le-a mulţumit duminică alegătorilor şi le-a dat asigurări că vocile lor vor fi ascultate. 'Per total, rezultatele sunt o victorie incontestabilă a partidelor şi candidaţilor care susţin proiectul european şi care vor ca Uniunea Europeană să răspundă preocupărilor lor cotidiene', a apreciat şeful executivului european.
Liderul socialist Martin Schulz a declarat că înfrângerea suferită de grupul său din PE urmează să fie analizată. 'Este o seară tristă pentru social-democraţia din Europa. Suntem deosebit de dezamăgiţi', a recunoscut el.
Vicepreşedinta Comisiei Europene Margot Wallstrom a remarcat la rândul său că prezenţa slabă la urne în sine a însemnat 'un rezultat prost'.
Grupările extremiste au câştigat teren la alegerile europarlamentare, ceea ce se traduce prin locuri în forul european pentru formaţiuni de extrema dreaptă şi antiimigraţie din Olanda, Austria, Danemarca, Slovacia sau Ungaria. Partidul Naţional Britanic a obţinut două fotolii, pentru prima dată într-un vot naţional, iar Partidul Piraţilor din Suedia, care vizează liberalizarea descărcării de fişiere de pe net, a obţinut 7% din voturi pe plan naţional şi unul din cele 18 locuri ale Suediei în PE.
În acelaşi timp, în pofida crizei economice care a afectat majoritatea statelor din blocul european, o serie de partide aflate la guvernare au avut rezultate bune la europarlamentare în ţări importante: exti-pollurile indicau o victorie netă pentru Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), partidul de dreapta al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy , iar conservatorii cancelarei germane Angela Merkel au câştigat scrutinul european cu 37,9% din voturi, conform rezultatelor complete nedefinitive. La rândul ei, coaliţia de centru-dreapta a premierului italian Silvio Berlusconi a ieşit înaintea opoziţiei socialiste, cu peste 35% din voturi conform rezultatelor aproape definitive.
În Marea Britanie în schimb, laburiştii la guvernare au înregistrat un regres sever, cel mai slab rezultat din ultimul secol: conform rezultatelor finale, Partidul Laburist s-a clasat pe o umilitoare poziţie a treia în alegerile europene, cu numai 15% din voturi.
Partidul Popular European, care este de cinci ani cea mai mare grupare din PE, cu 288 de locuri din totalul de 785, va obţine între 267 şi 271 de mandate din cele 736 ale noului legislativ, au indicat rezultatele provizorii date publicităţii în cursul nopţii.

Sursa: AGERPRES


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului