marți, 9 iunie 2009

Expoziţie de fotografii despre deportările din anii ‘40

Miercuri, 10 iunie 2009, la ora 15.00, trei absolvenţi ai Şcolii de liderism politic a IDIS „Viitorul” vor lansa expoziţia de fotografii „În memoria deportărilor”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (str. Mihail Kogălniceanu 82), la parter, informează bloggerul Pavel Munteanu.
La lansare au fost invitate persoane care au fost deportate, istorici, publicişti, precum şi mass-media.
Alţi doi bloggeri - Ion Bargan şi În GÎND îmi vine un GÎND -
au anunţat despre acest eveniment şi au postat un film documentar, cu o durată de 7 minute.

Expoziţia va fi deschisă până la 24 iunie.
Informaţie preluată de pe blogul lui Pavel Munteanu:
12-13 iunie 1941, primul val de deportari:
Potrivit datelor de arhivă, în acea noapte, din Basarabia şi nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate (”membri ai organizaţiilor contrarevoluţionare şi alte elemente antisovietice”) şi 24.360 au fost deportate.
6-7 iulie 1949, al doilea val:
Au fost deportate 11.293 de familii – 35.796 persoane, din care 9864 bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii. 7620 de familii au fost considerate “chiaburi”, iar celelalte acuzate de “colaborare cu fasciştii”, de “apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.
1 aprilie 1951:
Au fost arestate şi deportate în Siberia (reg.Kurgan) 723 de familii, respectiv, 2617 persoane (808 bărbaţi, 967 femei şi 842 copii), în special acuzate de apartenenţă la secta religioasă “Martorii lui Iehova”.


Ştiu ce au însemnat aceste deportări. Străbunicul meu pe linia tatălui a fost condamnat de sovietici încă în 1944 la 11 ani de închisoare, pentru faptul că fusese primar la români, în Gura-Căinarului. În noaptea spre 7 iulie 1949, străbunica, toţi cei 5 copii şi ginerele (bunicul meu pe linia tatălui) au fost arestaţi, urcaţi în tren şi deportaţi în Siberia.

Au fost duşi în satul Muhino, raionul Şimanovsk, regiunea Amur, la tăiat pădure. Bunicul meu abia împlinise 19 ani în aprilie 1949. Era cântăreţ la biserică. În Siberia, în 1952, împreună cu alţi basarabeni, a fost condamnat la 25 de ani de puşcărie „pentru trădare de patrie”. (Se născuse deja taică-meu, în 1951.) A fost deţinut în regiunea Habarovsk. În total, acolo erau 300 de condamnaţi politici, ţinuţi într-un sector separat. În alte două sectoare, erau vreo 5 mii de deţinuţi de drept comun. Săpau fundaţii pentru construcţii, pe un ger de minus 40, minus 50 de grade. Mâncare primeau puţină, erau bolnavi - au murit mulţi. Bunicul a fost deţinut până în 1955. (Stalin a murit în 1953.)

Li s-a permis să revină în Moldova în anul 1958, când taică-meu avea deja 7 ani. Dar nici la Gura-Căinarului nu erau aşteptaţi cu braţele deschise de activiştii de partid. Nu le-a fost uşor. Au avut multe încercări. Dar au trecut peste ele cu seninătate şi iertând. Au fost puternici, rezistenţi şi generoşi. Bunicul meu a avut până şi forţa fizică şi morală de a studia şi de a absolvi cu brio, cu titlul de „doctor”, Academia Teologică de la Moscova.
Bunicul, protoiereul mitrofor Grigore Lisnicu, a trecut la cele veşnice în noaptea spre 9 mai 2006, la 76 de ani împliniţi. S-a născut în satul Cobâlnea (Şoldăneşti), cel în care creşte stejarul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

A fost preot în multe localităţi din Moldova, printre care Cubolta, Coşcodeni, Heci (Sângerei), Sălcuţa (Căuşeni), Ignăţei (Rezina). Timp de 8 ani, până în 1989, a fost parohul Catedralei „Sf. Nicolae”, din centrul oraşului Bălţi. În 1989, s-a redeschis biserica („Sf. Cuv. Parascheva”) din Gura-Căinarului (Floreşti) şi el a fost preot acolo până în ultima zi.
Un râu de oameni, adulţi şi copii, l-au condus pe ultimul drum, presărându-i flori în cale.
Trei dintre fiii lui sunt preoţi. Îmi aduc aminte cum a glumit în ziua în care a împlinit 70 de ani: „Am venit aici fiind un copil orfan de ambii părinţi şi am umplut ograda cu nepoţi”. Acum, este Acasă, în Ceruri. S-a reîntors acolo biruitor.

Bunicii mei au fost şi rămân un exemplu pentru mine. Chiar nu am cunoscut oameni la fel de minunaţi.

3 comentarii:

 1. Oare va fi prezent la această expoziţie vriun deputat de la PCRM ? sigur că nu....
  Dar cred că ar fi un lucru necesar din partea lor...

  RăspundețiȘtergere
 2. poate zâna greceanii ;))
  e nascuta in fundul siberiei

  sa ajungi comunista dupa ce ai fost deportata de catre comunisti in siberii de gheata?!

  RăspundețiȘtergere
 3. Cum sa fie prezenti comunistii la o asa expozitie? Ei doar sint continuatorii si prozelitii peste timp a criminalilor sovietici care au deportat , arestat si persecutat zeci de mii de români basarabeni si bucovineni .Ma intreb cum este pentru urmasii acestor victime ale holocaustului sovietic (ca ceea ce au facut autoritatile sovietice contra natiunii române din Basarabia si nordul Bucovinei asta a fost un adevărat etnocid) sa vada la fiecare ocazie pe actualii guvernanti cum le inalta osanale acelor criminali care le-au persecutat parintii si bunicii.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului