marți, 30 iunie 2009

Megafoanele slugarnice ale comuniştilor continuă să intoxice opinia publică

Observatorii constată schimbări nesemnificative în politicile editoriale ale televiziunilor moldoveneşti

Televiziunile monitorizate şi, în primul rând, Moldova 1, N4 şi NIT, au mediatizat diferenţiat, ca frecvenţă şi durată, actorii politici, generând o vizibilitate inegală şi neechitabilă a acestora.
Această concluzie se conţine într-un nou raport de monitorizare pre-electorală a prezenţei actorilor politici în programele a 9 posturi TV.
Raportul a fost realizat de Asociaţia Presei Electronice (APEL) de la 1 la 16 iunie, 2009, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit raportului, televiziunile monitorizate au urmat, în general, aceleaşi politici de editare a ştirilor şi emisiunilor despre politicieni şi instituţii ale statului ca şi în perioada preelectorală pentru alegerile din 5 aprilie.

Trei staţii – Moldova, N4 şi NIT – au plasat în context pozitiv şi au favorizat în ştiri şi în emisiuni preponderent reprezentanţii puterii şi au defavorizat reprezentanţii opoziţiei parlamentare.
„Partidul extraparlamentar care s-a bucurat de cea mai mare mediatizare a fost PPCD”, a spus la o conferinţă de presă, la 30 iunie, profesorul universitar, Constantin Marin.
„PPCD a devenit favoritul unor posturi care anterior fie că nu vorbeau despre PPCD, fie că îl interpretau ocazional. E vorba de N4, NIT şi Moldova 1”, a spus Marin.
Rapoartele de monitorizare efectuate de APEL şi alte ONG-uri de media sunt în permanenţă supuse criticilor din partea administraţiei radiodifuzorului public „Teleradio-Moldova”.
Coordonatorul acestui proiect, Vasile State, a spus că APEL şi alte ONG-uri pregătesc o scrisoare de răspuns administraţiei „Teleradio-Moldova”, care va fi făcută publică în curând.
Spre deosebire de perioadele precedente de monitorizare, rezultatele celei de la 1 la 16 iunie atestă că, la majoritatea televiziunilor, numărul ştirilor conflictuale scrise în temeiul mai multor surse de informaţie îl depăşeşte pe cel al ştirilor scrise pe baza unei singure surse. Cel mai frecvent, prevederea legală şi norma profesională de scriere a ştirilor conflictuale sunt încălcate de NIT.

La celălalt pol se află Pro TV Chişinău şi TV7 care, în mare, demonstrează ataşament pentru standardele jurnalismului independent.
În opinia experţilor care elaborează rapoartele de monitorizare, sub egida APEL, evoluţiile, deocamdată, insignifiante, atestate la staţiile monitorizate „trebuie dezvoltate accelerat şi cu hotărâre, pentru a oferi telespectatorului şansa unei informări adecvate, necesare votului calificat”, a spune într-un comunicat distribuit de vorbitori la conferinţa de presă, condusă de Nicolae Panfil, secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - Coaliţia 2009.
Proiectul „Monitorizarea prezenţei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune în perioada pre-electorală, electorală şi post-electorală a alegerilor parlamentare 2009” este finanţat de către Delegaţia Comisiei Europene în R. Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului şi se desfăşoară în cadrul Coaliţiei 2009.
Sursa: Info-Prim Neo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului