luni, 1 iunie 2009

Secretarul de Stat al SUA i-a scris lui Voronin

OFICIAL: Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a primit un mesaj semnat de Secretarul de Stat al SUA, Hillary Rodham Clinton.
În mesaj se menţionează: „Vă mulţumesc pentru scrisoarea Dumneavoastră din 15 aprilie. Preşedintele Obama m-a împuternicit să Vă răspund în numele lui. Noi în SUA împărtăşim viziunile Dumneavoastră referitoare la o Moldovă democratică şi integră, protejată în limitele hotarelor recunoscute la nivel internaţional şi aflată în proces de realizare a opţiunilor de integrare europeană. Apreciez opiniile Dumneavoastră cu privire la alegerile din Moldova şi consecinţele acestora.
Noi condamnăm violenţele care au avut loc în zilele imediat următoare scrutinului parlamentar, fapt pe care Ambasada SUA în Republica Moldova şi Departamentul de Stat l-au declarat public.
Noi credem că Guvernul Republicii Moldova ar trebui să analizeze atît îngrijorările, care au apărut cu privire la desfăşurarea alegerilor, cît şi modul în care au fost tratate persoanele reţinute, jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile în urma violenţelor.
O explicaţie completă va consolida încrederea în instituţiile democratice ale Moldovei. Statele Unite ale Americii vor continua să susţină dezvoltarea democraţiei în Moldova.
Noi apreciem Moldova ca pe un partener şi susţinem aspiraţiile ţării Dumneavoastră de a trăi într-o Europă unită”.
Sursa: Serviciul de Presă al Preşedinţiei Republicii Moldova
1 Iunie 2009


Declaraţia din 16 aprilie 2009 a Departamentului de Stat al SUA cu privire la urmările protestelor de la Chişinău:
Statele Unite sunt îngrijorate de situaţia din Republica Moldova care s-a creat după violenţa din 7 aprilie.

Deşi a fost restaurată ordinea şi demonstraţiile ulterioare au fost paşnice, am primit rapoarte de la societatea civilă şi observatorii internaţionali despre abuzuri contra celor deţinuţi de către autorităţile moldoveneşti.
De asemenea, suntem îngrijoraţi de rapoartele care comunică că oficialităţile guvernamentale intimidează studenţii şi jurnaliştii. Declaraţia Preşedintelui Voronin despre amnistierea multor dintre cei reţinuţi este un pas încurajator spre reconciliere.
Îndemnăm guvernul să acţioneze în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi obligaţiile sale internaţionale, atunci când are de a face cu opoziţia, protestatarii si mass-media. Toate părţile trebuie să se comporte responsabil. De asemenea, este important ca guvernul să comunice cu partidele de opoziţie pentru a examina îngrijorările lor cu privire la alegerile din 5 aprilie într-un mod cooperant şi transparent. Accentuăm faptul că nu există nici o scuză pentru violenţă, de felul celei care a avut loc pe data de 7 aprilie. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a lucra în strânsă colaborare cu Moldova şi poporul său pe calea integrării europene. Respectul pentru supremaţia legii şi pentru drepturile omului sunt elemente cheie în relaţia noastră.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului