marți, 16 iunie 2009

Partidul Liberal, cu noi probe despre fraudarea scrutinului din aprilie

Partidul Liberal (PL) susţine că a depistat peste 15 metode de fraudare a alegerilor, aplicate la scrutinul din 5 aprilie 2009.
Unele dintre probe au fost prezentate într-o conferinţă de presă marţi, 16 iunie. Dovezile vor fi depuse la Procuratura municipiului Chişinău şi la procuraturile din raioane.
„În anul 2009, pe listele electorale au fost incluse cu 408 mii persoane mai mult decât la alegerile locale din 2007. Comisia Electorală Centrală (CEC) ne-a explicat că acesta este numărul de cetăţeni născuţi între anii 1990-1991, care în 2009 au obţinut dreptul la vot. Statistica, însă, ne arată că în anul 1990 s-au născut peste 90 mii de persoane, iar în 1991 – circa 60 mii. Cifra de 408 mii a fost inclusă pentru a obţine voturile în favoarea Partidului Comuniştilor (PCRM)”, a explicat Mihai Ghimpu, liderul PL.
O altă metodă de fraudare depistată de PL este multipla votare. „Verificând 100 secţii de votare din mun. Chişinău, am depistat 2.000 de cazuri în care unii cetăţeni au votat de două, trei, chiar şi de patru ori”, a mai spus Ghimpu.
„Prin intermediul unui program, am depistat că o persoană a votat concomitent la trei secţii de votare: de două ori în Chişinău şi o dată la Floreşti, cu acelaşi buletin”, a declarat Ghimpu. Potrivit preşedintelui Partidului Liberal, multipla votare a fost posibilă în centrele raionale, în municipiile Bălţi şi Chişinău. În sate, această fraudă a fost aplicată mai puţin, pentru că acolo locuitorii se cunosc unii cu alţii.
Oleg Bodrug, deputat PL, a spus că în multe secţii au votat persoane fără acte de identitate, iar la alte secţii au fost falsificate masiv semnăturile.
Pentru fiecare cauză vom face demers. Acestea vor fi înaintate mai întâi procurorului municipiului Chişinău, după care şi procurorilor din raioane. Este vorba despre o răspundere penală din partea falsificatorilor”, a spus Bodrug.
Mihai Ghimpu a spus că este sigur că aceste metode urmează să fie utilizate şi în alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie.
„Vom avea trei membri din partea opoziţiei la CEC, vom încerca să fim atenţi şi să depistăm orice tentativă de fraudare”, a spus Ghimpu. „Dacă nu ar fi fost alegerile anticipate, am fi înaintat probele acestea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar mai aşteptăm”, a pus Ghimpu.
Iată ce a declarat Ghimpu despre fixarea alegerilor pentru o zi de miercuri, 29 iulie:
„Stabilirea datei alegerilor într-o zi de lucru este un mare minus. Nu vor putea vota îndeosebi cetăţenii aflaţi la muncă peste hotare. Sperăm că statele în care se află ei vor înţelege că vrem să scăpăm de comunişti şi le vor permite să meargă la vot. Comuniştii niciodată nu s-au gândit la binele alegătorului.”.

După Info-Prim Neo
Foto: jurnal.md

Un comentariu:

  1. Ajutati la lupta impotriva comunismului, participati la raspandirea adevarului.
    Informatii legate de abuzurile si manipularile facute de comunisti ajung greu in multe zone din Moldova, de aceea avem nevoie de ajutorul vostru. Basarabeni, downloadati fisierele aflate aici: http://s4.transfer.ro/storage/cd_anticomunist-7c6d5.rar , scrieti-le pe CDuri si dati-le celor care au nevoie.
    Mai multe informatii pe www.romanism.net .

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului