luni, 22 iunie 2009

PL, PLDM, AMN: Rămânem concurenţi electorali, dar acţionăm împreună

Partidele parlamentare de opoziţie – PL, PLDM şi AMN – au constituit un Consiliu politic pentru dialog şi cooperare, pentru a da un semnal de solidarizare politică.
Anunţul a fost făcut luni, 22 iunie, la o conferinţă de presă.
„În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate şi în vederea iniţierii unui dialog civilizat între opoziţie şi putere, între societatea civilă, şi pentru a da un semnal clar de solidarizare politică, Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), exprimându-şi angajamentul în faţa Constituţiei R. Moldova şi faţă de regimul ei constituţional, au decis constituirea Consiliului politic pentru dialog şi cooperare”, a citat Serafim Urecheanu, liderul AMN, dintr-o declaraţie comună.
Potrivit lui Urecheanu, este vorba despre un „acord de parteneriat politic în numele viitorului R. Moldova”.
Vlad Filat, preşedintele PLDM, a menţionat că acest consiliu politic are trei sarcini foarte clare. „În primă instanţă, este vorba de a coordona acţiunile în această campanie electorală, a mobiliza activele partidelor şi a desfăşura o monitorizare strictă pentru asigurarea unor alegeri libere şi corecte în acest scrutin parlamentar”, a spus Filat.
„Dialogul civilizat dintre putere şi opoziţie nu înseamnă că noi iarăşi vom rămâne în opoziţie. Schimbarea se produce odată cu semnarea acestui acord şi cu alegerile din 29 iulie. Aceste trei partide îşi asumă viitoarea guvernare”, a declarat Mihai Ghimpu, liderul PL.
Totodată, preşedinţii celor trei partide au recunoscut că prin constituirea consiliului, îşi asumă riscul să fie priviţi de alegători ca pe o entitate politică.
Cât despre posibila aderare a altor partide de opoziţie la acest consiliu, Mihai Ghimpu a spus că sunt deschişi, dar să vadă pentru ce. „Dorim ca la guvernare în R. Moldova să vină o putere democratică, dar dacă vor veni la noi pentru a face nişte manevre, ca să rămână la putere guvernarea comunistă, nu au ce căuta la noi (în consiliu – n. r.)”, a declarat Ghimpu.
„De la bun început am fixat că documentul va fi semnat de către partidele de opoziţie parlamentare. Ar fi bine ca şi restul partidelor care împărtăşesc valorile democrate din R. Moldova să contribuie, dar contribuţia respectivă trebuie să fie pe măsura posibilităţilor şi încrederii pe care o au în societate”, a declarat Vlad Filat.
Consiliul politic pentru dialog şi cooperare este format din 9 persoane, câte trei reprezentanţi din partea partidelor politice semnatare. Pe parcursul campaniei electorale, consiliul va avea şedinţe permanente, la care vor fi discutate acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru realizarea scopurilor propuse, au menţionat semnatarii.
Sursa: Info-Prim NeoFederaţia Rusă va acorda R. Moldova un credit de 500 milioane dolari americani, relatează presa rusă de la întâlnirea lui Vladimir Voronin cu premierul rus, Vladimir Putin, care a avut loc astăzi, 22 iunie, la Moscova. "Suntem gata să facem acest pas. Prima tranşă ar putea ajunge în Moldova într-o lună şi jumătate sau două", a declarat Putin.

Un comentariu:

  1. Muito obrigado pelas palavras! Também estou visitando o seu Blog e dá para entender, mesmo sendo num idioma não muito usual no Brasil. Parabéns e conte comigo! Um beijão!
    Worf

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului