luni, 15 iunie 2009

Pragul electoral: ba în sus, ba în jos

Boris Vieru:
„Marian Lupu, Andrei Stratan şi câţi vor mai pleca din PCRM au fost, sunt şi vor fi soldaţii lui Voronin. Ei nu au vindecare. Nu există vindecare de PCRM. Prin urmare, sunt irecuperabili pentru democraţia şi viitorul Republicii Moldova. Erau oneşti dacă s-ar fi retras definitiv din viaţa publică”.


De la 1998 încoace, deputaţii de la Chişinău tot modifică pragul electoral. Pentru mine, a devenit o temă şi iritantă, şi plictisitoare – scrii despre probabilitatea amendării legislaţiei şi aduni reacţii, relatezi post-factum şi aduni reacţii...
Şi aşa în două lecturi.
De această dată, comuniştii au redus pragul de la 6% la 5% pentru a-şi ajuta prietenii de pe centru-stânga să acceadă în următorul parlament. Nu este exclus că legea a fost ajustată cu prioritate pentru Marian Lupu, cel care şi-a anunţat săptămâna trecută plecarea din Partidul Comuniştilor.
Astăzi, 15 iunie, deputaţii comunişti au aprobat în a doua lectură, finală, diminuarea pragului până la 5%. (În prima lectură, modificarea la Codul Electoral a fost aprobată la 12 iunie.)
De asemenea, rata de participare la scrutin suficientă pentru validarea alegerilor parlamentare a fost redusă de la 1/2 la 1/3 din electorat. Printr-o altă modificare, s-a stabilit ca viitoarea campanie electorală să aibă o durată de până la 45 de zile, dar nu de 60, ca până acum.
Dar iată un aspect care a rămas neschimbat: nu pot fi create blocuri sau alianţe electorale. În 2008, Comisia de la Veneţia şi OSCE au apreciat că interzicerea blocurilor electorale reprezintă o încălcare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi au recomandat autorităţilor de la Chişinău să elimine această restricţii până la alegerile parlamentare din 2009. Comuniştii nu s-au conformat.
În 1991, în Republica Moldova a fost fixat un prag electoral de 3%. După, a fost ridicat la 4%, iar în 1998 - la 6%. În 2005, pragul încă mai era de 6%. Odată intrată în exerciţiul funcţiunii, legislatura trecută, a 16-a, a coborât baremul până la 4%. Apoi, în aprilie 2007, deputaţii comunişti şi cei din PPCD s-au răzgândit şi au ridicat din nou pragul de accedere în Parlament până la 6%, iar alianţele electorale au fost interzise. Acum, din nou, pragul este diminuat de la 6% la 5%.
La Chişinău, Codul Electoral este amendat cu aceeaşi uşurinţă cu care îţi schimbi codul de acces la telefonul mobil. Mai bine s-ar stabili restricţii la modificarea unor articole pentru o anumită perioadă. Este total neserios şi chiar agasant ce se întâmplă.

(E.L.)

2 comentarii:

  1. Eu am impresia că politicienii care până acum au fost la guvernare se "joacă" în parlament şi fac ceea ce visează noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ajutati la lupta impotriva comunismului, participati la raspandirea adevarului.
    Informatii legate de abuzurile si manipularile facute de comunisti ajung greu in multe zone din Moldova, de aceea avem nevoie de ajutorul vostru. Basarabeni, downloadati fisierele aflate aici: http://s4.transfer.ro/storage/cd_anticomunist-7c6d5.rar , scrieti-le pe CDuri si dati-le celor care au nevoie.
    Mai multe informatii pe www.romanism.net .

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului