miercuri, 3 iunie 2009

Preşedintele RM n-a fost ales. Urmează alegeri parlamentare anticipate.

Parlamentul va fi dizolvat. Comuniştii nu au putut alege preşedintele. Opoziţia a fost fermă şi consecventă - nu a participat la votare. Comuniştilor nu le-a ajuns un vot. Urmează alegeri parlamentare anticipate.
La ora 14.00, şedinţa Parlamentului va continua, întrucât comuniştii trebuie să voteze candidatura premierului. Deja se ştie pe cine vor instala comuniştii în fruntea Guvernului - pe Zinaida Greceanîi, care a fost prim-ministru şi până acum şi a candidat la preşedinţia RM şi la 20 mai, şi la 3 iunie.
13.55:
Zinaida Greceanîi a acumulat 60 de voturi, iar Andrei Neguţa – „zero”.
După anunţarea rezultatelor votării şi după ce Voronin a constatat din prezidiul Parlamentului că legislatura a 17-a, aleasă la 5 aprilie 2009, va fi dizolvată, urmând să se desfăşoare alegeri parlamentare anticipate, i s-a oferit cuvântul şi Opoziţiei.
Vlad Filat, liderul PLDM, a subliniat în discursul său că s-a ajuns la situaţia pe care a dorit-o Opoziţia şi alegătorii acesteia. Filat a spus că „semnalele au fost clare” - cetăţenii nu au dorit legitimarea unei fraude şi perpetuarea unui regim autoritar şi represiv.
„E timpul să înţelegeţi că în Republica Moldova există oameni cu caracter”, le-a spus Filat comuniştilor.
14.07:
După negocieri formale cu grupurile parlamentare, în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al RM, Voronin a nominalizat-o pe Zinaida Greceanîi la funcţia de prim-ministru.
La 10 iunie, în următoarea şedinţă a Parlamentului, Greceannîi va prezenta lista membrilor Cabinetului şi programul de activitate. Pentru instalarea Guvernului sunt necesare doar 52 de voturi (majoritatea simplă).
Zinaida Greceanîi: „Nu văd necesară schimbarea echipei guvernamentale. Ea trebuie să-şi continuie munca până la organizarea alegerilor anticipate. Opoziţia nu s-a gândit la cetăţenii acestei ţări. Partenerii de afaceri şi instituţiile internaţionale vor refuza să ofere un sprijin pentru Republica Moldova. Situaţia este foarte gravă.”
14.23:
Nişte observaţii subiective:
La Palatul Republicii, în aşteptarea rezultatelor votării, atmosfera era destul de încordată.
Şi deputaţii, şi ziariştii erau destul de obosiţi şi nerăbdători să afle finalul.
Încordarea a fost alimentată şi de un zvon potrivit căruia comuniştii ar fi intenţionat să prelungească votarea pănă la ora 24.00 (până la sfârşitul zilei de 3 iunie), în speranţa că vreun „rătăcit” va intra în cabină de votare şi le va asigura cel de-al 61-lea vot necesar pentru alegerea şefului statului.
La orele 12.36, urna în care au fost depuse buletinele a fost ridicată de pe holul Palatului Republicii. Simpatizanţii Opoziţiei au răsuflat uşuraţi: era clar că au votat numai comuniştii şi preşedintele RM nu a fost ales.
Voronin părea demoralizat, stresat şi obosit încă de dimineaţă. El încerca să râdă şi să zâmbească, să pară stăpân pe situaţie, dar îi reuşeau doar nişte grimase jalnice. Zinaida Greceanîi tot părea să nu fi dormit prea bine. Marian Lupu era încordat şi indispus.
Şi cei din Opoziţie erau obosiţi, dar au avut un comportament demn, sobru şi nu au încercat să pară mai veseli decât erau.

Poze: Unimedia

Un comentariu:

  1. Am primit un mesaj...
    "Ziua de 3 iunie - zi de sarbatoare!!! Invigerea primei batalii in lupta pentru lichidare comunismului!!!

    Daca cu adevarat simti acest fapt prilej de sarbatoare, vino la orele 18:00 in Piata Marii Adunari Nationale sa sarbatorim impreuna si sa aducem sincere multumiri opozitiei!!! Daca simti nevoia, vino cu flori, baloane, confeti (procurat sau confectionat de tine), cu ce iti dicteaza tie inima! Vino si cumiinele goale dar cu sarbatoare in suflet!!!"

    Transmiteti si voi la toata lumea.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului