marți, 23 iunie 2009

Restanţe salariale în sectorul privat din RM: 127 milioane lei


În şedinţa Guvernului din 22 iunie, vicepremierul Igor Dodon a informat că, în data de 30 mai, patronii le datorau angajaţilor imensa sumă de 127 milioane lei – echivalentul a 11,5 milioane USD. Dodon afirmă că Bugetul de Stat nu are datorii la plata salariilor.
În Republica Moldova, salariul mediu pe economie a constituit 2.619 lei în perioada ianuarie-mai.
La cursul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) din 23 iunie, 1USD este cotat cu 11.18 lei, iar 1 Euro echivalează cu 15.47 lei.
Oficial, rata şomajului în Republica Moldova este evaluată la 7,7%, în creştere cu 2,2% faţă de sfârşitul lunii martie 2009.

Volumul producţiei industriale s-a diminuat cu aproximativ 25% în ianuarie-mai 2009, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2008. Informaţia a fost făcută publică de Biroul Naţional de Statistică (BNS).
Declinul este explicat de BNS prin “reducerea producţiei întreprinderilor din industria extractivă, industria prelucrătoare şi sectorul energetic”. A scăzut cererea la produsele lor pe piaţa externă.
Totodată, s-au înregistrat creşteri pe unele segmente: carnea de pasăre, nutreţuri, săpun, detergenţi, produse cosmetice de întreţinere, maşini şi aparate electrice, componente din oţel pentru construcţii, articole tricotate şi croşetate, colectarea, transportarea şi distribuirea energiei electrice.

De la Ministerul Agriculturii, avem asigurări că securitatea alimentară a Republicii Moldova este în afara oricărui pericol.
“În anul agricol curent, am putea spera la o recoltă de grâu de 740 -780 mii tone, dintre care 40 la sută grâu alimentar”, susţine ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatol Gorodenco, citat de Info-Prim Neo.
Recoltarea culturilor cerealiere din prima grupă a început în raioanele din sudul republicii - Vulcăneşti, Cahul şi Stefan Vodă. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 1.000 hectare. În total, urmează să fie recoltată roada de pe 530 mii hectare.
În campania de recoltare a cerealelor din prima grupă, care se va încheia peste aproximativ 2 săptămâni, vor fi încadrate circa 3.200 combine, 70 - 80 la sută dintre ele fiind deja pregătite, va fi organizată şi activitatea a 60 de detaşamente mobile mecanizate pentru raioanele din sud.
În 2009, este aşteptată o recoltă de fructe de 400 mii tone – la nivelul mediu al anilor trecuţi. În acest sezon, Republica Moldova a exportat deja 2 mii tone de fructe în stare proaspătă.
Potrivit ministrului Agriculturii, din Bugetul de Stat au fost alocate 7 mln lei sub formă de subvenţii pentru energia electrică necesară la pomparea apei. Sistemul de rachete antigridină se află în proces de consolidare, a afirmat Gorodenco în şedinţa Guvernului.

P.S.: Măcar poza să fie frumoasă...

Un comentariu:

  1. Adica Dodon a subliniat ca social democratismul moderat de pe platforma caruia activeaza in economia RM asa zishii "comunisti " sa nimerit la timp si la locul lui pentru a diminua influentza negativa a crizei din exterior. Garanteaza leafa bugetarilor si pensiile . Totodata sar in ajutorul oamenilor pacalitzi de bănci falite ca „Investprivatbank” . Sa fi fost depe platforma liberalilor, care dezleaga complet mainutzele capitalului privat si neaga implicarea accentuata a statului in perioada de
    tranzitzie, nu-I mai trageai la raspundere pe cei care nu platesc chiar si mizerul de leafa in sectorul privat.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului