joi, 25 iunie 2009

Voronin vrea să-l şantajeze pe Traian Băsescu. România scapă de vize moldoveneşti dacă semnează „tratatul de bază“

Foto: Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova, şi Traian Băsescu, preşedintele României, la 10 decembrie 2005, la Bucureşti. Andrei Neguţa, ambasadorul Chişinăului la Moscova şi un apropiat de-al lui Voronin, a afirmat pentru „Komsomolskaia Pravda“ că românii scapă de vize dacă Bucureştiul semnează tratatul cu Republica Molotov şi acordul de frontieră. „Bucureştiul i-a susţinut deschis pe pogromişti (sic!), iar câţiva au venit la Chişinău din partea română“, a explicat Neguţa.
Prezent la lansarea programului de tabere pentru copiii românilor de pretutindeni „ARC-2009“, de la Sulina, Traian Băsescu a ţinut să se explice din nou:
„România recunoaşte R. Moldova şi susţine integritatea teritorială a R. Moldova. Viziunea noastra este că, mai devreme sau mai târziu, R. Moldova va deveni un stat membru al UE, iar până atunci, este important ca procesele de democratizare să se consolideze în spaţiul R. Moldova. Unul din elementele pe care noi le considerăm esenţiale în procesul de democratizare a unei ţări este, de altfel, un proces prin care şi România a trecut imediat după Revoluţia din decembrie 1989: respectul pentru comunităţi, indiferent ca sunt comunităţi de români, maghiari, ruşi, lipoveni, ucraineni, macedoneni, turci, tătari.
Mă bucur că 70 de copii din Transnistria vor începe studiile la universităţi româneşti. Am fi bucuroşi să fie cât mai multe solicitări şi, cu certitudine, vom aloca burse pentru câte solicitări vor fi, lucru pe care îl facem şi pentru tinerii din R. Moldova sau din Ucraina.
Ştim prigoana din şcolile din Transnistria, unde copiii vor să înveţe româneşte. Pe mine mă impresionează că aveţi tăria, voinţa să menţineţi limba română şi pentru lucrul acest vă mulţumesc vouă, şi familiilor voastre, şi dascălilor voştri.
Cred că foarte mulţi români ar putea privi la dumneavoastră şi să înveţe dragostea de România şi de limba română".

Ar trebui să-i comparăm permanent pe aceşti oameni cu supuşii lui Voronin. Traian Băsescu i-a îndemnat pe tinerii basarabeni şi transnistreni să ceară cetăţenia română.
Sursa:
Gardianul

Foto: 10 decembrie 2005 - Vizita de lucru în România a preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Vedeţi şi alte poze de la eveniment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului