vineri, 31 iulie 2009

Alegătorii din Chişinău au preferat partidele democratice. Taraclia a votat masiv cu PCRM

Pentru Partidul Liberal şi-au dat votul 23,9% din alegătorii cu drept de vot din Chişinău. Pentru Partidul Liberal Democrat – 17,5%, pentru Partidul Democrat – 10,4% şi pentru Alianţa „Moldova Noastră” – 5,6% din alegătorii din Chişinău. Partidul Comuniştilor a rupt 40% din voturile alegătorilor din Chişinău, transmite Info-Prim Neo. Cetăţenii din nordul Moldovei au votat preponderent cu PCRM – 58,2% din sufragii. Pentru PDM la nord au votat 15,6% din alegători, pentru PLDM – 12,8%, pentru PL – 7,6% şi pentru AMN – 2,9%. Şi în sudul Moldovei alegătorii au votat diferit. La Cahul 57,8% au preferat partidele democratice şi 38,4% – PCRM. În Taraclia, însă, 80,7% din alegători au votat cu PCRM. 51,4% din alegătorii din stânga Nistrului au votat pentru partidele democrate: PLDM – 26,6%, PL – 14,6%, AMN – 4,7%, iar PDM – 5,5%.


100% voturi prelucrate
După prelucrarea a 100% din buletinele de vot, PCRM obţine 44,7% din sufragii, PLDM – 16,6%, PL – 14,7%, PDM – 12,5%, AMN – 7,3%. Nu depăşesc pragul electoral PPCD (1,9%), PSD (1,9%) şi PEMAV (0,4%). Eugeniu Ştirbu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), a spus într-o conferinţă de presă de vineri, 31 iulie, că timpul de procesare a proceselor verbale, 48 de ore, nu a fost depăşit. De data aceasta voturile au fost calculate mai operativ, pentru că a fost un umăr mai redus de concurenţi electorali în comparaţie cu campania precedentă. Procesul verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor şi raportul financiar al scrutinului vor fi aprobate la şedinţa CEC de săptămâna viitoare, marţi sau miercuri. “După aprobarea procesului verbal de totalizare, timp de 48 de ore îl vom prezenta Curţii Constituţionale”, a mai spus Ştirbu. În listele de alegători pentru alegerile parlamentare anticipate au fost incluşi 2609756 cetăţeni cu drept de vot. La urne s-au prezentat 1591756 de alegători. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost de 1581517 persoane. În urma alegerilor parlamentare, din 5 aprilie, pragul electoral l-au trecut doar patru concurenţi: PCRM (49,48%), PL (13,13%), PLDM (12,43%) şi Alianţa “Moldova Noastră” (9,77%). Bugetul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie a constituit circa 34 milioane lei. Neoficial, în noul parlament, PCRM va avea 48 de deputaţi (avea 60 după alegerile din 5 aprilie), PLDM – 18 (anterior - 15), PL – 15 (15), PDM – 13 şi AMN 7 (avea 11).

Deputaţi germani: Victoria opoziţiei din R. Moldova – vot clar pentru Europa
„Viitorul democratic şi european al R. Moldova se află acum în mâinile PLDM, PL, AMN şi PDM”, susţin patru deputaţi ai Parlamentului Federal al Germaniei (Bundestag).
Declaraţia este semnată de către Manfred Grund (CDU - Uniunea Creştin- Democrată/CSU - Uniunea Creştin-Socială), Michael Link (FDP -Partidul Liberal), Markus Meckel (SPD - Partidul Social Democrat) şi Rainder Steenblock (Alianţa 90/Partidul Verzilor), transmite Info-Prim Neo.
Deputaţii spun că forţele democrate din R. Moldova au reuşit să obţină o victorie împotriva Partidului Comuniştilor (PCRM), aflat de opt ani la guvernare, în condiţii de campanie electorală foarte complicată. „Accederea cu un total de 13 mandate în parlament a PDM sub conducerea noului preşedinte al partidului, Marian Lupu, a fost un factor determinant în obţinerea majorităţii de către opoziţie”, se menţionează în declaraţia deputaţilor germani.
Formarea unui guvern stabil de coaliţie, cu cele 53 de mandate ale opoziţiei democratice, nu este o sarcină uşoară. Potrivit parlamentarilor germani, aceasta presupune un nivel înalt de conştiinţă şi responsabilitate din partea tuturor actorilor politici.
„Atât timp cât nu se va decide asupra noilor alegeri ale preşedintelui (care poate fi ales cu 61 de voturi – n. r.), Moldova nu va putea depăşi criza constituţională. Ea cere de la noul guvern o politică integrativă şi faţă de celălalt lagăr politic, şi un nivel înalt de disponibilitate pentru compromis, atât din partea partidelor de opoziţie de până acum, cât şi din cea a comuniştilor, care, având 48 de mandate în parlamentul nou ales, formează încă fracţiunea cea mai puternică”, menţionează reprezentanţii Bundestag-ului.
Semnatarii declaraţiei vorbesc şi despre nevoia de reconsolidare a colaborării R. Moldova cu partenerii europeni. „Un pas decisiv în acest sens va fi încetarea tratării inegale a cetăţenilor UE, ca rezultat al introducerii nejustificate a regimului de vize pentru România”, se arată în declaraţie.
Deputaţii germani consideră că la scrutinul din 29 iulie, alegătorii din Moldova au dat un vot clar pentru integrarea europeană, care va depinde în mod decisiv de dezvoltarea politicii interne şi externe a ţării.
Ştiri de pe Info-Prim Neo

Un comentariu:

  1. CPI-BRASIL.COM31 iulie 2009, 20:33

    Oi ELEONORA: È isso aí. Lutar sempre p/ democracia,liberdade e progresso do povo. CONGRATULATINS! Fineza pedir ao SANDU GRECU P/ COLOCAR O LINK 'TRADUTOR/TRANSLATIONS. Beijos, Roy Lacerda.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului