marți, 28 iulie 2009

Cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la 29 iulie la secţiile de votare. Informaţii generale.

Observatorii ENEMO părăsesc R. Moldova în semn de protest
Observatorii organizaţiei internaţionale ENEMO au decis să părăsească Moldova în semn de protest faţă de refuzul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a înregistra 87 de observatori de-ai săi din ţările CSI, precum şi din Europa Centrală şi de Est. 11 observatori georgieni ai ENEMO au fost reţinuţi la aeroportul internaţional Chişinău şi marţi, 28 iulie, au fost trimişi înapoi la Istanbul. Agenţia INFOTAG a aflat din surse apropiate organelor de drept că, după verificarea listelor, organele abilitate din R. Moldova au depistat că unii dintre observatori aveau legătură directă cu revoluţiile colorate din spaţiul postsovietic, precum şi din ţările balcanice.

În total, pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat 488 de observatori internaţionali din partea a 30 de organizaţii (inclusiv 8 din partea a 5 instituţii electorale străine) şi 2.672 observatori naţionali din partea a 15 organizaţii (inclusiv 3 concurenţi electorali). A fost refuzată acreditarea în cazul a 87 de persoane.
CEC a acreditat 55 de jurnalişti străini de la 38 instituţii mass-media.



Peste 2,5 mln de cetăţeni moldoveni cu drept de vot sunt aşteptaţi miercuri, 29 iulie, la urne pentru a alege deputaţii în Parlamentul R. Moldova. Secţiile de votare din ţară vor fi deschise între ora 7.00 şi ora 21.00, transmite Info-Prim Neo.
Vor fi deschise 1.987 secţii de votare, dintre care 1954 – în interiorul ţării şi 33 – pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale R. Moldova peste hotare.
La vot pot participa toţi cetăţenii R. Moldova care deţin acte de identitate. Votarea se efectuează în baza buletinului de identitate al cetăţeanului R. Moldova, cu fişa de însoţire în care se indică domiciliul sau reşedinţa alegătorului. Se admite votarea în baza paşaportului de tip sovietic, modelul anului 1974, cu menţiunea privind cetăţenia R. Moldova, numărul de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) şi înregistrarea la domiciliu.
La fel, alegătorul îşi poate exprima opţiunea de vot în baza paşaportul de tip sovietic, modelul anului 1974, fără număr de identificare de stat (IDNP), cu menţiunile: “valabil pe un termen nelimitat”. Persoanele care au renunţat la actele de identitate din considerente religioase, pot vota în baza actulului de identitate provizoriu de tip F-9 cu menţiunile privind cetăţenia R. Moldova, domiciliul titularului.
În secţiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova, votarea se mai poate efectua şi în baza paşaportului pentru intrare - ieşire din ţară, livretului de marinar, livretului militar pentru ostaşii în termen şi livretului eliberat de Centrul Serviciului Civil.
De asemenea, la aceste alegeri cetăţenii vor putea participa la votare şi în baza buletinelor de identitate cu termen expirat. Comisia Electorală Centrală (CEC) a permis cetăţenilor care nu au înregistrare permanentă sau temporară la domiciliu să voteze în secţiile de votare corespunzătoare locului de înregistrare la ultimul domiciliu.
În actele de identitate ale tuturor persoanelor care vor vota va fi aplicată ştampila specială „29.07.09 ALEGERI”, în calitate de măsură de control pentru neadmiterea multiplei votări.
CEC atrage atenţia alegătorilor care şi-au pierdut actele de identitate sau la care acestea au expirat că ei pot solicita gratuit, inclusiv în ziua alegerilor, de la secţiile (birourile) de evidenţă şi documentare a populaţiei actul de identitate provizoriu de tip F-9 cu menţiunile privind cetăţenia R. Moldova şi domiciliul titularului.
Alegătorii vor avea de ales unul dintre 8 concurenţi electorali înscrişi în buletinele de vot.
Pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009, CEC a acreditat 488 de observatori internaţionali din partea a 30 de organizaţii (inclusiv 8 din partea a 5 instituţii electorale străine) şi 2672 observatori naţionali din partea a 15 organizaţii.
În 200 de secţii de votare vor fi efectuate sondaje la ieşirea de la urne. Persoanelor care deja au votat li se vor pune întrebări referitor la vârstă, nivel de studii, etnie. După aceasta cetăţeanul va primi chestionarul şi va nota în acesta partidul sau candidatul independent pentru care a votat. După completarea chestionarului îl va arunca într-o urnă specială. La ora 21.05 vor fi anunţate primele estimări ale alegerilor parlamentare, calculate în baza sondajului la ieşirea de la urne, după o oră urmând să fie anunţate estimările definitive.

Partidele au cheltuit peste 16 milioane lei în această campanie

PCRM, ca şi în campania precedentă, este lider la cheltuieli în campania electorală, constată,
pe blogul ei, jurnalista Elena Robu. Comuniştii sunt urmaţi în acest top de PD şi AMN, care au dat peste 3 milioane de lei pentru promovarea imaginii lor.
Iată cheltuielile concurenţilor electorali, în comparaţie cu precedenta campanie electorală:
PCRM - 3 mln. 885 mii 248 lei (6 mln. 764 mii 115 lei)
PDM - 3 mln. 753 mii 386 lei (1 mln. 867 mii 216 lei)
AMN - 3 mln. 088 mii 938 lei (4 mln. 153 mii 305 lei)
PLDM - 2 mln. 202 mii 044 lei (4 mln. 140 mii 869 lei)
PL - 1 mln. 319 mii 504 lei (1 mln. 674 mii 102 lei)
PPCD - 1 mln. 094 mii 230 lei (1 mln. 389 mii 227 lei)
MAE - 511 mii 461 lei (2mln. 581mii 883 lei)PSD 109 mii 700 lei (4 mln. 367 mii 444 lei)
PEAV - 47 mii 356 lei
Astfel, cei 8 concurenţi înscrişi în cursa pentru anticipate au cheltuit în campanie 16 mln. 092 mii 869 lei.

3 comentarii:

 1. Să vedem ce-o ieşi mâine !
  Doamne-ajută !

  RăspundețiȘtergere
 2. Eleonora :não estou achando o tradutor ,você tirou ?

  RăspundețiȘtergere
 3. Eleonora : está chegando o dia .Desejo a todo o povo da Moldávia que as eleições sejam feitas em paz ,e que os comunistas sejam derrotados .Esses observadores estrangeiros não tem nenhuma função nesta eleição ,podem até atrapalhar e fazer confusão.Abraços

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului