sâmbătă, 4 iulie 2009

Comunistul Ţurcan a coordonat pretinsa „lovitură de stat” din 7 aprilie, de care comunistul nr.1 Voronin acuză Opoziţia

Pe blogul „Ştiri din Republica Moldova” (click) găsiţi două filmuleţe despre „instrucţiunile” lui Ţurcan. Reportajele au fost realizate de Jurnal TV: „IMAGINI ŞOC: Ţurcan trebuie să ancheteze ori să fie anchetat?” (1 min 21 sec) şi „Vladimir Ţurcan a negociat arborarea drapelului UE pe Preşedinţie” (2 min 19 sec), în care comunistul îşi explică acţiunea.
Imagine de pe Unimedia
Şi anterior s-a scris că Vladimir Ţurcan, deputat comunist, şeful Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri şi imunităţi, a coordonat întregul proces de arborare a drapelelor României şi Uniunii Europene pe clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului, în timpul protestelor violente şi devastărilor fără precedent din 7 aprilie 2009.
Acum, iată că au ieşit la iveală probe video de calitate şi imposibil de contestat. Da, cu adevărat, Ţurcan le spune unor flăcăi să urce pe acoperiş şi să arboreze drapelul sus, „să-l vadă” oamenii.
Bravo celui care a filmat! Avem oameni destoinici şi curajoşi printre noi!
Unii, până nu văd, nu cred. Aşa că, apăsaţi pe acest link şi ajungeţi la imaginile video postate de Jurnal TV. Sau priviţi aici: http://www.jurnaltv.md/?article=2960
Aceleaşi imagini au fost incluse în filmul „Adevărul despre 7 aprilie”, realizat de PL.
Vă reamintesc: arborarea drapelelor României şi UE pe clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului a fost catalogată de guvernarea comunistă drept „dovadă a unei lovituri de stat organizată de către Opoziţie, cu sprijinul României”.
La fel ca şeful lui, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Vladimir Ţurcan este general-maior de poliţie, a ocupat funcţia de ministru de Interne al Republicii Moldova în perioada 21 decembrie 1999 - 19 aprilie 2001, după care a devenit deputat pe listele Partidului Comuniştilor. Alte detalii din biografia lui Vladimir Ţurcan – aici.
Într-un stat normal, în care Justiţia funcţionează, Ţurcan ar sta acum la Procuratura Generală sau la SIS şi ar răspunde la întrebări. La noi, el anchetează evenimentele din aprilie şi găseşte falşi vinovaţi.

Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) a depus, la 3 aprilie, o sesizare pe numele procurorului general, Valeriu Gurbulea, și a directorului SIS, Artur Resetnicov, cerând anchetarea comunistului Vladimir Țurcan pe cazul organizării actelor de vandalism din 7 aprilie.
Formațiunea solicită să fie deschis un dosar în baza art. 341 din Codul Penal „Chemări la răsturnare sau schimbare prin violență a orânduirii constituționale a R.Moldova.” AMN consideră că decizia de a-l numi pe Vladimir Țurcan președinte al „Comisiei de Stat pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie” a avut drept scop blocarea unei anchete care ar fi scos la iveală adevărul despre rolul de organizator al conducerii comuniste în vandalizarea sediilor Parlamentului și Președinției.

În continuare, un articol pe care l-am postat pe blog la 10 aprilie 2009:

Şeful Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, Igor Bodorin, a recunoscut că tinerii au fost lăsaţi de către Paza clădirii Parlamentului să urce pe acoperiş şi să arboreze drapelul UE.
Bodorin a spus că acesta a fost „un compromis”, pentru a se evita escaladarea violenţelor. Şeful SPP a spus că s-a negociat cu un grup de reprezentanţi ai protestatrilor, „din vreo 10 persoane”. „Deşi unii dintre subalternii mei propuneau să deschidem focul”, a povestit şeful SPP, într-un reportaj difuzat astăzi, 10 aprilie, la Ştirile de la ora 19.00, de postul public de televiziune „Moldova 1”.
Şeful SPP mai spune că individul în tricou galben avea cărţi în rucsac. Din imaginile video şi pozele disponibile pe Internet, vedem că individul purta un rucsac în spate în faţa sediului Preşedinţiei, iar în faţa Parlamentului deja nu-l mai avea.
Prin urmare, SPP-ul recunoaşte că i-a lăsat pe tineri să ajungă pe acoperiş, dar afirmă că acesta a fost „un compromis”, în scopul evitării deschiderii focului.
Mai vedeţi din arhiva blogului:
Update

La 7 aprilie, Procuratura Generală a difuzat un comunicat de presă pe acest subiect:

Vizavi de arborarea drapelului UE pe clădirea Parlamentului

În legătură cu unele relatări din mass-media şi interpelări ale ziariştilor, precum şi în legătură cu adresarea Alianţei Moldova Noastră (AMN) privind pretinsa organizare de către Vladimir Ţurcan a arborării drapelului Uniunii Europene (UE) pe clădirea Parlamentului, serviciul de presă al Procuraturii Republicii Moldova informează.
Faptul dat constituie subiectul investigaţilor speciale în cadrul acţiunilor de urmărire penală pe cauza pornită pe faptul dezordinilor în masă din 7 aprilie 2009.
Concomitent, faptul dat a fost investigat suplimentar, urmare interpelării AMN.
Imediat după evenimentele din 7 aprilie, fiind audiat în calitate de martor, V. Ţurcan a confirmat faptul negocierii cu reprezentanţii protestatarilor referitor la arborarea drapelului UE pe clădirea Parlamentului, aceasta fiind iniţiativa protestatarilor, acceptată de el în scopul calmării spiritelor şi evitării violenţelor.
Faptele expuse de V. Ţurcanu au fost confirmate şi prin alte probe administrate în cadrul urmăririi penale - declaraţii ale martorilor, inclusiv ale persoanelor care nemijlocit au arborat drapelul, înregistrări video etc.
Se mai menţionează că imaginile difuzate de către unele publicaţii sunt rupte din context şi interpretate într-o manieră eronată.
Mai mult decît atît, negocierile dintre V. Ţurcan şi reprezentanţii protestatarilor, au avut loc în cadrul unor discuţii deschise, la care, de altfel, au fost prezenţi şi unii reprezentanţii ai mass-media - fapt care confirmă netemeinicia insinuărilor aduse.
Astfel, se poate de afirmat cu certitudine că, arborarea drapelului constituie o cerinţă şi o iniţiativă a protestatarilor şi nu o indicaţie, o condiţie a reprezentanţilor Parlamentului.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale”

Un comentariu:

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului