marți, 21 iulie 2009

Cozi în faţa Consulatului României la Chişinău

Începând cu 17 iulie, în faţa Consulatului României se formează zilnic cozi interminabile. Celor care doresc să obţină viză românească, li s-au alăturat şi tinerii care doresc să-şi depună dosarul pentru a-şi continua studiile în instituţiile de învăţământ din România.
Tinerii fac două rânduri (cei cu studii gimnaziale şi cei cu studii liceale) şi stau zi şi noapte în faţa Consulatului pentru depunerea actelor. Până în prezent au fost depuse peste 1000 de dosare, spun surse din cadrul Ambasadei României la Chişinău.
Solicitat de JURNAL, Lavinii Enii, secretar II la Ambasada României de la Chişinău declarat că în perioada de recepţionare a dosarelor, Consulatul activează peste program pentru a primi toţi doritorii până la 27 iulie, când expiră termenul de depunere dosarelor.
“Dacă iniţial a fost programată depunerea actelor în zilele de lucru de la ora 16.30 până la 20.30, iar în zilele de sâmbătă şi duminică de la 11.00 până la 17.00, acest program nu s-a respectat din cauza cetăţenilor veniţi din provincie, care voiau să doarmă lângă consulat”, a spus Enii. “Nu am putut permite ca cetăţenii veniţi de la sute de kilometri să plece acasă fără depunerea actelor sau să aştepte noaptea la consulat. Am lucrat vineri în prima zi până la ora 1.00 noaptea, iar aseară până la ora 12.00” , a spus reponsabilul de la Ambasadă.
Valentin Crivorotico din Anenii Noi, absolvent al gimnaziului, a venit dis-de-dimineaţă la Consulat pentru depunererea actelor. El spune că studiile făcute în România îi vor oferi noi perspective de viitor şi că vrea să depună actele la un liceu cu profil economic indiferent în ce oraş al României.Dumitru Gramaci, tatăl Elenei Gramaci din Bălăneşti, Nisporeni a spus că a venit la Consulat de la ora 8.00 dimineaţa şi a fost înscris în listă cu numărul 363, pentru ca fiica lui să depună actele la una din universităţile din România.
Mariana Tâmplaru, mama Danielei Tâmplaru din Chişinău a comunicat că a venit să depună actele încă vineri-prima zi de depunere a actelor şi nu era aşa rând ca acum. Ea a mai spus că nu a putut depune atunci actele din cauza unor erori făcute în mediile diplomelor absolvenţilor din liceu.
Şi Vadim Popa din Chişinău, absolvent al liceului Vasile Alecsandri din Chişinău a depus actele la trei universităţi din România. Tânărul spune că a venit la consulat la ora 6.00 dimineaţa şi a fost înscris în listă cu numărul 65. El a mai spus că membrii comisiei l-au anunţat că rezultatele concursului de admitere vor fi făcute publice după 20 august pe site-ul Ministerului Educaţiei din România - www.edu.ro.
Anul acesta, MECI din România a oferit cetăţenilor RM 2.590 de locuri pentru studii în România.

Sursa: “Jurnal de Chişinău”

Cu barca, pentru a ajunge la Bucureşti
Patru cetăţeni din Republica Moldova au trecut râul Prut cu o barcă pneumatică. Moldovenii aveau în plan să ajungă în Bucuresti, pentru a găsi un loc de muncă, dar au fost opriţi din deplasarea lor ilegală de poliţiştii de frontieră ieşeni. Persoanele s-au ales cu dosare penale pentru intrare pe teritoriul României prin trecere ilegală a frontierei de stat. “Cetăţenii au fost predaţi autorităţilor de graniţă a statului vecin în vederea luării măsurilor legale", a declarat inspectorul Mihaela Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi.
Subiect preluat de pe www.jurnal.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului