joi, 30 iulie 2009

Declaraţie PL: Încălcările grave şi multiple ale procesului electoral comise de guvernarea comunistăPartidul Liberal constată şi condamnă gravele şi multiplele încălcări ale procesului electoral, ale Constituţiei şi Codului Electoral al Republicii Moldova, înregistrate astăzi, 29 iulie, pe întreg teritoriul republicii şi comise de către guvernarea comunistă. Redăm în continuare cele mai frecvente tipuri de încălcări înregistrate de către reprezentanţii Partidului Liberal: Poliţia rutieră a reţinut ilegal mijloacele de transport în care se deplasau spre Chişinău studenţii care nu pot vota în localităţile de domiciliu şi au vize de reşedinţă temporară în căminele studenţeşti. Astfel de cazuri s-au întâmplat la Edineţ, Ungheni, Orhei, Rezina şi la intrarea în Chişinău, dinspre aeroport. Reamintim că Partidul Liberal a cerut anterior, printr-un demers adresat prim-ministrului, acordarea de transport gratuit studenţilor în ziua votării, în scopul de a le facilita exercitarea dreptului la vot, în condiţiile în care Comisia Electorală Centrală a refuzat să le creeze aceste condiţii. Faptul că astăzi poliţia rutieră împiedică deplasarea studenţilor la secţiile de votare către Chişinău şi alte centre universitare demonstrează că acţiunile guvernării comuniste de restricţionare a votului tinerilor au purtat un caracter programat şi premeditat şi constituie o încălcare fără precedent a Constituţiei şi Codului Electoral al Republicii Moldova, încălcare de care sunt afectaţi peste 100 de mii de studenţi.
- La ordinul secretarului CEC Iurie Ciocan, studenţii a căror viză de reşedinţă temporară a expirat au fost excluşi din listele electorale din centrele universitare, dar nu au fost incluşi în listele electorale din localităţile de baştină.
- La secţia de votare nr. 7 din Cimişlia, la ora 12.45, din 298 de alegători care votaseră până în acel moment, 94 au fost incluşi pe listele suplimentare. La aceeaşi secţie Bazatin Zinaida a fost înscrisă pe 52 de poziţii ale listei electorale, cu date personale diferite.
- Preşedintele comunist al raionului Râşcani a venit la secţia de votare nr. 54, satul Zăicani, cu 150 de cereri de vot la domiciliu pentru urna mobilă, ceea ce denotă organizarea de către comunişti a votului la domiciliu, fără acordul şi coordonarea cu biroulurile electorale. În satul Zastânca, secţia de votare nr. 73, din raionul Soroca, reprezentantul comuniştilor a prezentat la secţie 47 de cereri de vot la domiciliu.
- În oraşul Cahul, în secţia de votare nr.1 observatorul din partea PCRM Ilaşcu Alexei a furat ştampila “votat”, care a lipsit din secţie timp de 15 minute, ceea ce presupune utililizarea ei pentru aplicarea pe buletine de vot aflate în afara secţiei de votare.
- Există zeci de contestaţii care au ca subiect împiedicarea activităţii observatorilor în secţiile de votare unde preşedinte este reprezentantul comuniştilor (Basarabeasca, Râşcani, Străşeni, Bălţi ş.a.).
- În municipiul Chişinău şi în alte centre urbane sunt semnalate de către cetăţeni sute de cazuri de înscriere ilegală în apartamentele sau în casele lor proprietate privată a unor persoane străine. Aceste vize de reşedinţă false au fost perfectate de Ministerul Afacerilor Interne. Partidul Liberal consideră că vizele de reşedinţă false ale MAI au fost perfectate concomitent cu eliberarea mai multor fişe de însoţire a buletinului de identitate de către Ministerul Dezvoltării Informaţionale, pentru a permite votarea multiplă – una din fraudele cele mai des întâlnite la alegerile parlamentare de la 5 aprilie 2009.

Partidul Liberal condamnă încălcările procesului electoral, la care se dedă guvernarea comunistă, şi acuză PCRM de faptul că nu a renunţat la practicile de fraudare a votului cetăţenilor folosite în cadrul alegerilor de la 5 aprilie 2009 şi că le aplică şi la alegerile de la 29 iulie în proporţii şi mai mari, cu implicarea aceloraşi instituţii şi structuri administrative ale statului şi guvernului. Partidul Liberal declară că încălcările înregistrate până la ora actuală au ca obiectiv descurajarea votului în favoarea partidelor de opoziţie, falsificarea voturilor în proporţii care să vicieze în mod semnificativ rezultatul alegerilor şi creşterea artificială a procentului pentru partidul comuniştilor.

Un comentariu:

  1. Eleonora: É muito triste saber que pessoas quizeram votar e foram impedidas pela polícia.Mas vocês ja sabiam que isto poderia acontecer em algumas regiões.Nas próximas eleições o povo tem de se preparar para os golpes dos comunistas que tentam impedir a democracia .Abraços e boa sorte

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului