miercuri, 15 iulie 2009

Dezbateri la „Vocea Basarabiei” cu PL, MAE şi PCRM

Până după ora 16.00, am ascultat dezbaterile electorale de la postul de radio „Vocea Basarabiei” şi mi-a plăcut cum s-a descurcat Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), primarul general al municipiului Chişinău.

Vicepreşedintele PL (foto) a fost tonic şi inspirat. A avut argumente solide şi răspunsuri prompte la toate acuzaţiile reprezentantului Partidului Comuniştilor (PCRM).
Comuniştii au delegat la această emisiune pe un reprezentant cu numele Ion Ciobanu, exact cum se numeşte şi un membru cunoscut al PL, care a participat anterior la dezbaterile electorale de la mai multe posturi de radio şi TV.
Al treilea invitat în studio a fost liderul Mişcării „Acţiunea Europeană” (MAE), istoricul Anatol Petrencu.

O ascultătoare l-a confundat pe preşedintele MAE cu Petrenco de la PCRM şi i-a cerut să dea socoteală pentru nepăsarea guvernării comuniste faţă de problemele cu care se confruntă producătorii de fructe.
Reprezentantul comuniştilor vorbea chiar foarte corect româneşte – o fi învăţat limba la Bucureşti. Tactica lui a fost cea aplicată din startul campaniei şi în fiecare zi de către comunişti: a învinuit Opoziţia de violenţele din 7 aprilie.
Personal primarului Chirtoacă, reprezentantul comunist i-a reproşat că nu soluţionează problema câinilor vagabonzi din Chişinău, în timp ce acesta vorbea despre tinerii omorâţi în bătăi în luna aprilie. Chiar m-a surprins cum a „întors vorba” comunistul în acest context. Alte reproşuri ale delegatului PCRM făcute lui Chirtoacă au vizat starea proastă a drumurilor în capitală şi „circul” din şedinţele Consiliului municipal Chişinău. (De fapt, "circul" din Parlamentul pe care comuniştii l-au condus în ultimii 8-10 ani era mult mai tare. Iar în Consiliul Municipal Chişinău, tot ei şi acoliţii lor declanşează diverstismentul.)
În replică, Dorin Chirtoacă a spus că, în 2008, Guvernul a redus cu 50% bugetul municipiului Chişinău, comparativ cu 2007, până a deveni el primar, dar că şi în această situaţie de criză financiară s-a reuşit achitarea datoriilor de 500 de milioane de lei, acumulate anterior de primarul comunist. În plus, Dorin Chirtoacă a relevat că în Chişinău, de la bugetul local, au fost majorate cu 20% salariile profesorilor, iar cheltuielile pentru hrana elevilor au fost suplimentate cu 30%. Chirtoacă a spus că se soluţionează şi problema câinilor vagabonzi, reamintind că aceasta există încă de pe timpul Uniunii Sovietice, când animalele erau pur şi simplu împuşcate şi, prin urmare, era „rezolvată uşor”.
Cât priveşte starea drumurilor, Dorin Chirtoacă a spus că Guvernul nu alocă bani în acest scop, dar că acestea oricum sunt mai bune decât drumurile din republică, inclusiv cele din oraşul Bălţi, pentru care guvernarea comunistă a sporit chiar, în 2008 şi 2009, alocaţiile de la Bugetul de Stat.
Chirtoacă a subliniat pentru reprezentantul comunist că nu Opoziţia i-a scos pe tineri în stradă, ci revolta lor faţă de fraudarea alegerilor din 5 aprilie şi efectele dezastruoase ale guvernării comuniste. El a adăugat că protestele paşnice au fost transformate în acţiuni violente de către guvernarea comunistă, care a infiltrat instigatori. Vicepreşedintele PL a adăugat că PCRM ar trebui să-i mulţumească de fapt Opoziţiei pentru că a calmat spiritele şi nu a fost distrusă şi clădirea Guvernului, cum s-a întâmplat cu sediile Preşedinţiei şi Parlamentului.
Dorin Chirtoacă a promis că, odată ajunsă la guvernare, actuala Opoziţie nu se va răfui cu nimeni, ei fiindu-i străine pornirile dictatoriale. Oamenii oneşti, care şi-au exercitat cu profesionalism şi cinste atribuţiile, vor fi păstraţi în funcţii şi chemaţi să contribuie la însănătoşirea situaţiei din Republica Moldova, a anunţat Chirtoacă.
Ascultătorul „Vocii Basarabiei” este unul mai special – votant al partidelor de dreapta. Când au fost deschise telefoanele, oamenii au urat succes Opoziţiei la scrutinul parlamentar din 29 iulie 2009, iar reprezentantului comunist i-au spus că şi la sate „deja este cunoscut adevărul că tinerii au fost bătuţi şi omorâţi”.

Amuzant: un radioascultător, simpatizant evident al PL, a remarcat că reprezentantul comunist vorbeşte bine româneşte, dar, oricum,
i-a recomandat "să mai facă şcoală şi abia apoi să stea de vorbă cu Dorin Chirtoacă".
Anatol Petrencu, liderul MAE, a reconfirmat că formaţiunea lui se va retrage din cursa electorală la 22 iulie, chemându-i pe alegători să voteze pentru PL, PLDM şi AMN.
Tema rundei de dezbateri a fost "Reindustrializarea Republicii Moldova. Locul Republicii Moldova în diviziunea internaţională a muncii".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului