duminică, 19 iulie 2009

Evreii mesianici din România vor să fie reprimiţi în Biserica lui Iisus

Dumitru Manolache

Puţini dintre noi ştim că în România există comunităţi de evrei care cred că Iisus este Mesia, dar care îşi păstrează identitatea iudaică.
Ei se numesc evrei mesianici şi doresc, ca şi apostolii Mântuitorului, să vestească Evanghelia tuturor. Mai mult, o organizaţie a lor, “Toward Jerusalem Council Two”, a luat iniţiativa organizării, după aproape două milenii, a celui de-al Doilea Sinod de la Ierusalim, unde reprezentanţii tuturor Bisericilor creştine să-i reprimească pe evreii mesianici, în mod public, în “Biserica Domnului Yeshua”. De câţiva ani, ei se întâlnesc cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi ai altor Biserici şi culte creştine, pentru a comunica, a se cunoaşte mai bine şi “a lucra împreună pentru Împărăţia Lui”.

Recent, la Mănăstirea Neamţ (România), s-a desfăşurat Conferinţa “Toward Jerusalem Coucil Two” (“Spre al Doilea Sinod de la Ierusalim”), cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei, Teofan, care a avut ca temă “Împăcarea în Mesia”, la care au participat ortodocşi, catolici, protestanţi şi evrei care cred în Hristos, cunoscuţi sub numele de “evrei mesianici”, din Israel, Rusia, Republica Moldova, Austria şi România.
La sfârşitul conferinţei, pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie “Andrei Şaguna” din Sibiu, avea să declare: “Problema întoarcerii evreilor la creştinism este o temă esenţială în planul mântuirii lumii, aşa cum îl găsim în teologia Bisericii”.

Spre cel de-al Doilea Sinod de la Ierusalim

În ţara noastră există comunităţi restrânse de evrei mesianici la Oradea, Bucureşti, Cluj şi Iasi, organizate în Federaţia Comunităţilor Mesianice din România. Aceste comunităţi au caracter religios, cultural şi social-caritativ şi au la bază Iudaismul Mesianic.
Pentru a-i cunoaşte mai bine şi a afla mai multe lucruri despre evreii mesianici, ne-am adresat domnului David Nagy, preşedintele Federaţiei şi al Comunităţii Mesianice “Bat-Tzion” (“Fiica Sionului”) din Oradea. Domnia sa a dat curs cu amabilitate demersului nostru, aducând lămuriri şi informaţii interesante despre aceşti mai puţin cunoscuţi lucrători întru Hristos.
“Atunci când vorbim de evrei mesianici, vorbim de evrei care au ajuns să creadă că Yeshua (Iisus) din Nazaret a fost şi este Mesia şi Salvatorul, Mântuitorul lui Israel şi al întregii lumi. Această credinţă nu este o schimbare a religiei într-un fel formal, ci o credinţă, o convingere reală, care are ca rezultat schimbarea vieţii celui ce ajunge să creadă acest lucru. Toate cultele, Bisericile creştine s-au dezvoltat din crezul iniţial al ucenicilor, apostolilor şi desigur al Mântuitorului, crez care se numeşte Iudaism Mesianic în zilele noastre”, ne-a declarat acesta.
Referitor la scopurile organizaţiei pomenite mai sus, domnul David Nagy ne-a declarat:” Aceasta a luat initiaţiva de a se îndrepta spre un al II-lea Sinod în Ierusalim, unde reprezentanţii tuturor Bisericilor creştine îi vor reprimi pe evreii mesianci în mod public în Biserica Domnului Yeshua. Ideea este că, în primul secol după Mesia, a existat un Sinod la Ierusalim, descris în cartea «Faptele Apostolilor», unde credincioşii evrei au luat decizii cu privire la primirea neevreilor în Biserică. Cum evreii mesianici, care au fost primii credincioşi, au «dispărut» de-a lungul istoriei, iar în zilele noastre au reapărut, este nevoie de un Sinod la care Biserica, împărţită de atunci în nenumărate culte sau ramuri, să reprimească pe evreii care s-au întors «acasă».
Biblia ne spune că această împiedicare a evreilor, adică faptul că nu au crezut toţi pe vremea lui Yeshua, a făcut ca harul să ajungă la alte popoare ca să fie mântuite, dar la sfărşitul vremurilor, se va întoarce şi Israelul”.

Evreii mesianici de-a lungul istoriei

Evreii mesianici au existat totdeauna de-a lungul istoriei. La început, comunităţile lor erau în strânsă legătură cu Templul din Ierusalim, atât cât acesta a existat, şi cu sinagoga. Ei şi-au păstrat identitatea naţională şi cultura, dar au devenit credincioşi în Iisus în acelaşi timp. Iudaismul Mesianic a reapărut pe scena istoriei în anul 1690. Astăzi, există comunităţi de evrei mesianici în multe zone ale lumii. De-a lungul timpului, s-a înrădăcinat părerea cum că evreul, dacă devine credincios în Iisus, nu mai este evreu. Evreii mesianici cred însă că pot rămâne evrei şi mesianici în acelaşi timp.
În Europa, prima comunitate de evrei mesianici a apărut, oficial, la Chişinău, în jurul anilor 1860, fiind condusă de Iosef Rabinovitch. Mişcarea s-a revigorat după 1960. În Israel, există cca.110 comunităţi mesianice. În cadrul acestora se deosebesc două categorii: evreul creştin, cel care L-a acceptat pe Iisus ca mântuitor şi Domn al său personal şi s-a încadrat într-o Biserică, unde nu-şi mai trăieşte sau practică identitatea iudaică, şi evreul mesianic, care îşi păstrează identitatea iudaică, crede în Iisus, trăieşte viaţa evreiască, din punct de vedere religios, lingvistic şi cultural.
„Gardianul”
17.07.2009

5 comentarii:

 1. Grupările de evreii mesianici, sinagogi, adunări şi bisrici mixte, din lume sunt departe la extreme dierite unele de altele, singurul lucru care îi uneşte fiind Domnul Iisus Mesia şi unele tradiţii ebraice, precum şi legătura cu Iisraelul. Nu toţi văd bine şi aceste legături cu diferite biserici mai ales evreii de la holocaust nu agrează pe catolici. Cei mai mulţi doresc să facă ceva nou în afara creştinismului şi iudaismului, fără să pună ochelarii pe care îi au cultele şi confesiunile creştine şi mozaice de secole la rând perioadă în care au făcut tradiţii şi doctrine unii împotriva încredinţărilor altora.
  Totuşi se văd câteva roade din această colaborare, şi anume dărâmarea zidurilor prejudecăţilor de o parte şi alta. Doamne Ajută!

  RăspundețiȘtergere
 2. Cea mai mare "GAFA" pe care evreii zisi "Mesianici" o pot face! Evreii sa doreasca sa fie "REPRIMITI ??" in Bazilica, Biserica ?? Oare chiar ne`am pierdut mintile,ca Evrei vorbind ?? Evreii trebuie sa fie reprimiti in Eretz~YIsrael, in Tara lor fagaduita de Creator,asta....DAAA!! Asta este Kosher,asa vorbesc Scripturile Evreesti si asa se va intampla. Dar POPORUL Ales de catre marele EL~SHADAY,sa renunte la "Statutul Lui" mi se pare mai mult decat ridicol,chiar pacatos.Basilica (Biserica)nu are nimic nici cu "Conciliul din YERUSHALAIM" si nici cu Evreii primelor secole ale erei noastre. Atunci cand s~a "Canonizat Noul Testament, in jurul anului 4OO era noastra" atunci a fost introdus si cuvantul "Basilica",care nu este un cuvant ebraic si nici aramaic,in care au vorbit "Apostolii si Mashiach".Este de obarsie latina,romana,de care evreii acelori timpuri,nu erau deloc curiosi s~au interesati.In alta ordine de idei,"Conciliul de la Yerushalaim" potrivit lui Luka,care nu era nici evreu si nici apostol,ace~l Conciliu a fost comvocat ca sa poata fi acceptati neevreii,in randurile Yudeo~Mesianice.Adica in randurile celor ce practicau (daca vreti) YUDAISMUL~MESIANIC,asa arata Luka in a s~a scriere.Nici nu se pomenea cuvintele de "Crestin sau Crestinism" in acele vremuri pur Mesianice. Yeshua din Nazareth,nicioda ta nu a pronuntat astfel de cuvinte,si ar fi bine ca nici noi,sa nu inventam cuvinte asa cum au facut~o Grecii di Antiohia,(Fapte;11 cu 26.)Sa nu incurcam lucrurile,ce destul le~au incurcat asa numitii "sfinti~bisericesti,s~au parinti".E problema lor ce au facut,Ii rog pe toti EVREII sa fie si sa ramana doar ce~a spus marele Hashem, POPORUL~ALES! Raby Shaul din Tars, a scris f clar despre "Neamuri",Daca vor mantuire,trebuie sa se lase altoite in "Maslin~UL" care il reprezinta pe YIsrael,(Romani;11 vers 17,18) de ce?? Simplu,mantuirea vine de la Yudei, a spus Yeshua din Nazareth,(IOAN;4vers 22.)YESHUA ha MASHIACH,face parte din poporul Yudeu,si tara se numea YUDEEA in acea vreme, si credinta poporului inclusiv ai lui YESHUA ha MASHIACH era; YUDAISMUL,Mashiach face parte din Yudaism,Tot Tanak~ul Evreesc vorbeste despre Mashiach,acestui popor practicant al Yudaismului,i s`a revelat(La Propriu)MASHIACH.In aceasta casa a Yudaismului s~a scris BIBLIA~ SFANTA,autorii toti au fost doar evrei,si vor ramane evrei, indiferent ce au scris neevreii despre ei.Singurul popor care a primit THorah si nu a respins~o este p Evreu! Primii care l~au primit, si au vazut in Yeshua ,ca pe Mashiach ce~l de mult promis,au fost tot evreii,ultimii in istoria omenirii,care~l va primi pe MASHIACH,vor fi tot evreii.Evreii au inceput procesul de "Evanghelizare a Lumii"si tot ei IL va Inkeia. De aceea curentul acesta numit azi,YUDAISMUL~MESIANIC,este unul din cele mai izbitoare semne ca; vremea Neamurilor este pe sfarsite,harul de la ele se va lua curand,ferice de cine se lasa altoite in Yudaismul~Mesianic,si de cine pricepe cu adevarat acest aspect,Ma~ra~na~ta~h !!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. amin...cind se va intoarce YESHUA toate neamurile se vor boci,caci ele nu vor putea sa desfiinteze scriptura,asemenea adunaturii de neamuri care au iesit impreuna cu cei alesi din EGIPT-[la ce le-a folosit ?-mai bine ramineau acolo si scapau mai usor]calea este foarte ingusta,usa foarte strimta si putini o afla.mai bine ar citi cu atentie ROMANI cap. 11, si psalmul 2.Pentru ca ADONAI a dat CUVINTUL SAU lui Iacov si poruncile sale lui Ysrael dar nu tot asa a lucrat cu neamurile si de aceea ele nu cunosc caile si porincile LUI.Nimeni nu vine la YESHUA daca nu asculta de TATAL CERESC.si nu oricine zize ..Doamne,Doamne ci doar cei ce fac voia lui,Mintuirea este prin credinta nu prin vobe,doctrine biserici si tot felul de invataturi omenesti,,,EL ARE MILA DE CINE VREA ...EL ne-a iubit mai inainte sa-L iubim noi si ne-a cautat mai inainte sa-L cautam noi.Mladita altoita trebui sa dea roada asteptata altfel este taiata,sint multe de spus ADONAI sa aiba mila de noi ce-i care II ascultam glasul si nu mergem dupa alti pastori,si nu numai de noi ci de toti caci nu sintem mai buni decit altii si daca stam in picioare stam pri HARUL SAU si stam pentru ca raminem in EL si CUVINTELE LUI in inima MINTII noastre,ADONAI sa te binecuvinteze la plecare si la venire,pe tine si pe toata casa ta...Amin...[rabin fara scoala -Ticabenchir -adica un mic slujitor al oricarui Rabin daca este cu putinta] ...bentica1957@gmail.com

   Ștergere
  2. pentru anonimul di 16 dec 2012,20;40

   Ștergere
 3. In primul rand, salvarea este de ordin cosmic! nu doar a unei natiuni. In al doilea rand, chiar nu cred ca se face nici o gafa, dl. Anonim, te citez : "Primii care l~au primit, si au vazut in Yeshua ,ca pe Mashiach ce~l de mult promis,au fost tot evreii,ultimii in istoria omenirii,care~l va primi pe MASHIACH,vor fi tot evreii." Pai oamenii poate vor sa treaca dincolo cu o credinta intarita de Hristos, si mai bine mai tarziu decat niciodata, asta stim toti (toti am fost robi apropo)... Din Noul Testament rezulta ca iudei nu si-au deschis indeajuns ochii, din aceasta cauza vom ajunge sa stam la masa cu Avraam si popoare care eram pagane pana-n dinti inainte. Dar oare cum se poate? Pai cultul tine de lumea aceasta, este ca un deget care arata spre stele: daca te uiti ce culoare are degetul nu mai vezi stelele. Hai sa fim uniti in SPIRIT! Unitate in diversitate spunea bine Nietzche.

  Sigur, ce ne intereseaza pe toti cred ca nu e idolatria cultului care este facut pentru OM si nu invers!!!

  Ne-ar interesa in schimb cultul ca o modalitate de a intra in contact cu Sfantul ADEVAR. Aici este o frumusete ce intrece orice frumusete de pe acest Pamant!

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului