joi, 2 iulie 2009

Flori pentru Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt

Scriitori, politicieni, funcţionari şi oameni cu alte profesiuni au depus joi, 2 iulie, flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, în ziua în care se împlinesc 505 ani de la moartea domnitorului, transmite Info-Prim Neo.

„Ştefan cel Mare este un exemplu de demnitate şi de mod în care trebuie să serveşti patria. Este un simbol al nostru, care, cu certitudine, va dăinui în timp. Iar aceste flori reprezintă un omagiu adus unui mare om, unui mare politician, unui adevărat patriot. Este de datoria noastră să cinstim şi să-i comemorăm pe cei care au fost înaintaşii noştri şi merită să le purtăm respectul”, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat.
Vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, a spus despre Ştefan cel Mare că este simbolul stabilităţii şi statalităţii R. Moldova, spre deosebire de unii urmaşi ai săi, care pretind a promova acest lucru. „Ştefan cel Mare a avut o domnie de 47 de ani, timp în care a reuşit să aducă Moldova la cel mai înalt nivel de prosperitate, de recunoaştere, Moldova fiind recunoscută ca o putere regională care poate concura cu oricare din statele europene. Grav este că peste 500 de ani de la domnia lui Ştefan cel Mare ne confruntăm mai mult cu probleme interne. Am ajuns azi în situaţia în care PCRM a recurs la crimă pentru a se menţine la putere, ceea ce înseamnă că nu mai există limite pentru această formaţiune politică”, a menţionat Dorin Chirtoacă.
Liderul Alianţei „Moldova Noastră” (AMN), Serafim Urecheanu, i-a cerut lui Ştefan cel Mare să vină pentru 2-3 zile. „Dacă Ştefan cel Mare ar fi prezent, la mulţi dintre trădătorii neamului şi lepădăturile care s-au înmulţit li s-ar reteza capetele”, a spus Urecheanu. „Rădăcinile ţării, a neamului nostru, se trag de la Ştefan cel Mare, Domnitorul Moldovei care ne-a adus faima şi stima poporului în toată lumea, în toată Europa. Este cel care a menţinut relaţiile diplomatice cu toate ţările mari din lume, mai ales de pe continentul European, este cel care a menţinut credinţa noastră creştină şi nu a permis extinderea altor confesiuni în Europa. Nu poate fi comparat Ştefan cel Mare cu cei care azi vin pe întuneric să-şi facă obligaţiunile, mai lasă câte un coş de flori pe furiş. Şi aici vorbim de domnitorul-distrugătorul R. Moldova, tovarăşul Vladimir Voronin”, a mai spus Serafim Urecheanu.
Şi preşedintele Mişcării „Acţiunea Europeană” (MAE), Anatol Petrencu, crede că lui Ştefan cel Mare nu i-ar place să vadă ce se întâmplă în Moldova. „Lozinca Unire Moldoveni (lozincă promovată la începuturile independenţei R. Moldova – n.r.) este mai actuală ca oricând. Este necesar ca, cel puţin, cei care sunt azi în faţa monumentului să se unească şi să se regăsească pe o listă comună la alegerile din 29 iulie”, a spus Petrencu.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor (USM), academicianul Mihai Cimpoi, a spus că Ştefan cel Mare va rămâne pentru noi toţi un model de viitor care a ştiut să-şi apere ţară, s-o gospodărească bine. „Ideea europeană a fost şi ideea lui Ştefan cel Mare, fiindcă el a visat la unire a popoarelor europene sub semnul valorilor creştine”, a mai spus Cimpoi.
Preşedintele Vladimir Voronin a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare până la solemnitatea la care au participat partidele anticomuniste şi funcţionari de la Primăria Chişinău. Într-un comunicat al serviciului de presă al Preşedinţiei se precizează că şeful statului a fost însoţit de consilieri prezidenţiali, şefi ai serviciilor şi angajaţi din cadrul Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.
Ştefan al III, supranumit Ştefan cel Mare, a fost domn al Moldovei între 1457 şi 1504.
Sursa:
Info-Prim Neo
Imagini de pe site-ul Partidului Liberal
Despre Ştefan cel Mare şi Sfânt - aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului