joi, 16 iulie 2009

A început admiterea la facultate

Începând de joi, 16 iulie, universităţile din Republica Moldova şi-au deschis uşile pentru tinerii doritori să urmeze o facultate.
La USM (Universitatea de Stat din Moldova), câteva sute de tineri au venit, alături de părinţi, să-şi aleagă o specialitate. Totuşi, numărul acestora este mai mic comparativ cu anii trecuţi şi se observă o nouă tendinţă: nu mai există specialităţi suprasolicitate.
Ludmila Garabagiu este mama unui tânăr din Chişinău care a venit la USM încă de dimineaţă, de la ora 7.00, pentru a sta la coadă. S-a înscris al 170-lea pe o listă întocmită la iniţiativa părinţilor.
„O să încercăm să depunem dosarul la economie, dar după cum s-a spus că nu au nevoie (statul, n.r.) de economişti, procurori, ci doar de tractorişti şi văcari, vom vedea. Dacă nu intrăm, o să încercăm a doua oară la altă facultate sau la altă specialitate”, a declarat pentru Info-Prim Neo Ludmila Garabagiu.
Aceasta s-a arătat dispusă să achite taxa pentru studii contra plată, indiferent cât de mare ar fi. „Pentru că în ziua de azi totul se face cu bani”, a explicat femeia. „Mă bucur că tinerii vor să înveţe, dar e păcat că nu se face regulă”, a mai spus ea, precizând că a venit din prima zi „pentru a sta liniştită”.
Părintele unei alte tinere, din Ungheni, care vrea să se specializeze în domeniul relaţiilor internaţionale, s-a arătat dispusă să vină mai multe zile cu fiica sa pentru a o înscrie la facultate. Svetlana Solomon a spus că speră să se respecte lista întocmită de părinţi, pentru că altfel nu este sigură că va reuşi. Ea s-a arătat surprinsă că în acest an sunt mai puţine locuri de înmatriculare, dar a spus că va încerca oricum, pentru că tinerii au nevoie de o specializare.
Solicitat de Info-Prim Neo, secretarul Comisiei de admitere de la USM, Vladimir Guţu, a declarat că în prima zi de admitere din acest an numărul celor care aplică este mai mic comparativ cu cel din anii trecuţi, însă, oricum, sunt destul de mulţi doritori. „Ţine mai mult de componenta psihologică, decât de cea raţională”, a explicat acesta faptul că tinerii se înghesuie să depună actele din prima zi, deşi au la dispoziţie 2 săptămâni pentru aceasta.
„În opinia mea, actele trebuie depuse în a treia, a patra zi sau chiar pe ultima sută de metri, pentru a studia numărul de locuri vacante, numărul de cereri depuse”, a explicat el.
De asemenea, Guţu a spus că ideea întocmirii unei liste este bună şi ea este respectată, însă spre seară, când vor veni mai puţini tineri să depună actele, ei nu vor mai trebui să facă acelaşi lucru, dacă nu se va forma coadă.
Secretarul Comisiei crede că îmbulzeala va dispărea în câteva zile. El nu a putut spune care sunt cele mai solicitate specialităţi, întrucât acest lucru va putea fi constatat abia la sfârşitul zilei, dar a subliniat că în ultimii ani se observă o schimbare de accente.
„Facultăţile suprasolicitate în ultimii 10 ani – dreptul şi economia – nu mai sunt la fel de mult întrebate, deşi rămân în fruntea listei. Copiii vin şi la specialităţi care erau mai puţin atractive, cum sunt psihologia, ştiinţele educaţiei, asistenţa socială”, a spus acesta.
Tot la 16 iulie a început admiterea la masterat – ciclul II de studii superioare. Actele pot fi depuse la orice specialitate, indiferent de licenţă. Candidaţii vor trebui să susţină probe la mai multe discipline.
Dosarele de admitere la facultate şi masterat pot fi depuse până la 31 iulie. Admiterea se va face în baza rezultatelor candidaţilor la examenele de bacalaureat sau de absolvire a şcolii medii de cultură generală, iar înmatricularea are loc în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor, în limita numărului de locuri stabilite pentru fiecare specialitate.
Conform planului de admitere, în 2009 vor fi înmatriculaţi la studii universitare 19.425 de candidaţi, dintre care 7.270 cu finanţare de la buget, iar 12.155 pe bază de contract. La studii de masterat vor fi înmatriculate 2.470 de persoane.
Sursa:
Info-Prim Neo

2 comentarii:

  1. Drept, economie si relatii internationale... ce se gindesc parintii celor ce isi trimit copii la asa specialitati?
    Moldova are mii de astfel de "specialisti", dar dreptul e cu stingul, economia e pe butuci, iar relatiile internationale/ambasadele isi reduc activitatea la "stoarcerea de bani" din moldovenii de peste hotare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Sergiu, nu toţi îşi găsesc de lucru conform specialităţii. Dar dacă adolescentul visează să urmeze o anumită facultate, nu ar trebui să fie împiedicat. Niciodată nu se ştie cine va reuşi să devină un bun specialist şi cine nu. E dreptul, riscul celor care aleg facultatea şi responsabilitatea lor faţă de ei înşişi, în primul rând.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului