miercuri, 29 iulie 2009

Incidente şi încălcări electorale


Incident electoral la Ungheni

Un autocar ce urma sa se deplaseze, in dimineata zilei de 29 iulie, de la Ungheni spre Chisinau, pentru a-i transporta pe studentii ungheneni cu viza in capitala, ca sa-si exercite dreptul de vot, a fost deteriorat de persoane necunoscute, transmite Agentia DECA-press.

Cu autocarul respectiv urmau sa se deplaseze la Chisinau 38 de tineri, unii dintre ei trebuiau sa voteze pentru prima oara in viata. Potrivit proprietarului autocarului, Iurie Zaharia, in ajun, la ora 15.57, a fost contactat de reprezentantii unui concurent electoral care au si comandat autobuzul, iar peste trei ore, la 18.51, l-a telefonat un angajat al politiei rutiere din Ungheni, care l-a „sfatuit” sa se abtina, pe data de 29 iulie, de orice deplasare la Chisinau, caci, in caz contrar, ar putea avea neplaceri. Astazi dimineata, la ora 7.40, Iurie Zaharia si-a gasit autocarul cu numerele de inmatriculare smulse, cu doua roti sparte pe lateral, astfel ca acestea nu mai pot fi reparate. Acesta a apelat politia rutiera, dar nici un reprezentant al acesteia nu a venit, pana la ora 13.30, sa investigheze cazul, motivand ca sunt implicati in campania electorala. Iurie Zaharia a depus o plangere la Comisariatul raional de politie, alta – la Procuratura raionala. Despre acest caz au fost sesizati observatorii OSCE la Ungheni.


O persoană figurează de 52 de ori în listele de alegători!


O persoană figurează de 52 de ori în listele de alegători, cu date diferite ale buletinului de identitate. Se întâmplă la Cimişlia, transmite Info-Prim Neo cu referire la Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte - Coaliţia 2009. În secţia 202, sectorul Râşcani din capitală, alegătorii au depistat pe adresa domiciliului lor persoane străine, unele dintre acestea chiar au votat. La fel, în mai multe secţii de votare observatorii au identificat în listele de alegători persoane care au decedat sau care nu mai locuiesc la adresa respectivă demult. În secţia 145 din Chişinău administraţia azilului pentru persoane de vârsta a 3-a a organizat dimineaţa o adunare cu locatarii şi le-a dat indicaţii să voteze cu Partidul Comuniştilor (PCRM), “întrucât partidul are grija de ei”, notează Coaliţia 2009. Preoteasa din orăşelul Sângera a făcut agitaţie electorală în favoarea PCRM, în faţa casei de cultură. În timp ce, diriginta unei clase liceale din s. Sudarca, r. Donduşeni, membră a biroului electoral, a obligat elevii să voteze pentru PCRM şi să-i prezinte buletinele de vot înainte de aruncarea acestora în urnă. Potrivit observatorilor Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM), în decursul zilei au fost identificate mai multe persoane care făceau agitaţie electorală în favoarea Partidului Democrat şi PCRM. La secţiile de votare din afara Republicii Moldova, până la ora 15.00 au votat: la Moscova – 858 de persoane, ceea ce constituie 74% din numărul alegătorilor care au votat pe 5 aprilie; la Ambasada şi Secţia consulară a Republicii Moldova din Bucureşti – 934 persoane (33%); la Bologna – 833 persoane (24%), la Roma – 460 persoane (29%), la Bruxelles – 140 persoane (34%), la Londra – 70 persoane (24%), la Paris – 430 persoane (35%), la Atena – 366 de persoane (33%). Până la ora 12.30 în cele 11 secţii de votare în care pot vota alegătorii din regiunea transnistreană, şi-au exercitat dreptul la vot 2.346 alegatori.


LADOM semnalează următoarele încălcări:

Liste electorale întocmite geşit, persoane necunoscute la acelaşi domiciliu, limitarea dreptului la vot. Acestea sunt doar unele dintre primele ilegalităţi comise la acest scrutin electoral, semnalează LADOM.
Potrivit unui comunicat de presă, LADOM îşi exprimă îngrijorarea faţă de blocarea secţiei de votare nr.5 amplasată în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din localitatea Corjova, raionul Dubăsari de către câţiva activişti ai regimului de la Tiraspol şi de miliţia transnistreană, în dimineaţa zilei de azi.
Totodată, observatorii LADOM au semnalat la această oră următoarele nereguli:
Listele electorale întocmite greşit şi de această dată, deşi funcţionarii electorali au fost solicitaţi să le actualizeze în mod adecvat.
În secţiile nr. 216, nr.62, din Chişinău, secţia nr.5 din Leova, în listele electorale sunt incluse persoane necunoscute de către proprietarii apartamentelor. În apartamentul nr.117 situat pe strada Florilor 32 a fost inclusă Verhovscaia Olga care nu are domiciliul pe această adresă. În ap.nr.2 situat pe str.Zelinschi 36/6 este inclusă în liste Cojocari Marfa an.naş. 1914 despre care proprietarul apartamentului nu ştie nimic.
Din cauza includerii eronate in liste electorale a datelor din buletinul de identitate unui alegător din secţia de votare 62 din Chişinău i-a fost limitat dreptul la vot.
Intimidarea Observatorilor LADOM.
Observatorului LADOM i-a fost încălcat dreptul la libera circulaţie în secţia de votare nr.62 din municipiul Chişinău.
Activitatea membrii biroului secţiei de votare nr. 146 din municipiul Chişinău nu este bine organizată, între aceştia iscîndu-se o discuţie aprinsă despre rolul fiecăruia din ei.
Sursa:
Unimedia

Un comentariu:

  1. Eleonora : no Brasil também acontece este caso de uma mesma pessoa votar muitas vezes .Já aconteceu de uma pessoa votar em várias cidades .Em algumas cidades pequenas foram contados mais votos que o número de habitantes da cidade..Abraços

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului