vineri, 3 iulie 2009

Justiţia de la Budapesta a scos în afara legii Garda Ungară

Curtea de Apel din Budapesta a dat o sentinţă definitivă, prin care se interzice Garda Ungară, aripa militară a partidului radical xenofob Jobbik.

Decizia se referă la Asociaţia Culturală Garda Ungară pentru Păstrarea Tradiţiilor. Judecătorii au menţinut decizia adoptată în decembrie 2007, la puţin timp după primele marşuri contra romilor, organizate la Tatarszetgyorgy, un sat din centrul Ungariei.
Ungurii l-au ucis atunci pe un ţigan şi pe fiul lui din cauza violenţelor provocate de romi.
Judecătorii au considerat că militanţii din Garda Ungară şi-au depăşit atribuţiunile ce decurgeau din statutul asociaţiei culturale şi au încălcat libertăţile romilor.
Partidul xenofob Jobbik a înregistrat Asociaţia Culturală Garda Ungară în iunie 2007 “pentru a pregăti tineretul spiritual şi fizic pentru situaţii extraordinare, în care ar fi necesară mobilizarea populaţiei”. Militanţii poartă uniforme negre şi organizează periodic antrenamente în stil militar.
Viorel Patrichi
„Gardianul”, 3 iulie 2009

4 comentarii:

 1. La prima vedere s-ar parea ca este o decizie buna, insa, in unele situatii nu prea este. Cred ca scotind-o in afara legii, asociatia devine practic incontrolabila.
  Un examplu asemenator este partidul neo-nazist din Germania, NPD. Aceste partid nici pina in prezent nu este scos in afara legii, cu toate ca au fost incercari. Unul din argumente este ca scotind NPD-ul in afara legii, iese total de sub controlul statului. Deci, mai bine cu un rau controlat si previzibil, decit cu unul imprevizibil.

  RăspundețiȘtergere
 2. As vrea sa va intreb, de ce pe mine nu m-au inclus in lista pentru BlogMeet, ca doar am dat mail unde trebuia. Sa stiti ca m-am suparat, si in general nu a fost foarte bine organizat. Personal imi pare rau ca nu m-au acceptat. Poate nu merit....

  RăspundețiȘtergere
 3. Ivan, m-ai amuzat. Trebuia să vii, pur şi simplu. Era anunţată ora, locul. Gradina Botanică e mare, încap toţi. Putea veni oricine, chiar şi cei care nu au anunţat că vin. :)

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului