vineri, 17 iulie 2009

MAE rus: Stalin este un erou „antifascist“, ca Roosevelt şi Churchill

Ministerul rus de Externe a denunţat rezoluţia Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care pune semnul egalităţii între stalinism şi fascism:
Iosif Vissarionovici Stalin nu reprezintă “stalinistul nr. 1”, ci un “antifascist”, la fel ca preşedintele american Theodore Roosevelt şi premierul britanic Winston Churchill.
Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei Ruse denunţaseră anterior rezoluţia Adunării Parlamentare a OSCE din 3 iulie care punea semnul egalităţii între stalinism şi nazism.
Deputaţii ruşi au cerut ca Rusia să ridice problema responsabilităţii la nivel internaţional în legătură cu “atacul la memoria istoriei şi denigrarea contribuţiei sovietice la Victoria împotriva fascismului”.
Din arhivă:
O rezoluţie OSCE pune semnul egalităţii între rolurile naziştilor şi sovieticilor în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial

Caricatura: Rafael Santi Urbinski (caricatura.ru)

Nu abandonaţi iar ţările din estul Europei în mâinile Rusiei!
“Regiunea noastră este una dintre acele părţi ale lumii pentru care americanii au încetat să îşi mai facă griji”. Acesta este motivul pentru care 22 de intelectuali şi de politicieni din Europa Centrală şi de Est îi cer lui Barack Obama, într-o scrisoare deschisă, să nu permită ca această parte de continent sa ajunga iar sub controlul Moscovei. Semnatarii apelului către Obama, printre care Emil Constantinescu şi fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, îşi exprimă îngrijorarea în privinţa viitorului relaţiilor dintre SUA şi această regiune europeană şi văd cum “nori de furtună încep să se adune la orizontul politicii externe”.
Printre ofurile autorilor, se numără şi problema dependenţei Europei de energia rusească. În acest context, autorii scrisorii îi cer lui Obama să susţina cu mai multă fermitate proiectul Nabucco. Un alt punct sensibil este sistemul de apărare antirachetă, un plan slab de securizare a regiunii, dat fiind numărul insuficient de rachete implicate, număr cunoscut foarte bine de cei de la Kremlin. În fine, în depeşa către Obama se face referire şi la chestiunea vizelor, precizându-se că “este absurd ca România şi Polonia – probabil unele dintre cele mai mari şi pro-americane ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est, care contribuie şi au contribuit în mod substanţial în Irak şi Afganistan – nu au fost incluse în Programul Visa Waiver.”
Gardianul
17-07-2009

Ce înseamnă Nabucco pentru România?
Nabucco urmează să transporte, începând din 2014, gaz din Marea Caspică spre Europa, tranzitând Turcia, pentru a reduce dependenţa europeană de gazul rusesc.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunţat, în iunie, că este gata să acorde un sprijin financiar substanţial pentru proiectul gazoductului Nabucco.
BERD ar putea conduce un grup de bănci care să finanţeze cu până la un miliard de euro proiectul Nabucco, destinat transportului de gaze naturale din bazinul Mării Caspice în Europa.La consorţiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH participă, cu procente egale, companiile OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botgas (Turcia).
TVR1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului