duminică, 26 iulie 2009

Microsoft a acceptat folosirea altor browsere decât Internet Explorer pentru Windows

Compania Microsoft a făcut o concesie majoră, vineri, 24 iulie, acceptând folosirea, în viitor, în cadrul celebrului său sistem de operare Windows şi a altor browsere web precum Firefox, Opera sau Safari, în vederea rezolvării litigiului cu Uniunea Europeană privind concurenţa neloială.
Comisia Europeană a anunţat printr-un comunicat că Microsoft a propus ca soluţie pentru rezolvarea litigiului privind concurenţa neloială instalarea în cadrul noului său sistem de operare, Windows 7, a unei ferestre care să permită alegerea mai multor browsere.
Microsoft nu va instala aceste aplicaţii concurente propriului browser, Internet Explorer, în mod automat, în următorul său sistem de operare. Windows 7 doar va prezenta utilizatorilor mai multe browsere, oferindu-le posibilitatea de a şi le instala singuri pe cele pe care doresc să le folosească.
Producătorii de componente de calculator vor avea posibilitatea, datorită noului Windows, atât de a instala mai multe browsere concurente, pentru a se asigura că ele vor apărea, în mod implicit, pe computerele utilizatorilor, în momentul pornirii calculatorului, cât şi dezactivarea browser-ului Internet Explorer.
Soluţia prezentată, vineri, de gigantul american este mult diferită de cea propusă Comisiei Europene, la jumătatea lunii iunie, când Microsoft spunea că va comercializa sistemul de operare Windows 7 fără niciun browser. Propunerea făcută atunci a fost privită cu scepticism de Comisie.
În luna ianuarie, grupul american a fost acuzat că a profitat de poziţia dominantă pe care o deţine, în ceea ce priveşte promovarea Internet Explorer. Microsoft s-a apărat, spunând că browser-ul este parte integrantă din sistemul de operare şi nu ar trebui eliminat.
"Din cauza procesului în desfăşurare, am decis să oferim separat Internet Explorer atât pentru producătorii de computere, cât şi pentru utilizatori, în loc să fie inclus în sistemul Windows 7", declara, în luna iunie, un oficial al companiei.
În prezent, autorităţile de la Bruxelles salută cea mai recentă propunere a grupului Microsoft, care ofertă utilizatorului întreaga putere de a-şi alege browser-ul pe care doreşte să-l folosească. Cu soluţia comunicată vineri, Microsoft evită o nouă condamnare pentru abuz prin poziţie dominantă.
Concurenţa browser-ului Internet Explorer este formată din Firefox (Mozilla), Chrome (a companiei Google), Safari şi Opera, a companiei norvegiene de software Opera Software.
Circa 60% din utilizatorii de internet folosesc Internet Explorer, în timp ce Firefox este utilizat de 30% dintre aceştia. Browser-ul Opera este folosit de 4% dintre utiliztori.
Microsoft are o lungă istorie de dispute cu autorităţile de reglementare, iar în ultimii cinci ani a primit amenzi de peste 2 miliarde dolari, din partea Comisiei Europene.

Gigantul informaţional Microsoft a raportat scăderea cu 29% a profitului net înregistrat în al patrulea trimestru fiscal, la 3,05 miliarde dolari, sau 34 cenţi pe acţiune.

Microsoft anunţă scăderea cu 29% a profitului net din al patrulea trimestru fiscal.
În perioada similară din 2008, profitul net înregistrat de Microsoft fusese de 4,3 miliarde dolari, sau 46 cenţi pe acţiune.
Veniturile au scăzut cu 17%, la 13,1 miliarde dolari, sub nivelul de 14,5 miliarde estimat de analiştii chestionaţi de Bloomberg, iar vânzările au scăzut pentru toate diviziile companiei cu sediul la Redmond, Washington.
Veniturile obţinute din vânzarea sistemului de operare Windows au scăzut cu 29%, după ce piaţa calculatoarelor s-a contractat pentru trei trimestre consecutiv.
"Este o adevărată dezamăgire", a declarat Brendan Barnicle, analist al Pacific Crest Securities, din Portland, Oregon. "Veniturile au scăzut considerabil", a adăuga acesta.
Pentru anul fiscal ce a luat sfârşit în luna iunie, Microsoft a afişat prima sa scădere a vânzărilor anuale, de 3,3%, la 58,4 miliarde dolari.
Recesiunea a cauzat şi declinul preţurilor pentru publicitatea online, astfel vânzările diviziei Microsoft specializate pe acest segment au scăzut cu 13%, la 731 milioane dolari.
Vânzările diviziei business, compusă în principal din aplicaţii tip Office, au scăzut cu 13%, la 4,56 miliarde dolari.
În anul fiscal ce s-a încheiat, Microsoft a vândut 11 milioane console Xbox, în creştere faţă de nivelul înregistrat în anul fiscal precedent, de 8,7 milioane unităţi.
Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului