duminică, 5 iulie 2009

O rezoluţie OSCE pune semnul egalităţii între rolurile naziştilor şi sovieticilor în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial

(Vilnius, 3 iulie 2009)
Adunarea parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa /OSCE/ a adoptat vineri, 3 iulie, o rezoluţie care pune semnul egalităţii între rolurile jucate de Germania nazistă şi de Uniunea Sovietică în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AP. Prin rezoluţie se solicită ca data de 23 august să fie declarată zi de comemorare a victimelor stalinismului şi nazismului. Rezoluţia a fost adoptată în ciuda criticilor puternice din partea Rusiei. Moscova a acuzat mai multe ţări occidentale că încearcă să falsifice istoria şi înţelegerea sacrificiului depus de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste.
Rezoluţia ar putea, de asemenea, complica eforturile depuse de Occident şi de Rusia pentru comemorarea, în 2009, a 70 de ani de la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, adaugă AFP.

Surse: Agerpres, "Gardianul"

2 comentarii:

  1. Îmi vine să înnebunesc când citesc, aud, și văd cum rușii vor să posteze în sfinții și salvatorii Europei. Nici nemții n-au fost ușă de biserică, dar măcar ăia tac mâlc și nu ciripesc nimic despre "cât de frumoasă ar fi fost lumea dacă ajungeam la Moscova". Dar rușii, dă-i înainte neîncetat cu falsificarea adevărului istoric și alte imbecilități de genul ăsta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este normal ca ruşii să se opună.

    Cu toate păcatele lor, nu ei au dezmembrat Cehoslovacia, nu ei au ocupat regiunea Memel a Lituaniei, nu ei au intrat în zona demilitarizată renană, nu ei au înghiţit Austria, nu ei au dat nas Italiei, Ungariei şi Bulgariei să pună la îndoială graniţele interbelice, nu ei au ocupat Norvegia, Danemarca, Beneluxul şi nici ei n-au intrat în Paris.

    Ei au fost mai degrabă complici ai nemţilor, pe nişte nişe destul de restrânse (Polonia, România, ţările baltice, Finlanda) însă în niciun caz nu se poate pune picior de egalitate între URSS şi Germania Nazistă în ceea ce priveşte responsabilitatea pornirii războiului.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului