vineri, 3 iulie 2009

Obama vrea să “reia de la zero” relaţiile cu Rusia

Preşedintele SUA, Barack Obama, va începe duminică, 5 iulie, o vizită la Moscova pentru a se ocupa personal de relansarea relaţiilor cu Rusia, "ţară care rămâne un partener esenţial în faţa provocărilor internaţionale precum criza iranian, cea nord-coreeană sau proliferarea nucleară".
Potrivit AFP, Barack Obama va încerca să "reia de la zero" relaţiile cu Rusia, după disensiunile din ultimii ani.
Primele luni ale mandatului de preşedinte i-au arătat lui Barack Obama că parteneriatul cu Rusia este indispensabil. Vizita are loc pe fondul testelor cu rachetă efectuate de Coreea de Nord în ultimele luni.
O mare parte a atenţiei va fi consacrată eforturilor Statelor Unite şi Rusiei de ajungere la un acord privind un nou tratat de reducere a arsenalelor nucleare, în condiţiile în care Tratatul START va expira la 5 decembrie.
"Dar vreau să subliniez că vom vorbi de multe alte lucruri, de alte acorduri şi alte declaraţii la care dorim să ajungem în cursul acestei întâlniri, în următoarele luni şi în următorii ani", a declarat Michael McFaul, un oficial de rang înalt de la Casa Albă, menţionând criza din Iran, cea din Coreea de Nord, situaţia din Afganistan, neproliferarea şi securitatea europeană.

Obama merge pe urmele lui Richard Nixon, devenit la 22 mai 1972 primul preşedinte american care a vizitat Uniunea Sovietică, vizită pe care o va reînnoi în 1974.
Următoarea, efectuată de Ronald Reagan, nu intervine decât peste 14 ani, în 1988. Au urmat apoi Gerald Ford, pentru negocieri la Vladivostok în 1974, şi George Bush senior în 1991, chiar înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Semn că trecutul a rămas îngrijorător de aproape, o controversă a izbucnit recent pe tema unei fotografii realizate de fotograful oficial al lui Barack Obama, Pete Souza, care îl arată, potrivit acestuia, pe Vladimir Putin, pe atunci simplu agent KGB, deghizat ca turist în timpul unei vizite a lui Reagan.

Sursa:
Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului