joi, 30 iulie 2009

Opoziţia liberală şi partidul lui Lupu au majoritatea parlamentară. Lupu - viitor preşedinte al RM?


Rezultatele preliminare oficiale, comunicate de Comisia Electorală Centrală astăzi dimineaţă, după numărarea a 95,9% din voturi, arată că cele trei partide liberale de opoziţie din R. Moldova şi Partidul Democrat al lui Marian Lupu ar avea majoritatea necesară formării guvernului, potrivit UNIMEDIA.
Comuniştii lui Vladimir Voronin (PCRM) deţin 45,2% din voturi, în timp ce Partidul Liberal Democrat (PLDM) are 16,3% din voturi, Partidul Liberal (PL) a obţinut 14,4% din sufragii, iar Alianţa Moldova Noastră a fost votată de 7,4% dintre alegători.
Partidul Democrat din Moldova (PDM), formaţiunea care de curând îl are ca preşedinte pe fostul lider comunist al Parlamentului, Marian Lupu, poate fi considerat adevăratul câştigător al acestui scrutin anticipat, întrucât, cu cele 12,5% din sufragii obţinute, poate juca rolul de arbitru şi poate decide raportul de forţe din viitorul Parlament, în funcţie de opţiunea de alianţă pe care o va avea.
Dacă Marian Lupu se va alia cu cele trei partide liberale, Republica Moldova ar putea avea primul guvern necomunist după 8 ani de hegemonie a partidului condus de preşedintele în exerciţiu al ţării, Vladimir Voronin, al cărui mandat în fruntea ţării a expirat la 7 iunie.


Mircea Druc: Marian Lupu va fi viitorul preşedinte al Republicii Moldova

Mircea Druc, fostul prim ministru din Republica Moldova în perioada 1990-1991 când a fost adoptată limba română ca limbă oficială, imnul "Deşteaptă-te române" şi tricolorul, este de părere că Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, va fi viitorul preşedinte al Republicii Moldova.
Asta pentru că este acceptat de Uniunea Europeană şi de Washington.
În ceea ce îl priveşte pe Vladimir Voronin, Druc spune că numai o parte a puterii de la Moscova îl susţine şi că, în cazul în care va trebui să părăsească ţara, el nu va fugi la Moscova, ci în vestul Europei unde îşi are banii puşi în bănci. Varianta cea mai plauzibilă a lui Mircea Druc este însă că Vladimir Voronin va rămâne pur şi simplu în opoziţie.
În ceea ce priveşte alegerile, Mircea Druc crede că nu mai e posibil să se întâmple ce s-a întâmplat la 5 aprilie şi că, în general, acestea vor fi considerate corecte.


Sursa:
NewsIn, Realitatea.net
În poză: M. Lupu, V. Voronin şi un chipiu :)

Un comentariu:

  1. Desi mai am rezerve in privinta lui Lupu, acum cred si eu ca el e indicat pentru a fi presedinte. Are experienta si nu cred ca este interesant sa se compromita acum, coalizand cu comunistii. Mai mult, ca Filat a si inceput cu gafele la conferinta respectiva de presa, refuzand sa raspunda in engleza... De asta ma temeam eu, ca politicienii din opozitie nu au de ajunsa intelepciune.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului