sâmbătă, 18 iulie 2009

Organizaţiile studenţilor basarabeni cer eliberarea de urgenţă a colegului lor Dan Caranfil

Update:

Dan Caranfil a fost eliberat aseară, 18 iulie, în jurul orei 23.00. Calculatorul personal i-a fost confiscat. Nu a fost maltratat fizic.

Sursa: basarabeni.ro

Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, a fost reţinut sâmbătă, 18 iulie, la orele 09:30, în vama Leuşeni. Unul dintre martorii oculari susţine că pretextul ar fi fost deținerea unui computer personal, pe care nu era instalată versiunea licențiată a sistemului de operare Windows.
La orele 18:30, Caranfil a plecat din vama Leușeni spre Chișinău, fiind însoțit de trei persoane din cadrul Direcţiei de prevenire şi combatere a delictelor cibernetice, informatice şi transnaţionale a MAI. Oficialii urmează să verifice toată informația deținută pe computerul portabil a lui Dan Caranfil, a declarat pentru Unimedia Ghenadie Mocanu, președintele Organizației de tineret a PLDM.
Considerăm acţiunile autorităţilor moldoveneşti nefondate, odată ce colegului nostru nu i s-a oferit nici măcar dreptul la un apel telefonic şi avocat. Cu atât mai mult, este de menţionat faptul că nu poate fi accesat pe nici unul din numerele sale de telefon. Oare evenimentele de după 5 aprilie se repetă din nou ? Cine mai urmează ?
Arestarea unui lider al studenţilor, preşedinte al Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, reprezintă o intimidare fără precedent pentru toate organizaţiile tinerilor basarabeni din România.
Arestarea lui Dan Caranfil demonstrează că autorităţile de la Chişinău lezează în continuare libertatea fiecăruia de a-şi exprima propriile convingeri.
Astfel, conform articolului 9 şi 13 din Declaraţia Drepturilor Omului adoptată la data de 10 decembrie 1948 de către Adunarea Generală a O.N.U., Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi şi Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi cer eliberarea necondiţionată a colegului nostru.
Sursa:
Basarabeni.ro
Aici: Blogul lui Dan Caranfil

16 comentarii:

 1. salutari,
  exceptand faptul ca aceasta retinere, nu cred ca este corect din partea autorului sa foloseasc termenul "arestare", este clar un caz de presiune tb sa mentionez unele lucruri interesante:
  1. sunteti sigur ca ideea de justitie autorul nu si-a creat-o din filmele americane? Sigur ca este corect sa ceri un avocat cat si exercitarea dreptului la un apel telefonic dar ce te faci daca in procedura legala a RM ele nu sunt prevazute? Sau sunt?
  2. pe fond nu este oare chiar o infractiune utilizarea dreptului intelectual care nu-ti apartine? Sa facem abstractie de faptul ca aproape toti o comitem dar macar sa nu pretindem ca suntem inocenti atunci cand singuri ne expunem.
  Desi intr-adevar este absolut necesar si corect sa-l aperi pe cel care a picat intr-o astfel de situatie dar mijloacele utilizate nu tb sa fie de aceaasi factura precum cele folosite de cei pe care ii blamezi, altfel nu esti cu nimic mai bun ca ei.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu cred că au dorit să-i găsească un motiv şi i-au găsit.

  RăspundețiȘtergere
 3. ELEONORA: Se gostou da bela foto. pode copiar e colar no s/blog. BJS,Roy Lacerda.

  RăspundețiȘtergere
 4. perfect de acord insa expunerea initiala este plina de subiectivism. mai mult - cred ca in asemenea situatie, liderul studentilor tb sa fie de 2 ori mai atent si de 3 ori mai corect decat este posibil pt a nu le da nici un motiv el insa s-a expus. oricum acest lucru nu permite excesul de emotionalitate de genul "eliberare neconditionata" ci tb lucrat pe procedura pt ca altfel va semana cu o lupta cu morile de vant deoarece sunt aproape sigur ca retinerea a fost exemplara dpdv procedural tocmai pt a le mai intinde o capcana celor implicati si sa-i atraga si mai mult pt ca ulterior sa le demonstreze incompetenta.

  RăspundețiȘtergere
 5. Radu, sper ca tu nu esti astazi ofiter de serviciu (in "smena":) la SIS :) si ai primit ordin sa aperi actiunile militiei noastre anti-nationale...
  Vorbesti de "lucrat pe procedura" si ca "procedura" a fost corecta... Tu ai intilnit in Moldova "militioneri" care stiu legea??? Eu nu!
  Basarabia cu Voronin in frunte nu are nevoie de "legi" si "proceduri".. este suficient un sunet de sus si toti alearga ca arsi...
  Eu am trecut de zeci de ori granita cu Laptopul cu windows nelicentiat... De ce pe mine nu m-au retinut? Ghici din trei incercari...

  RăspundețiȘtergere
 6. Radule esti un idiot !
  Cate licente au platit guvernul si institutiile din Moldova catre Microsoft si alte firme ???

  Actiunea este evidenta a unui stat politienesc. Maxim sigilau laptopul si-l prelual pe pv. Persoana nu trebuie retinuta nici o secunda ! Pe cine crezi ca pacalesti Radule , batrinii de la sate ?

  JOS STATUL POLITIENESC ! JOS DICTATURA !

  RăspundețiȘtergere
 7. Eleonora :é muito triste o que aconteceu com o líder estudantil porque mostra que o governo comunista não se importa com o povo .Comunistas só querem duas coisas na vida :poder e dinheiro .E para conseguir isso fazem qualquer coisa .Abvraços

  RăspundețiȘtergere
 8. o stiam si inainte dar acum primesc inca un argument ca marea majoritate a celor care protesteaza o fac doar de dragul protestului propriu zis. altfel spus, vorbim vorbe.
  pt sergiu. daca exista macar un singur politist care stie legea deja este incorect sa-i facem pe toti incompetenti, pe principiul ca mai bine scapa 99 de vinovati dar nu bagi la inchisoare 1 nevinovat decat invers. faptul ca pe tine nu te-au luat pt licentza piratata nu inseamana ca nici altii nu trebuie sa raspunda. mai repet inca o data, daca n-ai citit ce am scris mai sus, retinerea este intr-adevar o provocare dar este absolut legala, cu conditia sa se fi intamplat exact asa cum a relatat autorul. te rog sa-mi aduci argumente logice daca ai gasit ceva gresit in enuntul meu si nu sentimentalisme pt ca nu suntem copii la gradinita ci oameni maturi in lumea larga.
  pt anonim. faptul ca n-ai avut curajul macar un nume fals sa pui deja trezeste in mine dispret iar enuntul tau este clar al unei persoane lipsite de logica si educatie elementara. iar catalogarea mea drept "idiot" venita din partea unei persoane cu caracteristicele de mai sus nu poate decat sa fie demonstrarea ca eu nu sunt ca tine - lucru cu care sunt perfect deacord - intro lume in care tu esti destept eu prefer sa fiu idiot.
  apropos, eu nu sunt ofiter -) (pt sergiu) si consider ca RM e guvernata de o gasca de incompetenti dar cei care vor sa-i schimbe nu sunt cu nimic mai buni. revolutiile sunt facute de idealisti dar profita de ele intotdeauna nemernicii si inca n-a fost revolutie care sa nu-si manance copii - vezi istoria.

  RăspundețiȘtergere
 9. Şi în Republica Moldova ai dreptul să-ţi telefonezi avocatul.
  Radu, autorii ştirii folosesc de câteva ori termenul „reţinere” (care este corect din punct de vedere juridic) şi o dată o spun direct: „arestare”. Care-i problema? Ei nu instrumentează un dosar şi îşi pot permite. Când eşti înhăţat şi dus undeva, „nu-ţi prea pasă de fineţuri”, vorba ilustrului de cândva lucrător la „Jos comuniştii!” şi lider de protestatari non-stop.
  Să admitem că Dan Caranfil avea Windows piratat şi din cauza aceasta a fost reţinut. Şi tu spui că legea prevede pedeapsă pentru o asemenea infracţiune şi trebuie să ne conformăm. Dacă statul vrea să pună capăt utilizării programelor piratate, nu ar trebui să înceapă de la computerele de prin ministere, instituţii publice, întreprinderi de stat?
  Toţi cetăţenii ar prefera să aibă programe originale şi s-ar mândri că le au, le-ar flutura în vamă, chiar! Dar pe ce bani să le cumpere? Salariul mediu lunar în RM este de aproximativ 230 USD. E o minune că-şi mai cumpără oamenii computere. Şi nu suntem „sentimentali”, cum spui tu. Suntem realişti.
  Dan este cunoscut ca membru al PLDM, iar presa subordonată guvernării comuniste l-a pomenit în repetate rânduri. Era în vizor. Să vedem ce detalii apar astăzi şi ce va povesti Dan.
  Şi nu văd legătura între concluzia ta despre proteste şi comentariile sau autorii lor.
  Mă bucur pentru tine că stai într-o ţară UE şi NATO şi ai siguranţa că nu eşti înhăţat aşa, din senin.
  Nici eu nu sunt sigură că „Radu” e numele tău real. Şi dacă blogul permite postări semnate „Anonim”, asta e dorinţa mea. Poate omul nu a dorit să semneze cu nume fals şi a ales această opţiune. Dacă identitatea ta ar fi clară şi te-ai simţi ofensat, eu aş şterge comentariul „Anonimului”, pentru că aş fi de acord că te ofensează. Dar în situaţia în care sunteţi, în fond, doi anonimi, las toate comentariile la locul lor.
  O duminică frumoasă, cu veşti bune tuturor!

  RăspundețiȘtergere
 10. pot sa fac o copie dupa CI stergand toata informatzia si lasand prenumele sa vezi ca e Radu. -))
  Consider ca nu e necesara cenzura in privintza respectivului comentariu, pacat insa de faptul ca multa lume interpreteaza gresit notiunea de democratie si uita de cenzura personala. daca din comentariile mele reiese ca sunt de acord cu retinerea dlui Caranfil atunci vreau sa mentionez ca nu aceasta este pozitia mea insa retinerea are baza legala doar nu vei sustine contrariul. in ceea ce priveste salariul mediu si alte aspecte financiare ele sunt de prisos in acest caz deoarece atunci cand iti cumperi o masina e de la sine inteles ca vei avea cheltuieli cu benzina, doar nu are sa-ti faca cineva plinul pe gratis, si atunci dc consideram ca e suficient sa dai bani pe ceva care poate fi "furat", plus ca domnul e rezidet la Iasi, iar acolo salariul este un pic mai mare -). cat despre ministere cu copii piratate tocmai aici vreau sa te contrazic - sunt aproape sigur ca acolo totul este absolut legal deoarece este inca o metoda in plus de a mai stoarce niste bani din buget - doar n-ai sa pretinzi ca in BNM se lucreaza pe softuri piratate deoarece cineva s-a gandit sa scape Bugetul Consolidat de o atare cheltuiala -), plus ca legea nu se aplica selectiv, cel putin macar nu aveti o astfel de solicitare daca va considerati aparatori ai democratiei, altfel, dupa cum am mai spus, cu ce sunteti mai buni decat cei pe care ii blamati?

  RăspundețiȘtergere
 11. Radu, eu nu ştiu exact care e situaţia actuală în privinţa programelor licenţiate în instituţiile de stat. Dar cu exact doi ani în urmă, un procuror de la un departament important ne spunea, la o "masă rotundă" cu presa, că este aberant să percepi amenzi pentru utilizarea programelor piratate, în timp ce poliţistul întocmeşte raportul, iar procurorul instrumentează dosarul cu ajutorul unui program piratat. Şi nu prea cred că s-a schimbat mult situaţia de atunci. Că dacă ar fi o situaţie strălucită, MDI (Ministerul Dezvoltării Informaţionale) ar fi strigat în gura mare.

  RăspundețiȘtergere
 12. nici eu nu stiu exact care e situatia - am banuit gandind logic dar tragand o linie ramane faptul retinerii unui lider al opozitiei si acesta esle lucrul cel mai grav. cu toate acestea, tb sa fie pregatit pt o astfel de turnura pt ca cel care a incalcat legea o data cu sigurantza o va mai face in continuare, cu atat mai mult daca e in "echipa castigatoare". Si totusi dc eu am cumparat un soft iar un ONG nu-si permite acest lucru desi sunt sigur ca au finantare si acces la tot felul de granturi. Inainte de a le cere celorlalti sa fie cinstiti tb sa fim cinstiti noi insine.

  RăspundețiȘtergere
 13. Radu, ma bucur ca nu esti ofiter :). Daca ai fi fost, ar fi fost pacat :).
  Retinerea este ILEGALA, dupa parerea mea. Intr-un stat de drept se retin peroanele care prezinta pericol public. Faptul ca "posezi" un program nelicentiat nu este pericol public!
  Putea fi confiscat laptopul, de exemplu, dar persoana nu pote fi retinuta si dusa tocmai la Chisinau (!).
  Eu asi fi inteles situatia, da se mai intimpla, daca timp de 20 de ani de independenta politia si-ar fi facut serviciul corect si cinstit. Politia, insa, e cunoscut ca actioneaza la comanda lui Voronin. Chiar daca o sa ma convingi pe mine, pe Eleonora etc ca tu ai dreptate, exista "afara" mii de oameni pe care nu o sa-i poti convinge...cu atit mai mult NU pe cei ce au simtit pe pielea lor ce se petrece in comisariatele de politie.

  P.S.: Eu sincer cred ca politistii nostri nu cunosc legile. Poate si exista unele exceptii (nu am cunoscut inca), dar acestea sint probabil repede marginalizati!

  RăspundețiȘtergere
 14. Dan Caranfil a fost eliberat aseară, 18 iulie, în jurul orei 23.00. Calculatorul personal i-a fost confiscat. Nu a fost maltratat fizic.
  Sursa: basarabeni.ro

  RăspundețiȘtergere
 15. Pt radu:
  Te rog, fii bun si PLIMBA URSU!

  RăspundețiȘtergere
 16. @radu: si tu ce propui? sa ne aparam toti de comunisti? sa nu traim liber, ci sa ne ferim in fiecare clipa, sa ne cream mecanisme care ar putea sa ne ofere posibilitatea sa traim in pace cu comunistii?!dar asta ar insemna sa ii acceptam pe ei. mai gindeste-te.
  bafta!

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului