duminică, 26 iulie 2009

PL cere Procuraturilor sancţionarea membrilor birourilor electorale care au admis încălcări la alegerile din 5 aprilie

Partidul Liberal a depus 31 de demersuri în atenţia Procuraturilor de sector din municipiul Chişinău şi a celor raionale ce se referă la probele depistate în cadrul verificării legalităţii desfăşurării scrutinului electoral parlamentar din 5 aprilie 2009. Potrivit acestor demersuri, au fost depistate mai multe încălcări admise de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare a prevederilor legislaţiei electorale. Demersurile sunt adresate Procuraturii sectoarelor Buiucani, Râşcani, precum şi Procuraturilor din 10 raioane: Orhei, Hânceşti, Ialoveni, Soroca, Briceni, Edineţ, Făleşti, Rezina, Şoldăneşti, Leova. Potrivit datelor prezentate, au fost înregistrate 4 910 cazuri de votare în lipsa actelor de identitate, doar în raionul Făleşti 3 377 persoane au votat fără acte, iar în raionul Briceni – 686 persoane. 2 656 persoane au votat în baza altor acte decât buletinele de identitate (IDNO). Numai în raionul Hânceşti au fost înregistrate 987 de asemenea cazuri, iar în raionul Briceni – 935. Semnături identice au fost descoperite în 378 de cazuri, iar semnături dubioase – în 30 de cazuri. De asemenea, au fost majorate artificial listele de alegători – 148 de cazuri de persoane incluse atât în listele de bază, cât şi în cele suplimentare, dar şi 13 cazuri de votare multiplă. Partidul Liberal solicită Procuraturii sectoarelor Buiucani şi Râşcani, precum şi respectivelor Procuraturi Raionale efectuarea investigaţiilor în temeiul art. 274 din Codul de procedură penală pentru a stabili persoanele care se fac culpabile de încălcările stabilite şi tragerea lor ulterioară la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare. Partidul Liberal cere să fie informat despre rezultatele controlului şi să-i fie prezentată hotărârea.

Apel adresat conducătorilor firmelor de transport privat de pasageri, proprietarilor de microbuze şi autobuze

Alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 vor determina vectorul dezvoltării Republicii Moldova în următorii ani, de aceea votul fiecărui cetăţean este hotărâtor în determinarea acestui curs. În actuala campanie electorală am constatat un activism sporit al alegătorilor, un interes major al cetăţenilor faţă de situaţia politică din Republica Moldova.
Imperfecţiunea legislaţiei electorale şi iresponsabilitatea organelor abilitate cu organizarea actualelor alegeri, practic, au exclus din procesul electoral, spre regret, un segment important de cetăţeni – studenţii, care tradiţional, în perioada de vară, se află în vacanţă, în localităţile lor de baştină. Majoritatea lor figurează în listele electorale de la Chişinău, nu sunt în posesia certificatelor pentru drept de vot eliberate de secţiile de votare din capitală şi, respectiv, nu vor putea vota în localităţile în care se află la momentul de faţă.
Vă rugăm respectuos să examinaţi posibilitatea de a contribui la transportarea, în ziua de 29 iulie 2009, din centrele raionale din nordul şi sudul republicii la Chişinău şi retur, a studenţilor care au viză de reşedinţă în căminele universitare din Chişinău, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea să-şi exercite dreptul constituţional la vot.

Prin participarea dvs. la această acţiune de caritate veţi contribui la instaurarea democraţiei în Republica Moldova.

Vă mulţumim anticipat pentru susţinere!

Partidul Liberal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului