marți, 21 iulie 2009

PL, PLDM, AMN: Alegerile parlamentare vor hotărî soarta R. Moldova pentru mulţi ani înainte

Foto: http://www.europalibera.org/

Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) s-au adresat marţi, 21 iulie, susţinătorilor lor să mobilizeze electoratul cu viziuni democratice să participe la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie.
„Dacă fiecărui susţinător al opoziţiei i-ar reuşi să convingă măcar câte o singură persoană să nu mai voteze comuniştii (Partidul Comuniştilor – n.r.), victoria noastră este garantată”, se spune în apelul celor trei partide, transmite Info-Prim Neo.
„Am dori ca anul 2009 să devină un an care să schimbe fundamental viaţa politică şi social-economică a R. Moldova. Nu trebuie să aşteptăm alţi salvatori. De data aceasta salvatorii sunt cele trei partide – PL, PLDM şi AMN”, a spus într-o conferinţă de presă Mihai Ghimpu, liderul PL.
Vlad Filat, preşedintele PLDM, a spus la aceeaşi conferinţă că la întâlnirile din teritoriu cu alegătorii, aceştia cer să fie liberi şi să trăiască într-un stat prosper. „Aceste alegeri nu sunt doar pentru partidele politice, important este să conştientizăm că orice vot contează”, a spus Vlad Filat.
Serafim Urecheanu, liderul AMN, îi asigură pe alegători că această forţă politică, formată din trei partide liberale, îşi asumă guvernarea R. Moldova începând cu 30 iulie, „în condiţiile dezastruoase pe care le-au creat comuniştii, timp de opt ani de guvernare”.
Cei trei lideri de opoziţie au exclus o eventuală coaliţie cu Partidul Comuniştilor (PCRM), în viitorul parlament şi cu Partidul Democrat (PDM), care potrivit Barometrului de Opinie Publică, prezentat recent, ar avea şanse să acceadă în legislativ după scrutinul din 29 iulie.
„Eu nu aş vrea ca în fruntea acestui stat să fie cei care fac sau au făcut parte din PCRM”, a spus Mihai Ghimpu, iar Filat a menţionat că „în funcţia de preşedinte al R. Moldova trebuie să fie aleasă o persoană care să reprezinte interesele fiecărui cetăţean din acest stat”.
În acelaşi context, liderul PL a remarcat că „într-un stat parlamentar principalul nu este Preşedinţia, dar Parlamentul, de care depinde direct ce fel de procuratură, guvern sau presă avem”. Întrebaţi cum vor împărţi funcţiile principale din stat în caz că toţi trei, aceştia au evitat să răspundă.
„În cadrul coaliţiei noastre sunt discutate toate problemele, avem şi soluţii, pe care le vom prezenta în momentul oportun, pentru că suntem partide responsabile”, a menţionat Serafim Urecheanu.
La începutul campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, PL, PLDM şi AMN au declarat că vor merge pe liste separate la alegeri, menţionând că vor colabora şi nu se vor ataca reciproc.
Sursa: Info-Prim Neo


Opoziţia exlude o coaliţie cu PDM-ul lui Lupu
“Pornind de la teza că monştrii nasc monştri, îi dorim lui Lupu să se realizeze acolo de unde a plecat”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PLDM, Vlad Filat.
Liderul AMN, Serafim Urechean a adăugat doar că “lupu păru-şi schimbă, dar năravul ba”, iar liderul PL, Mihai Ghimpu a specificat că “cu cât lupu e mai departe de sat, cu atât e mai bine pentru sat”.
Totodată, Urechean s-a arătat optimist declarând că cele trei partide vor avea destule mandate pentru a alege Guvernul, preşedintele ţării şi pentru a guverna R.Moldova.
PL, PLDM şi AMN au mai declarat că nu-l vor susţine pe Marian Lupu la funcţia de preşedinte al RM, dacă va exista un astfel de scenariu. “Nu vom adminte ca modelul Voronin să fie înlocuit cu altcineva. Noi optăm pentru ca şeful statului să fie un cetăţean care să reprezinte întreg poporul”, a spus Filat, în timp ce Ghimpu a adăugat că “În stat nu e principalul preşedintele ţării. Vorbiţi atât despre asta, că-mi vine şi mie pofta”.

Liderii celor trei partide de opoziţie au declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că poliţiştii sunt intruiţi în fiecare zi de ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, care umblă prin raioane şi “le spune ce şi cum să facă şi cum să voteze la 29 iulie”.
Mai mult, liderul AMN, Serafim Urechean afirmă că la Brigada de poliţie cu destinaţie specială “Fulger”, din cadrul MAI au fost create sute de unităţi. “Dacă la 7 aprilie, “Fulger” avea 406 unităţi, acum acestea depăşesc cifra de 1100 de unităţi. În fiecare zi, au loc aplicaţii. Se pregătesc nu ştiu pentru ce”, a declarat Urechean. Astfel, potrivit opoziţiei, “Voronin se înarmează”.
“Guvernarea comunistă urmăreşte să creeze panică în societate. Agitatorii comunişti le spun oamenilor că la sudul ţării este pregătită armata a 14-a, iar la nord stau tancurile româneşti. Sunt acţiuni prin care se doreşte demoralizarea părţii active din societate”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, în cadrul conferinţei.
La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu spune că PCRM nu vrea să cedeze în mod democratic puterea. “Comuniştii se pregătesc de orice. Ne putem trezi că PCRM adună oamenii în Piaţă din numele nostru, îi bate şi torturează din numele nostru aşa cum s-a întâmplat la 7 aprilie”, a spus Ghimpu.
PL, PLDM şi AMN mai spun că la indicaţia comandantului suprem al armatei, poliţia, procuratura şi SIS supraveghează toate întâlnirile opoziţiei cu alegătorii din raioane, îi intimidează. “Zi de zi sute de cetăţeni sunt reţinuţi, deposedaţi de afacerile lor, ameninţaţi chiar şi cu moartea în prezenţa reprezentanţilor PCRM”, susţine liderul PLDM, Vlad Filat.
Sursa: “Jurnal de Chişinău”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului