marți, 7 iulie 2009

PLDM: Actualul guvern nu trebuie să recite versuri, ci să plece


„În condiţii de criză, actualul guvern nu trebuie să recite versuri şi să facă campanie electorală, dar să-şi dea seama că e timpul să plece”, a declarat marţi, 7 iulie, într-o conferinţă de presă, candidatul pe lista Partidului Liberal Democrat (PLDM), Veaceslav Ioniţă.
El a spus că PLDM este conştient de condiţiile de guvernare ce-i revin după 29 iulie, create de comunişti, şi că are un program de acţiuni viabil, transmite Info-Prim Neo. Declaraţiile au fost făcute după ce luni, 6 iulie, candidatul pe lista Partidului Comuniştilor (PCRM), Igor Dodon, l-a citat într-o conferinţă de presă pe Eminescu. Acesta a spus că „e uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune”, referindu-se la capacităţile de guvernare ale oponenţilor politici.
La conferinţa de marţi, 7 iulie, candidaţii PLDM, economiştii Veaceslav Ioniţă şi Veaceslav Negruţă, au prezentat principalele direcţii de acţiune anticriză din programul PLDM de gu vernare a R. Moldova pentru perioada 2009-2013.
Modificarea Legii bugetului 2009, renegocierea preţurilor (în scădere) la resursele energetice importate, implicarea masivă a antreprenorilor prin eliberarea de vize multiple ce va accelera exporturile, atragerea resurselor de la organismele internaţionale, reducerea taxei pe valoare adăugată – acestea sunt unele din direcţiile de acţiune anticriză anunţate de PLDM.
Potrivit lui Negruţă, un grup de experţi internaţionali a evaluat programul de guvernare al PLDM cu nota „7” din 10, programul PCRM fiind apreciat cu „0”.„Guvernarea comunistă este un sinonim al crizei economice din R. Moldova”, a spus Veaceslav Ioniţă.
„Guvernarea actuală confundă ţara cu bugetul, astfel încât se implementează un know-how de strangulare a agenţilor economici. Aceştia trebuie să achite impozite, chiar dacă nu au bani să achite salariile. Este vorba despre o creditare a guver nului”, consideră Ioniţă.


Datoria externă a R. Moldova depăşeşte 775 milioane dolari

Soldul datoriei externe a Republicii Moldova, la situaţia din 30 iunie, constituie 775,1mln dolari. Potrivit Ninei Lupan, ministru-adjunct al Finanţelor, în prima jumătate a anului în curs, în conformitate cu graficul stabilit, au fost achitate plăţi externe în valoare de 31,8 mln dolari (355,5 mln lei), dintre care 22,5 mln dolari – în contul datoriei de bază şi 9,3 mln dolari – dobânzi la împrumuturile externe.
Datoria internă a statului, la 30 iunie, a constituit 4,22 mlrd lei. Aceasta este formată în totalitate din valori mobiliare de stat (VMS), dintre care VMS convertite – 2,21mlrd lei, VMS emise prin licitaţie – 1,7mlrd lei şi VMS plasate prin subscriere – 300 mln lei.
Faţă de începutul anului, datoria internă a înregistrat o majorare cu 711,7 mln lei (20,3%), din contul majorării emisiunii VMS prin licitaţii şi VMS plasate prin subscriere.
Pentru achitarea datoriei i nterne în şase luni ale anului în curs au fost fost utilizate 340 mln lei sau 92,8% de la mijloacele prevăzute pentru această perioadă. Din suma totală, 230mln lei au fost utilizate pentru plata dobânzilor la VMS convertite şi 119 mln lei – pentru plata dobânzilor şi cupoanelor la VMS emise prin licitaţie. Rata medie ponderată a dobânzilor la VMS în perioada de referinţă a constituit 14,91%, în descreştere cu 2,6 puncte procentuale faţă de începutul anului. Ratele dobânzilor în iunie au constituit în medie 12,2%.
Sursa: Info-Prim Neo

2 comentarii:

 1. Am un VIS !!! Din toate formatziunile politice sa fie adushi cei tineri-cei mai tehnocratsi,cei mai descurcaretzi,la o masa de discutzii, nu , la ceva mai aproape de pamantul moldav ,la ceva de unde v-or ajunge pamantul cu calcyiul , ca Ahiles , la un Butoi ,par exemple, shi fara martori . Asa cum ishi aduna Lucinschi comsomolistii (Braghis, Filat?? -NU ?-daca NU -il stergem, dar pe ceilaltzi yi ..aratam in etc.). . Si Ionita sa fie Moderator! Un chat pe tigaiea rosie, moderata de IONITA !! Si inca lynga poloboc ! Si nici un burduhos !!! Doamne da si noua de aishtea, de ce numai rusilor??? Daca Ionita yi da numai o yntrebare Lupului , apoi pe jumatate suntem in Europa!!!
  Care va fi sloganul Lupului dupa 29 iulie si cine i lo vyryt in cap ( Birstein,Ghimpu ori Stipaniuk )???:
  Marian Lupu: „Sunt liber…. www.pdm.md/main/blog_articles/view/229> 
  Marian Lupu: „Sunt lieberman….
  Marian Lupu: „Sunt liberal….
  Cu Dodonii v-a discuta mai tyrziu .

  RăspundețiȘtergere
 2. Este un vis frumos să avem un guvern de tehnocraţi care-şi iubesc neamul. Dar, trebuie să recunosc, nu înţeleg foarte clar părerile tale, nu sunt sigură că le înţeleg până la capăt. Îţi place să te exprimi incifrat.

  Am văzut articolul de pe site-ul PDM.
  Titlul este tare amuzant:
  “Marian Lupu: „Sunt liber. Nu mai datorez nimănui nimic”

  Cred că a zis “sunt libăr!” acest “nou preşedinte al PDM”. Dar ruşii spun că “foşti agenţi nu există”. Pe cine să credem?
  Foarte interesant cum Gabriel Stati, ex-ginerele lui Dumitru Diacov şi tatăl nepoţilor acestuia, a fost eliberat din arest în paralel cu migrarea lui Lupu în fruntea partidului lui Diacov.
  Mai trebuie reamintit că din gura lui M. Lupu a ieşit în premieră învinuirea că Opoziţia a organizat “o lovitură de stat”. El a spus primul acest lucru în după-amiaza zilei de 7 aprilie, la întâlnirea cu liderii celor trei partied.
  După Lupu, învinuirea a răsunat şi din gura lui Voronin.


  În “Gardianul” de astăzi, 8 iulie, Viorel Patrichi scrie despre M. Lupu:
  “Aflat la Calarasi in campanie electorala, Marian Lupu a afirmat ca “Voronin si Basescu parca-s facuti de-o mama”.
  Referitor la zicala “Lupul paru-si schimba, dar naravul ba”, pupilul lui Voronin a zis ca “nu mai este valabila”.
  El nu a iesit in fata tinerilor revoltati fiindca “nu a vazut pe fetele lor decat ura”.
  Acest bolsevic de tip nou, care a migrat de la PCRM la Partidul Democrat al lui Dumitru Diacov, fost agent KGB la Ambasada URSS de la Bucuresti, a afirmat ca “in R. Moldova traieste natiunea moldoveneasca, care vorbeste limba de stat”.
  Reamintim ca, atunci cand detinea functia de presedinte al Parlamentului, Lupu a declarat la Balti ca limba vorbita in republica este romana.
  Lupu vrea sa convinga populatia naucita din Basarabia ca el este preferatul Moscovei, dar coridorul este plin.”

  Mai trebuie reamintit că din gura lui M. Lupu a ieşit în premieră învinuirea că Opoziţia a organizat “o lovitură de stat”. El a spus primul acest lucru în după-amiaza zilei de 7 aprilie, la întâlnirea cu liderii celor trei partied.
  După Lupu, învinuirea a răsunat şi din gura lui Voronin.

  http://www.gardianul.ro/Marian-Lupu-Basescu-si-Voronin-parca-s-facuti-de-o-mama!-s138406.html

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului