vineri, 3 iulie 2009

PLDM a lansat fondul „Aprilie 2009”

Partidul Liberal Democrat din Moldova a lansat astăzi, 3 iulie, fondul „Aprilie 2009”.

Potrivit lui Vlad Filat (foto), liderul PLDM, acest fond a fost creat pentru a aduna bani, care ulterior vor fi donaţi persoanelor care au fost maltratate, torturate în urma evenimentelor de după 7 aprilie şi familiilor care au avut pierderi omeneşti.
Filat a mai anunţat că familia Boboc deja a primit un prim ajutor în valoare de 30 mii lei.
„Partidul Comuniştilor nicodată nu a încercat să discute în mod serios despre soarta celor care au fost maltrataţi şi torturaţi. Ca urmare, PLDM a decis să intervină, iar în acest sens am creat acest fond”, a spus Filat.
Potrivit liderului PLDM, mai mulţi oameni de afaceri s-au dovedit a fi receptivi. Prima acţiune a şi avut loc deja - familia Boboc a primit 30 mii lei, iar până la sfârşitul zilei celelalte familii care au suferit pierderi omeneşti urmează să primească a câte 10 mii lei.
Precizăm că în urma protestelor de la 7 aprilie, patru tineri au murit în condiţii suspecte: Valeriu Boboc, Eugen Ţapu, Ion Ţâbuleac, Maxim Canisev.
Referindu-se la cazurile de violenţă din 7 aprilie, PLDM şi-a popus şi acordarea asistenţei juridice oamenilor care au avut de suferit. În context, PLDM a cerut o expertiză internaţională şi pe cazurile Eugen Ţapu, Ion Ţâbuleac, Maxim Canişcev, care se presupune că ar fi fost ucişi de forţele de ordine.
Amintim că familia lui Eugen Ţapu declara că pe corp sunt urme de violenţă, iar Procuratura Generală spunea că “la 15 aprilie, ora 13:30, la etajul tehnic (între nivelul 9 şi acoperiş) al unui bloc din strada Albişoara din capitală, a fost depistat corpul neînsufleţit al cet. Eugen Ţapu, strangulat cu şireturile de la încălţăminte”, iar “decesul acestuia a survenit cu aproximativ 2 - 3 săptămâni în urmă”.
Cadavrul lui Ion Ţâbuleac a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie, în urma evenimentelor din centrul capitalei, în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Acesta avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat. Martorii afirmă că corpul neînsufleţit al tânărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.
Maxim Canişcev, un tânăr de 20 de ani, a fost găsit mort în lacul Ghidighici din suburbia mun. Chişinău la 19 aprilie. Veaceslav Canişev, fratele victimei, a declarat anterior pentru UNIMEDIA că medicii legişti au constatat că decesul lui Maxim a avut loc pe 8 aprilie, acesta fiind găsit cu “coloana vertebrală traumatizată, unde avea o pată mare de sânge.
Sursa: Unimedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului