joi, 30 iulie 2009

Politicienii despre rezultatul scrutinului din 29 iulie 2009

Dorin Chirtoacă: Alegerile parlamentare din 29 iulie pot fi considerate o victorie asupra comunismului

Alegerile din 29 iulie pot fi considerate o victorie asupra comunismului. Republica Moldova va reveni la democraţie, a declarat la o conferinţă de presă joi, 30 iulie, vicepreşedintele Partidului Liberal, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, transmite Info-Prim Neo.
„Deşi comuniştii au fraudat alegerile, utilizând resursele administrative, biserica, organele de forţă, mass-media publică şi nu au respectat regulile de joc, opoziţia democratică a învins”, a menţionat Chirtoacă, adăugând: „Am fi avut mult mai multe voturi, dacă nu ar fi avut loc aceste încălcări”,
Potrivit lui, „echipa PL s-a consolidat, s-a călit şi este gata să realizeze idealurile aspirate de Grigore Vieru, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Gheorghe Ghimpu, Nicolae Costin şi mulţi alţi patrioţi ai neamului, care n-au ajuns să trăiască într-un stat cu adevărat democratic şi liber”.
Împreună cu celelalte partide de opoziţie, PL îşi propune să asigure respectarea principiilor unui stat de drept, promovarea unei economii de piaţă competitivă, a presei libere şi justiţiei independente.
Totodată, PL pledează pentru ameliorarea relaţiilor cu statele vecine şi mai ales cu Uniunea Europeană, investigarea evenimentelor din 7 aprilie şi asigurarea veniturilor populaţiei măcar la nivelul coşului minim de consum.
„Odată cu victoria obţinută în alegerile parlamentare, Republica Moldova are şansa de a recupera timpul pierdut şi a ajunge la nivelul de dezvoltare al statelor baltice, Poloniei, României”, spune Chirtoacă.
Vicepreşedintele PL susţine că partidul nu va face coaliţie cu PCRM, însă le recomandă comuniştilor să se gândească bine şi să cedeze puterea benevol forţelor democratice.
Chirtoacă a avut şi un mesaj pentru Vladimir Voronin: „Voronin ar trebui să recunoască pierderea şi să-şi înainteze demisia, pentru a nu împiedica Republica Moldova să evolueze”.
Vlad Filat: La baza coaliţiei vor sta principiile, nu persoanele

„La formarea coaliţiei postelectorale vom discuta principii şi nu vom analiza persoane”, a spus Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), comentând potenţialul dialog cu Partidul Democrat (PDM), transmite Info-Prim Neo.
Vlad Filat a spus la o conferinţă de presă joi, 30 iulie, că speră la o înţelegere cu partidele care vor accede în viitorul parlament, pentru a evita noi alegeri parlamentare în anul viitor.
„Îmi exprim speranţa că PCRM, cel puţin de această dată, va da dovadă de maturitate, de interes naţional, va accepta înfrângerea şi, în mod democratic, aşa cum prevede norma legală, se va retrage de la guvernare, va trece în opoziţie, iar partidele care au obţinut victoria la aceste alegeri, vor prelua guvernarea, pentru viitorul R. Moldova”, a declarat Vlad Filat.
El a asigurat că negocierile cu partidele ce au depăşit pragul electoral de 5% vor fi transparente, iar cetăţenii vor afla răspunsul foarte rapid.
„Sper foarte mult că în PDM lider este Marian Lupu şi cred că declaraţiile lui sunt reale”, a spus Filat.
Întrebat despre viitoarele negocieri cu PCRM, liderul liberal-democrat a spus că „nu are de gând să respecte cerinţele lui Vladimir Voronin”, menţionând că va respecta legea R. Moldova şi încrederea cetăţenilor.
Vlad Filat a făcut şi un apel către alegători: „Alegerile au trecut şi trebuie să trăim în această ţară. E timpul să oprim ura, toţi suntem cetăţeni ai acestei ţări, indiferent de convingerile politice, religie, etnie, vârstă”.
Serafim Urecheanu: Renaşterea R. Moldova este posibilă prin consolidarea forţelor democratice

“Partea bună în urma scrutinului din 29 iulie este că poate va da Domnul să marginalizăm prezenţa comuniştilor în administraţia centrală”, a declarat pentru Info-Prim Neo Serafim Urecheanu, liderul Alianţei „Moldova Noastră”.
„Noi – PL, PLDM şi AMN – ne-am îndeplinit obligaţia. Totodată, nu pot să spun că s-a schimbat ceva radial, doar că în parlament vor accede 5 formaţiuni politice. Urmează să vedem care va fi poziţia Partidului Democrat”, a menţionat Serafim Urecheanu.
Preşedintele AMN consideră că următorul pas, unul esenţial, este crearea unei coaliţii largi şi găsirea unui numitor comun. „Cu aceste 53 de mandate opoziţia ar putea crea Guvernul, să aleagă preşedintele Parlamentului, astfel încât să avem o situaţie de alt gen, fără comunişti. Este adevărat că va fi mai complicat să alegem preşedintele ţării”, a mai spus Urecheanu.
„Dacă una din cele patru partide de opoziţie ar luneca spre o coalizare cu comuniştii, atunci cred că nu vom avea nicio susţinere din partea Uniunii Europene. Vom rămâne în aceeaşi perioadă de stagnare, ţara va fi pe calea pieirii, oamenii de peste hotare nu se vor mai întoarce acasă, iar tineretul va continua să fugă din ţară”, a mai spus Serafim Urecheanu.
Potrivit liderului AMN, R. Moldova are nevoie de o renaştere, iar aceasta ar avea loc numai cu consolidarea forţelor democratice în perioada de după scrutin, pentru a evita criza politică şi cea economică: „Este nevoie de a reveni la o situaţie normală cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Dacă nu vom avea o guvernare democratică, pierdem din climatul investiţional şi nu numai”.
Urecheanu spune că şi de această dată concluziile în urma campaniei sunt cele de acum opt ani. „Încă din 2001, când am început jocul „de-a opoziţia”, se ştia că partidele trebuie să aibă verticalitate. Trebuie să căutăm mereu un sens naţional şi să nu ne apărăm interesele personale sau de grup”, susţine liderul AMN.
„Dezamăgirile au rămas aceleaşi. Şi de data aceasta am observat încercări de fraudare a alegerilor şi încălcări ale legislaţiei electorale. Urmează să vedem verdictul OSCE şi a altor organizaţii internaţionale”, a conchis Urecheanu.

Corina Fusu: PL pledează pentru o coaliţie cu patru partide politice

„PL pledează pentru o coaliţie cu patru partide politice. Urmează să negociem cu Marian Lupu (liderul PDM – n. r.), care sperăm că nu va repeta situaţia lui Muşuc (Eduard Muşuc, candidat comunist, fostul secretar PSD – n. r.) din Consiliul municipal Chişinău”, a spus Corina Fusu, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), transmite Info-Prim Neo.
„Cea mai mare dezamăgire a PL în urma scrutinului este fraudarea din timp a alegerilor din partea comuniştilor, secretul fraudei fiind în listele de alegători”, a spus Corina Fusu.
„Cetăţenii se mai lasă cumpăraţi cu pomeni, bani şi cadouri”, regretă vicepreşedintele PL şi susţină că liberalii au muncit cinstit în actuala campanie.
„Ne bucură faptul că nu vom avea mai puţine mandate, decât am obţinut în urma scrutinului din 5 aprilie. Sperăm că imediat după numărarea voturilor cetăţenilor de peste hotare, să avem cu un mandat mai mult”, a spus Corina Fusu. Potrivit ei, rezultatul PL a fost marcat de loviturile în adresa candidaţilor săi, numiţi „fascişti” la postul public de televiziune „Moldova 1”.
„Un personaj important este acum Marian Lupu, de el depinde dacă R. Moldova va merge pe o cale democratică sau dacă rămânem cu guvernarea comunistă. Sperăm că se va ţine de cuvânt”, şi-a exprimat speranţa vicepreşedintele PL.

Dumitru Diacov: Avem de rezolvat rebusul cu 53 de mandate

„Suntem puşi într-o situaţie dificilă de a rezolva acest rebus cu 53 de mandate şi să asigurăm o alternativă a guvernării”, a spus Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat (PDM), solicitat de Info-Prim Neo.
„Dacă comuniştii nu au găsit un vot pentru a alege preşedintele, noi avem nevoie de 13 voturi şi, astfel avem un exerciţiu mai complicat”, a subliniat Dumitru Diacov şi a adăugat: „Riscul este că nu se va găsi o limbă comună şi să ne trezim cu noi alegeri în anul viitor, care sunt inacceptabile”.
„PDM nu poate fi nemulţumit de rezultatele preliminare anunţate, pentru că avem un scor cu 10% mai bun în comparaţie cu 5 aprilie”, a spus Dumitru Diacov, dar a precizat că democraţii au aşteptat un rezultat mai bun. „Consider că loviturile pe care le-am avut în perioada campaniei electorale din stânga, dar mai ales din dreapta, s-au răsfrânt asupra rezultatului”, a declarat preşedintele de onoare al PDM.
Diacov susţine că este prea devreme să vorbească despre învăţăminte în urma scrutinului din 29 iulie: „Suntem obosiţi după campanie, urmează să vedem prestaţia PDM în raioanele ţării, ca mai apoi să facem concluzii”.

Vladimir Voronin: PCRM a obţinut o victorie sigură

Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) este disponibil pentru un dialog principial şi cointeresat cu toate forţele politice reprezentate în parlamentul nou ales. Declaraţia aparţine preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, formulată într-o adresare către alegători, transmite Info-Prim Neo.
Vladimir Voronin a spus că, în cazul în care mai mult de jumătate din alegători au preferat să-şi dea votul pentru alte formaţiuni politice, „PCRM nu are alte sarcini decât să continue linia politică de consolidare a întregii societăţi moldoveneşti, de menţinere a stabilităţii sociale, de consolidare a încrederii în ireversibilitatea statalităţii moldoveneşti şi a perspectivelor ei”.
„În această campanie electorală PCRM a obţinut o victorie sigură. Pentru PCRM şi-au dat votul mai bine de 700 mii de alegători. Alegerile anticipate au demonstrat încă o dată, în mod convingător, că în ultimul deceniu în R. Moldova nu a existat un alt partid cu care PCRM s-ar putea compara după gradul de susţinere a societăţii şi după capacitatea de a-şi menţine şi a-şi spori autoritatea politică”, a spus Vladimir Voronin.
Ştiri de pe Info-Prim Neo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului