duminică, 26 iulie 2009

Radoslaw Sikorski: Consolidarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi UE depinde de corectitudinea alegerilor


Consolidarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Polonia, dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană depinde de desfăşurarea liberă şi corectă a alegerilor parlamentare din 29 iulie, a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski (foto), cu prilejul unei vizite oficiale efectuate la Chişinău.
“Alegeri libere nu înseamnă doar numărarea voturilor, dar şi libertatea mass-media, întocmirea corectă a listelor de alegători, condiţii democratice pentru toţi concurenţii electorali”, a afirmat Radoslaw Sikorski, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său moldovean Andrei Stratan, desfăşurată la încheierea vizitei sale la Chişinău.
Şeful diplomaţiei de la Varşovia a adăugat că Polonia urmăreşte cu atenţie situaţia din Republica Moldova, exprimându-şi speranţa că evenimente de genul celor petrecute în aprilie nu se vor mai repeta. ,,Ne pasă într-adevar de Republica Moldova şi de aceea supraveghem evenimentele din această ţară. Am fost deranjaţi de evenimentele din aprilie şi sperăm că acestea nu se vor mai repeta. Daca Moldova îşi doreşte cu adevărat să se integreze în UE, să respecte valorile europene, noi suntem deschişi să oferim o mână de ajutor”, a mai afirmat Radoslaw Sikorski.
Ministrul polonez a subliniat că autorităţile moldovene trebuie să asigure tratament egal tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, în special în ceea ce priveşte regimul de vize, declaraţia sa făcând trimitere la vizele introduse de Republica Moldova pentru România după protestele din 7 aprilie.
Radoslaw Sikorski a atras atenţia totodată că soluţionarea conflictului transnistrean şi a problemelor pe care le are Republica Moldova cu vecinii depinde de procesul ei de democratizare.
La rândul sau, ministrul moldovean de externe Andrei Stratan a dat asigurări că scrutinul din 29 iulie se va desfăşura conform cerinţelor europene. ,,Este în interesul tuturor ca situaţia politică din Republica Moldova să se stabilizeze şi să continuăm calea de integrare europeană”, a afirmat Andrei Stratan.
Pe parcursul vizitei sale la Chişinău, Radoslaw Sikorski a avut întrevederi cu preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu lideri ai opoziţiei şi ai societăţii civile. Vizita ministrului polonez de externe a fost efectuată şi din partea preşedinţiei suedeze a UE şi a celei elene a OSCE /Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa/.
Sursa:
Agerpres (Flori Tiulea)

Un comentariu:

  1. Eleonora : se as eleições de 29 de julho não forem honestas haverá muita dificuldade para a Moldávia entrar na comunidade européia .Acredito que os comunistas sabem disso e não vão se arriscar a perder o contato com oresto da europa .Teraãode fazer eleições limpas ,porque toda a europa estará observando.Abraços

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului