miercuri, 29 iulie 2009

Reprezentanții concurenților electorali la CEC şi observatorii vorbesc despre încălcări

Astăzi, 29 iulie 2009, se desfăşoară alegerile anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova, la care vor fi aleşi 101 deputaţi.
Secţiile de votare sunt deschise între orele 7:00 şi 21:00.
La alegeri participă 8 concurenţi electorali — partide politice. Pentru a accede în Parlament, partidele trebuie să depăşească pragul minim de reprezentare de 5%. Alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele vor participa mai mult de 33% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale.

2009-07-29/13:21 Reprezentanții concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie vorbesc despre încălcări la unele secții de votare. Cele mai frecvente nereguli țin de intimidarea observatorilor și comportamentul greșit al președinților birourilor electorale.
Solicitat de Info-Prim Neo, Roman Andrieș, reprezentantul Partidului Liberal la CEC, a spus că la o secție de votare din mun. Chișinău deja a fost semnat procesul verbal de predare a buletinelor de vot, iar la o altă secție buletinele de vot se țin în afara încăperii secției.
Nicolae Răileanu, reprezentantul Alianței Moldova Noastră la CEC, a spus că în satul Zaim, raionul Căușeni, la deschiderea secției de votare, președintele biroului electoral a refuzat să demonstreze observatorilor conținutul urnei de vot. La insistența acestora, când a fost verificată urna, în ea au fost găsite 10 buletine de vot, în care au fost aplicate ștampila în favoarea Partidului Comuniștilor, a spus Răileanu.
În comuna Sângera, o persoană îi deplasează pe alegători la secția de votare cu un autobuz, iar la o secție de votare din sectorul Ciocana al capitalei un cetățean s-a prezentat cu două fișe de însoțire a buletinului de identitate, a menționat Andrei Volentir, reprezentantul Partidului Democrat la CEC. Potrivit lui, unii președinți ai birourilor electorale refuză să primească sesizările depuse de către observatori despre încălcările semnalate.
În urma sesizării Consiliului raional Orhei de către Partidul Comuniștilor, a fost avertizat primarul satului Donici, care, potrivit observatorilor, se plimba cu urna mobilă prin sat.
Alți reprezentanți ai concurenților electorali, solicitați de Info-Prim Neo, susțin că au observat multiple încălcări, dar neesențiale.
Conducerea CEC încurajează observatorii să sesizeze orice gen de încălcare.Coaliţia 2009: Startul procesului electoral a fost marcat de nereguli

2009-07-29/11:59 Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte - Coaliția 2009 constată că votarea în alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie a început cu nereguli, transmite Info-Prim Neo. Observatorii Coaliţiei 2009 au semnalat mai multe cazuri privind întocmirea greşită a listelor de alegători. Astfel, la o secție din localitatea Leova sunt incluse persoane necunoscute în locuinţa unui alegător. Aceleaşi nereguli au fost depistate şi în 2 secţii de votare din Chişinău. Unui cetăţean i-a fost refuzat dreptul la vot într-o secţie din Chişinău, din cauza întocmirii greşite a listei electorale în care au fost trecute greşit datele din buletinul de identitate. Membrii biroului secţiei de votare nr.62 din municipiul Chişinău au interzis observatorilor să se deplaseze prin secţia de votare, contrar prevederilor Codului electoral și standardelor internaţionale de observare a alegerilor, se arată într-un comunicat al Coaliției 2009. Observatorii menționează că în regiunea transnistreană se înregistrează probleme similare celor care au avut loc la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 și anume blocarea secției de votare nr. 5 în Corjova. Potrivit observatorilor Coaliţiei 2009, participarea la vot în secţiile de votare de pe teritoriul R. Moldova este de aproximativ 10%. Aceeaşi rată sporită se înregistrează şi la secţiile de votare din afara R. Moldova: la Moscova până la ora 10.00 au votat 256 de persoane, ceea ce constituie 22,15% din numărul alegătorilor care au votat pe 5 aprilie; la Ambasada şi secţia consulară a R. Moldova din Bucureşti până la ora 09.00 au votat 318 persoane (cca. 7,5%); la Bologna – 158 persoane (4,7%), iar la Roma – 110 persoane (7%). Coaliția 2009 menționează că lista neregulilor nu este exhaustivă. Următorul comunicat al Coaliţiei 2009 va fi distribuit în jurul orei 15:00.

"Jurnal de Chişinău": Bolnavii psihic duşi cu ambulanţa la secţia de vot şi instruiţi să voteze


Realitatea TV:
Foarte multe secţii de votare din Republica Moldova au fost amenajate în spaţii improprii, fiind mici şi înghesuite, a declarat, astăzi, deputatul PD-L Petru Movilă, observator al scrutinului moldovean din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa."Am întâlnit o secţie de votare chiar şi într-un bar. Foarte multe secţii sunt mici şi nu asigură un confort tocmai bun pentru desfăşurarea alegerilor. Până acum, nu au fost semnalate suspiciuni de fraude, la unele secţii însă, unde eu nu am fost, am auzit că sunt agitatori PCRM", a declarat deputatul ieşean.Potrivit lui Movilă, PCRM are de două ori mai mulţi reprezentanţi în secţiile de votare decât totalul persoanelor desemnate de partidele de opoziţie. "Este o disproporţie exagerată", a comentat observatorul OSCE.Parlamentarul ieşean susţine că prezenţa la vot în primele ore ale dimineţii este mai bună în comparaţie cu precendentul scurtin, în ciuda faptului că procesul de votare se desfăşoară într-o zi lucrătoare."Până acum nu am întâmpinat dificultăţi la secţiile unde am fost. Au fost preşedinţi de secţii care nu prea înţelegeau rolul observatorilor dar nu au fost probleme", a subliniat Petru Movilă.
O serie de structuri europene au desemnat observatori la alegerile legislative din Republica Moldova, patru parlamentari şi trei europarlamentari români făcând parte din aceste delegaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului