joi, 30 iulie 2009

Rezultatele anunţate de CEC după numărarea a 99,8% din voturi

Voturi numărate: 99.8%
PCRM - 706,630 voturi, 44.76%, 48 mandate
PPCD - 30,173, 1.91%, 0
AMN - 116,088, 7.35%, 7
PL - 230,698, 14.61%, 15
PLDM - 261,265, 16.55%, 18
PDM - 198,114, 12.55%, 13
PSD - 29,408, 1.86%, 0
PEAVM - 6,508, 0.41%, 0
Ora: 8:00 Voturi numărate: 98%
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova - 45.10% - 48
mandate
Alianţa “Moldova Noastră”- 7.40% - 8
Partidul Liberal - 14.40% - 15
Partidul Liberal Democrat din Moldova - 16.40% - 17
Partidul Democrat din Moldova - 12.60% - 13
(La aceste alegeri, pragul electoral a fost de 5%, cu 1% mai mic, comparativ cu alegerile din 5 aprilie 2009.)


În urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, patru concurenţi electorali au acces în Parlament:
Partidul Comuniştilor (49.48%, 60 mandate)
Partidul Liberal (13.13%, 15 mandate)
Partidul Liberal Democrat (12.43%, 15 mandate)
Alianţa “Moldova Noastră” (9.77%, 11 mandate)
Parlamentul ales la 5 aprilie 2009 a fost dizolvat pentru că nu a reuşit alegerea Preşedintelui Republicii Moldova. Comuniştilor, care au deţinut 60 de mandate, le-a lipsit un vot.
La 29 iulie 2009, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Parlamentul Republicii Moldova, monocameral, are 101 deputaţi.

6 comentarii:

 1. Lupu nu poate aduce schimbarea. Lupu e un hot ordinar, care cat timp a fost sef la TACIS in Moldova a furat mana in mana cu cei din UE. Cand s-a descoperit, a fost demis, si atunci s-a mutat in alt loc unde se putea fura: Guvern, si apoi tot asa.

  Cine poate sa creada in schimbarea oferita de Lupu? cei ce ascultau cum el infiera Romania si justifica tortura protestatarilor pasnici dupa 5 aprilie?

  PD + PCRM = 61 mandate. Opozitia = 40 mandate (fara mandatul de aur). Daca liberalii aveau celputin 41 de mandate era o sansa de schimbare, acum e o schimbare voalata: un hot batran inlocuit de unul tanar. Asta e toata schimbarea ce s-a produs la 29 iulie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Distributia mandatelor cuprinde 101 mandate, dupa datele de mai sus. Parlamentul de la Chisinau nu are 120 de locuri?Unde sunt restul de 19 mandate?

  RăspundețiȘtergere
 3. Liberalii mai pot obţine un mandat după numărarea restului de 2% din voturi, inclusiv voturile de peste hotare. Dar, sigur, nu-i mare atu.
  Avem "3 Moldove în 1" - o Moldovă foarte conştientă şi informată, una comunistă convinsă, şi una prostanacă şi ignorantă - chiar dacă-i explici, nu vrea să înţeleagă, nu-i încape pe creier informaţia.
  Partea conştientă a societăţii s-a implicat mult şi datorită ei avem rezultatul pe care-l avem.

  Şi cei din fosta opoziţie extraparlamentară au contribuit pe parcursul anilor la ridicarea rating-ului lui Lupu: îl curtau, îl invitau în partidele lor, public. Iar el, din prezidiul Parlamentului, le rânjea cu dispreţ. Dar ei insistau cu invitaţiile, băgau zvonuri în presă că Lupu părăseşte PCRM... Este oribil să vezi că fac aşa ceva nişte oameni care pretind că sunt deştepţi şi respectabili. Şi iată-aşa i-a crescut preţul lui Lupu. Lupu are rolul să-l înlocuiască pe Voronin. Trebuia găsit un înlocuitor, era timpul. Unul acceptabil şi pentru ruşi, şi pentru cancelariile occidentale.

  Numeroşi oameni se bucură pentru rezultatele votării, telefonează la "Vocea Basarabiei", îşi exprimă speranţa că Lupu îşi va respecta promisiunile făcute în campanie şi că nu se va alia cu comuniştii. Acum, o alianţă între liberali şi PDM ar însemna debarcarea comuniştilor de la guvernare. De asta se bucură. Pentru că, în rest, votanţii liberalilor spun că aşteptau un scor mai mare, iar Lupu nu prea intra în calculele lor.
  Unii spun că Lupu a rupt voturi de la comunişti. Nu-mi pare adevărat. A luat şi de pe dreapta, şi de pe stânga. Cu acelaşi mesaj. O performanţă. Ştie să zăpăcească.

  Analistul Nicolae Negru spunea aseară la “Vocea Basarabiei” că Diacov şi PD-ul au făcut în politică şi lucruri bune, şi rele, pentru că asta-i firea lui şi nu ai ce-i face. Da, dacă am şti când firea e înclinată spre bune şi când spre rele, ne-am lua măsuri de precauţie! În caz contrar, trebuie să fim vigilenţi tot timpul.

  Eu nu sunt foarte mulţumită de rezultate, dar nici foarte tristă nu sunt. Dacă PL, PLDM şi AMN vor face o coaliţie cu Lupu, poate că ar putea să-l determine să aibă un comportament corect. Lupu spune că vorbeşte "limba moldovenească" şi alte aberaţii comuniste, dar nu va dori să facă o alianţă cu comuniştii. Doreşte să se salveze. A părăsit o corabie care se scufunda, pentru că îl interesează cariera politică+puterea pe mai departe. Vrea în "UĂ" - UE, adică.

  RăspundețiȘtergere
 4. Da, Eleonora, ai dreptate, am citit Constitutia RM. Scuze pentru confuzie.
  Sunt extrem de sceptic privind vocatia europeana a lui Marian Lupu.
  Partidul lui Lupu ar putea actiona la fel ca partidul Iuliei Timosenko din Ucraina.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunt total total de acord cu analiza ta referitoare la Lupu dar mai ales cu
  "Lupu are rolul să-l înlocuiască pe Voronin. Trebuia găsit un înlocuitor, era timpul. Unul acceptabil şi pentru ruşi, şi pentru cancelariile occidentale."
  V-ati convins ca nu alegatorii moldoveni dicteaza evolutia politica a RM?
  Pe de alta parte, Lupu pare fix la mijloc intre relatia cu Rusia si relatia cu UE.
  Pentru mine, impunerea lui Lupu din exterior, ca intelegere intre Marile Puteri, este o palma data democratiei si memoriei lui Valeriu Boboc. Pentru ca Lupu a facut parte din sistemul represiv care a actionat in cazul asasinarii lui Valeriu.
  Banuiesc ca totusi ar trebui sa fie mai bine pentru un voi un guvern in care comunistii sa aiba o influenta cat mai scazuta.
  Imi pare rau ca nu s-a terminat cum ai vrut tu si cum au vrut altii ca tine dar poate ca va fi un pic mai bine si pentru voi de acum incolo.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului