miercuri, 29 iulie 2009

Update: Rezultatele exit-poll-ului

22.25 - Rezultatele finale ale exit-poll-ului:
PCRM - 40,5% (43 mandate)
PLDM - 17,6% (19mandate)

PL - 16,5% (18 mandate)
AMN - 8% (8 mandate)
PDM - 12,8% (13 mandate)
Celelalte 3 formaţiuni, potrivit sondajului, nu acced în Parlament.
Iată ce rezultate au fost anunţate în baza datelor colectate de realizatorii sondajului până la ora 19.00:
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 41,2%
Partidul Liberal Democrat din Moldova – 17,4%
Partidul Liberal – 16%
Alianţa “Moldova Noastră” – 8%
Partidul Democrat din Moldova – 12,5%


Marja de eroare este de plus, minus 2%, potrivit IPP.

Realizatorii au spus că, potrivit acestor rezultate, comuniştilor le revin 45 de mandate în viitorul Parlament (cu un total de 101 deputaţi).

Nu au fost anunţate rezultatele sondajului pentru Partidul Popular Creştin Democrat, Partidul Social Democrat, Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova.

Exit-poll-ul (sondaj la ieşirea de la urne) a fost realizat în 200 de secţii de votare de CBS AXA la comanda IPP şi a fost finanţat de Fundaţia “Eurasia”.

La ora 22.30 vor fi prezentate rezultatele finale ale sondajului, care ar urma să reflecte situaţia la închiderea secţiilor de votare (ora 21:00).

21.28: Pe alegeri.md este afişat un rezultat al sondajului de 41,7% pentru PCRM.
Pentru PPCD - 2,1%, PSD - 2%, PEAV - 0,3%.

Pragul de accedere în parlament este de 5%.
Toţi aşteaptă rezultatele CEC-ului, pentru că încrederea în sondajele IPP (Institutul de Politici Publice, condus de Arcadie Barbăroşie) este foarte redusă.

În studioul Pro TV Chişinău, în momentul anunţării rezultatelor sondajului, erau prezenţi Dorin Chirtoacă (vicepreşedinte PL, primar Chişinău), Vlad Filat (preşedinte PLDM), Serafim Urechean (preşedinte AMN), Marian Lupu (preşedinte PDM), Vladimir Ţurcan (fruntaş Partidul Comuniştilor). Emisiunea continuă la această oră (22.10).
Atmosfera discuţiilor dintre reprezentanţii dreptei şi stângii nu este prietenoasă, dar gravă, rezervată şi marcată de reproşuri reciproce.

Toţi aşteaptă rezultatele de la CEC.

3 comentarii:

 1. un lucru e sigur - fara dl Lupu nu se poate guverna. O logica simpla ne face sa credem ca cele 3 partide de opozitie au sanse sa acceada la putere doar urmare a tradarii catorva parlamentari comunisiti - prin intermediul aceluiasi nelipsit dn Lupu. probabil asa si se va intampla si in cazul asta sunt asteptate noi alegeri in 12 luni. Un lucru insa devine evident - opozitia chiar isi are alegatorul sau si mai mult, acesta incepe sa devina un alegator fidel si nu unul migrator, dar chestia aceasta se va schimba, aproape in mod obligatoriu, deoarece programul economic prezentat de cele 3 partide - aspect ne-discutat de NIMENI, este unul aproape irational. Bref, dupa o guvernare care nu va avea nimic in comun cu cele enuntate de partide deoarece RM este muuuult prea in urma cu reformele si astfel schimbarile necesare n-au cum sa fie pe placul populatiei (prima dintre ele este liberalizarea cursului valutei nationale), vor urma alte alegeri la care vor invinge comunistii sau, daca partidul se va scinda, partidele care se vor naste din el. In frunte cu acelasi dn Lupu. E de bine? E de rau? E NORMAL deoarece o tara saraca nu poate fi de dreapta!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nici cu Lupu,PLDM-PL-AMN nu pot impune un presedinte.
  UE, Romania si SUA tac deja si nu spun de fraude. Probabil ca au acceptat rezultatele.
  In orice scenariu, pentru alegerea presedintelui trebuie niste voturi de aur de la PCRM!
  Astept cu maxim interes rezultatele finale si reactiile UE, Romaniei si SUA.

  RăspundețiȘtergere
 3. Impreuna cu Lupu care mai curind v-a face alianta cu comunistii , vor putea acestia sa formeze guvernul ?

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului