marți, 7 iulie 2009

Ruşii l-au primit pe Barack Obama într-o atmosferă «siberiană»


Viorel Patrichi

Barack Obama efectuează prima lui vizită de două zile în Rusia. Ruşii nu par defel cuprinşi de “obamamania” din Statele Unite sau din alte ţări occidentale. La evenimentul de la Kremlin s-au acreditat 855 de ziarişti din toată lumea.

“Chiar şi vremea încurajează acest tip de discuţii. Afară este frig, deci putem lucra cum trebuie înăuntru”, a spus Medvedev, oferindu-i musafirului un ceai negru fierbinte. “Avem tot interesul să rămânem înăuntru astăzi. Ultima dată când am fost la Moscova erau 80 de grade” Fahrenheit, adică 27 de grade Celsius, a zâmbit Obama. La 6 iulie, la Moscova erau afară 11 grade Celsius. După ce au băut ceaiul, Svetlana Medvedeva a invitat-o pe Michelle Obama şi pe cele două fiice ale ei să viziteze complexul Kremlinului, care se întinde pe 28 de hectare şi unde se află 30 de biserici ortodoxe ruse vechi. Au văzut palatele ţarilor şi Sala Armelor (Orujeinaia Palata).


Amintiri de la Abraham Lincoln


Barack Obama a plecat cu căţel, cu purcel: era urmat de soţia Michelle şi de cele două fiice - Malia (11 ani) şi Saşa (7 ani). De la aeroportul Vnukovo-2, liderul american a fost condus la o ceremonie de depunere a unei coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului. După care au început convorbirile în format redus, apoi cu participarea ambelor delegaţii. Discuţiile au durat peste cinci ore. Aseară, Medvedev a organizat o cină în onoarea omologului american la reşedinţa de la Gorki. Obama i-a propus “să reseteze relaţiile”, lumea contemporană, iar Medvedev părea încurajat: “Sperăm să întoarcem o serie de pagini dificile din istoria relaţiilor ruso-americane şi să deschidem un capitol nou”. “Dacă lucrăm din greu în următoarele două zile, vom putea face progrese extraordinare”, a promis Obama. Americanii au două propuneri geostrategice: convenirea unui acord care să înlocuiască tratatul START din 1991 pentru reducerea armelor nucleare şi tranzitul pe teritoriul Rusiei a materialului militar necesar frontului din Afganistan. START expiră la 5 decembrie şi după ce preşedinţii îşi vor da acordul de principiu, negocierile tehnice pot continua. Medvedev a condiţionat aceste înţelegeri de renunţarea Pentagonului la scutul antirachetă din Polonia şi Cehia. “La întâlnirea din aprilie cu Dmitri Medvedev nu a fost vorba de scutul antirachetă”, i-a reamintit Obama. Înaintea convorbirilor oficiale, Medvedev i-a dăruit lui Obama nişte documente istorice valoroase, printre care şi originalele scrisorilor ţarului Alexandru al II-lea către preşedintele Abraham Lincoln, din perioada 1860-1864. “Rusia şi SUA au toate şansele să adopte decizii importante, inclusiv în privinţa START-2”, a promis Medvedev înaintea tratativelor. Cei doi au semnat un document-cadru privind limitarea arsenalelor nucleare, text care trebuie să înlocuiască actualul Tratat de reducere a forţelor strategice (START-1). Statele Unite şi Rusia au hotărât să reînfiinţeze o comisie comună pentru găsirea soldaţilor dispăruţi în războaie. Comisia datează din 1992 şi se ocupă de militarii dispăruţi în al Doilea Război Mondial, în războaiele din Coreea sau din Vietnam, dar şi din timpul Războiului Rece.


Nistrul - falia intereselor


Medvedev a abordat şi probleme regionale referitoare la Ucraina, Caucaz, Asia Centrala şi R. Moldova, zice RIA-Novosti. De pe vremea lui Bush, poziţiile celor două puteri faţă de Republica Molotov par să fie ireconciliabile. Vom afla ce a zis Medvedev. Washingtonul cere retragerea trupelor ruseşti de pe Nistru, în timp ce premierul rus Vladimir Putin a impus un moratoriu asupra Tratatului privind forţele convenţionale din Europa, document care îi permite în caz de nevoie să suplimenteze numărul militarilor ruşi din Transnistria. Ruşii văd posibil un singur compromis: federalizarea Basarabiei. Este un tango de interese: Rusia acceptă imixtiunile SUA în Afganistan, Iran, Irak, în Orientul Mijlociu şi în Coreea de Nord, dar cere mână liberă în Ucraina, R. Moldova, Caucaz şi Asia Centrală. Nu cred că Obama va face imprudenţa să accepte asemenea paşi care duc spre reconstituirea imperiului sovietic. Vom vedea urmările. Relaţia rămâne glacială. Doar 8% din populaţia Rusiei crede că America este o ţară prietenă. Nu s-au arborat drapele, postere sau bannere la Moscova, care să anunţe vizita celui mai puternic om de pe Terra. Marea eroare a lui Obama a fost să-l atace într-un interviu pentru ziarul “Novaia Gazeta” pe Putin, cel mai popular politician din Rusia.


„Wall Street Journal“: Relaţiile SUA cu Rusia trebuie blocate, iar nu relansate“


Preşedintele Barack Obama se află într-o dilemă. El a propus relansarea relaţiilor SUA-Rusia, partea americană fiind obligată să dea dovadă de o nouă deschidere. Însă relaţiile cu Rusia nu trebuie relansate. Acţiunile Rusiei trebuie blocate. Atât oficialii ruşi, cât şi cetăţenii de rând interpretează apelul la relansarea relaţiilor ca fiind o recunoaştere a vinei Statelor Unite de ignorare a intereselor Rusiei. Însă acceptarea versiunii ruse asupra realităţii ar fi o eroare. Rusia speră să revină la statutul fostei URSS, folosind puterea pentru dominarea vecinilor. A încuraja ambiţiile Rusiei înseamnă a submina nu doar securitatea SUA, ci, pe termen lung, chiar a submina securitatea Rusiei”. Kremlinul zice NET extinderii NATO, scutului antirachetă din Europa şi respectării drepturilor omului în Rusia. Orice concesie înseamnă capitulare în faţa forţei brute, care se confundă uneori cu diplomaţia deşteaptă.
“Gardianul”
07-07-2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului