luni, 6 iulie 2009

Tehnicile motivaţionale, nefolositoare în cazul persoanelor cu o imagine de sine deficitară

Tehnicile motivaţionale bazate pe repetarea unor afirmaţii pozitive despre sine pot avea efecte contrare în cazul persoanelor cu o imagine de sine deficitară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni, informează BBC News.
Cercetătorii canadieni au descoperit că personele cu o imagine de sine deficitară se simt mai rău după ce repetă afirmaţiile pozitive folosite în tehnicile de motivare, acestea funcţionând mai degrabă în cazul celor care au o imagine de sine puternică.
Studiul va fi publicat în Jurnalul de Psihologie. Rezultatele sale converg cu teoria unui psiholog britanic care a arătat că imaginea de sine se construieşte din dovezi reale din propria viaţă , mai degrabă decât din tehnici de autosugestie.
Astfel, repetarea unor afirmaţii pozitive despre sine îi ajută pe cei care au o doză de încredere în sine foarte mare, dar are efect de bumerang asupra celorlalţi pentru că le provoacă disonanţă cognitivă.
Potrivit rezultatelor testelor făcute de psihologii de la Universitatea Waterloo şi Universitatea New Brunswick, persoanele cu o imagine de sine precară au o dispoziţie mai bună dacă li se permite să aibă gânduri negative despre sine, decât atunci când li se cere să se concentreze doar pe afirmaţii pozitive.
Simon Delsthorpe, psiholog la centrul de consiliere Bradford District Care Trust şi purtător de cuvânt la Societatea Britanică de Psihologie a arătat că respectul de sine se bazează pe evaluarea unor indicatori ai vieţii reale, care construiesc încrederea - mai degrabă decât pe tehnici care declamă că lucrurile sunt mai bune decât sunt de fapt în realitate.
"Este firesc să fie mai uşor să spui «eu sunt bine» şi să crezi afirmaţiile de acceptare de sine dacă lucrurile din viaţa reală confirmă această realitate. Dacă însă relaţiile cu părinţii sunt tensionate, persoana are puţini prieteni, nu este angajată sau nu se simte confortabil cu aspectul fizic, aceste afirmaţii nu ajută, determinând refulări mai degrabă, decât creşterea respectului de sine", a concluzionat psihologul.
MediafaxDefiniţii ale fericirii:
Constituţia doar dă oamenilor dreptul la fericire. Trebuie însă să o găseşti singur. - Benjamin Franklin
Fericirea e în noi, niciodată în jurul nostru. - Necunoscut
Alergăm după fericire până departe, fie pe mare, fie pe uscat, dar fericirea e aici, aproape. - Horaţiu
Fericirea constă în a fi liber, adică a nu dori nimic. - Epitteto
Fericirea este un fluture, care, atunci când este urmărit, este întotdeauna la un pas de a fi prins, dar dacă stai liniştit, se poate aşeza pe tine. Fericirea nu este o destinaţie, nu există un moment, un punct al fericirii de atins. Adevărata fericire constă în optimism. - Nathaniel Hawthorne
Fericirea e să ştii să îţi doreşti ceea ce ai deja. - Fericitul (Sfântul) Augustin
Pentru a avea o viaţă fericită, trebuie să ai o minte liniştită. - Necunoscut
Fericirea trebuie să fie o răsplată, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Fericirea poate fi întâlnită într-un simplu grăunte de nisip din deşert. - Paulo Coelho
Fericirea este cea mai mare biruinţă, aceea pe care o dobândim împotriva destinului ce ne este impus. - Albert Camus
Dacă fericirea ar consta în plăcerile trupeşti, am spune că boii sunt fericiţi când găsesc de mâncare năut. - Heraclit din Efes
Când o uşă a fericirii se închide, o alta se deshide; dar, deseori, ne uităm atât de mult la uşa închisă, încât nu o mai vedem pe cea care s-a deschis pentru noi. - Helen Adams Keller
Când alţii te cred fericit şi tu crezi că nu eşti, ia-te după ei! - Raymond Ruyer
Rar se întâmplă ca oamenii răi să fie fericiţi. Se otrăvesc cu propria lor răutate. - Maurice Chevalier
Ferice de noi, că nu suntem prea fericiţi. - William Shakespeare
Unii produc fericire oriunde se duc; alţii oricând se duc. - Oscar Wilde
Fericirea unui om nu constă în lipsa dorinţelor, ci în cunoaşterea perfectă a lor. - Alfred Lord Tennyson
Nimănui nu-i pasă dacă eşti trist, aşa că ai putea la fel de bine să fii fericit. - Cynthia Nelms

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului