miercuri, 22 iulie 2009

Un băieţel de 10 ani a salvat misiunea Apollo 11

TVR a fost unica televiziune din spaţiul comunist care a transmis în direct aselenizarea!

Pare o idee ruptă dintr-un film, însă este o poveste adevărată, întâmplată în urmă cu 40 de ani. La 23 iulie 1969, în timp ce Apollo 11 se îndrepta către Pământ, după ce realizase prima aselenizare din istorie, a apărut o problemă ce nu putea fi rezolvată decât de un copil, relateaza CNN online.
Pentru micul Greg Force, în vârstă de zece ani, nimic nu prevestea în ziua aceea că se va întâmpla ceva care va modifica cursul istoriei, iar pe el îl va transforma într-un mic erou. Era în jurul orei 22.00, iar copilul se afla acasă, alături de mama şi cei trei fraţi ai săi. Tatal său, Charles Force, directorul staţiei de monitorizare din Guam, se afla la muncă.
Staţia din Guam a jucat un rol crucial în revenirea misiunii Apollo 11 pe Pământ. O antenă puternică asigura comunicarea între NASA şi echipajul misiunii. În ultima clipă însă, o componentă a antenei a cedat, făcând-o aproape inutilă. Înlocuirea componentei ar fi presupus oprirea antenei, dar NASA nu mai avea timp pentru acest lucru.
Charles Force a realizat că, dacă respectiva componentă a antenei ar fi fost unsă, aceasta ar fi funcţionat aproape normal. Era o singură problemă: accesul la componenta respectivă se făcea printr-un orificiu de doar câţiva centrimetri şi nimeni din staţie nu avea o mână atât de subţire pentru a ajunge la piesă.
Atunci, lui Charles Force i-a venit ideea salvatoare: a trimis pe cineva după fiul său, pentru a-l aduce la staţie. Odată ajuns, Greg a reuşit să-şi strecoare mâna prin orificiu şi să ungă componenta defectă. Improvizaţia a funcţionat, iar staţia NASA şi-a îndeplinit rolul: a asigurat comunicaţiile cu misiunea Apollo 11, iar echipajul a aterizat în siguranţă a doua zi.
La vârsta de 10 ani, Greg nu a realizat pe deplin care a fost rolul său la eveniment, iar după 40 de ani de la eveniment rămâne modest în ceea ce priveşte contribuţia sa la succesul misiunii. "Tot ce am făcut a fost să ung acea piesă [...] Tatal meu mi-a explicat de ce a fost important ce am făcut, dar toată atenţia de care m-am bucurat după aceea m-a luat prin surprindere", spune Greg acum.
Rolul jucat de Greg în primul pas al omului pe lună a făcut înconjurul lumii. El a primit chiar o scrisoare de mulţumire de la Neil Armstrong: "Pentru Greg, cu mulţumiri pentru ajutorul acordat misiunii Apollo 11. Neil Armstrong."
Deloc surprinzător, asemeni multor copii care au crescut în epoca "Apollo", visul lui Greg a fost să ajungă astronaut. El îşi aminteşte vizitele făcute la biroul tatălui său, când asculta comunicaţiile astronauţilor cu oficialii NASA de la sol.
Greg a absolvit fizica, dar nu a reuşit să treacă testele pentru admiterea în programul spaţial din cauză că a picat testul vizual pentru programul spaţial, el suferind de o boală care-l împiedică să distingă cu acurateţe culorile.
Asta nu l-a descurajat. Şi-a luat licenţa de pilot şi, deşi acum este proprietarul unei şcoli de gimnastică, Greg a rămas pasionat de astronautică. El spune că ar vrea să vadă o nouă aselenizare şi că ar fi important ca omul să facă un pas mai departe, cum ar fi Marte.
Sursa:
TVR.ro

În această seară de 22 iulie, la TVR 1, cu începere de la 21.10: Ediţie specială despre alegerile din Republica Moldova.
Ion Bargan (un tânăr politician din PL)
scrie pe blogul său că “în cadrul emisiunii va fi prezentat în premieră la tv filmul “CAPCANA”, montat la OWH studio în regia Leontinei Vatamanu. Documentarul va fi dezbătut cu moderatorul Marian Voicu. Subiectul central al documentarului vizează trăirile membrilor familiei Boboc, ale părinţilor, dar şi ale soţiei şi fiului său de doi anişori, care a învăţat a rosti cuvântul “tata”, privind la televizor imaginile în care apare tatăl său… în sicriu.”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului