duminică, 12 iulie 2009

Un copil de 7 luni a fost oprit la vamă fiindcă nu avea viză pentru R. Moldova

Un fapt concret, care atestă nerozia regimului Voronin.
Victoria Tighineanu, cetaţeancă a R. Moldova, stabilită în Franţa de mai mulţi ani, nu a avut voie să intre în Basarabia cu ambii copii, Andreea şi Dan Stoica-Tighineanu. Vameşii au oprit-o pe aeroportul din Chişinău fiindcă Dan, de numai 7 luni, nu figura în paşaportul moldovenesc al mamei. Spre deosebire de Andreea, băieţelul are doar paşaport românesc şi un titlu de călătorie european.
Ziariştii de la “Jurnal de Chişinău” au reuşit să discute cu femeia numai prin geamul care separă cele două state româneşti. Femeia a rămas blocată timp de 15 ore pe aeroportul din Chişinău, fără apă şi fără mâncare, pentru că micuţul avea paşaport românesc, dar nu avea şi viză moldovenească. Ea nu şi-a imaginat că un copil de numai şapte luni are nevoie de viză pe paşaport. După o aşteptare chinuitoare, a plecat în România, unde locuiesc părinţii soţului ei, şi el cetăţean român. Ajunsă în România, trebuie să obţină o invitaţie pentru copilul de 7 luni, dar procedurile durează peste 30 de zile.
Procurorii basarabeni i-au întocmit dosare penale ziaristului Ghenadie Brega de la Asociaţia Hyde Park pentru… spargere şi pentru “uzurparea puterii de stat”, deşi el nu a fost la Chişinău pe data de 7 aprilie. Poliţiştii participă făţiş la campania electorală, distrugând afişele şi maşinile celor din PL, PLDM şi AMN.
Tensiunile se află în creştere dincolo de Prut şi ar putea pune în pericol viaţa cetăţenilor români de-acolo. Ştie oare Iurie Roşca, cel care supervizează “organele de forţă” ale R. Moldova, despre aceste abuzuri? Este foarte semnificativ că românul Gabriel Stati a fost eliberat din puşcărie chiar în ziua în care Marian Lupu a defectat de la comuniştii lui Voronin la bolşevicii lui Dumitru Diacov. Gabriel Stati a fost ginerele lui Dumitru Diacov, care are de la el doi nepoţi.
Pe de altă parte, Eleonora Lisnic avertizează că alegerile anticipate din R. Moldova vor avea loc pe 29 iulie, Ziua Imnului Naţional al României “Deşteaptă-te, române!”. Faptul că, pentru prima dată, alegerile au fost stabilite într-o zi lucrătoare, ne face să credem că ar fi vorba tot de o diversiune. Dar, ca orice diversiune, şi aceasta ar putea avea două tăişuri, la fel ca arborarea drapelului României pe clădirile simbolice de la Chişinău.

“Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,/ Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,/ Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,/ “Viaţa-n libertate ori moarte!”, strigă toţi.”
Se pare că Andrei Mureşan redevine actual, dar peste Prut.
“Gardianul”
13 iulie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului