vineri, 17 iulie 2009

Valeriu Pasat a fost achitat

Fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi ex-ministru al Apărării, Valeriu Pasat, a fost achitat joi, 16 iulie, de către Curtea de Apel Chişinău pe ambele capete de acuzare: vânzarea ilegală a 21 de avioane MIG-29 şi armament.

Decizia poate fi atacată în instanţa superioară.
Solicitată de Info-Prim Neo, avocata lui Pasat, Janeta Hanganu a spus că sentinţa pronunţată satisface pe deplin cererea avocaţilor. „A fost luată o decizie judiciară, şi nu una politică. La Curtea de Apel au fost demonstrate public probele, faţă de instanţa anterioară, când probele procurorilor au fost prezentate în şedinţă închisă”, a menţionat aceasta. „Instanţa a decis că Valeriu Pasat nu şi-a depăşit atribuţiile atunci când a efectuat tranzacţiile sau le-a monitorizat”, a mai spus Hanganu.
Întrebată dacă Valeriu Pasat intenţionează să ceară despăgubiri sau să acţioneze în judecată pentru încălcarea drepturilor sale, avocata a spus că recent clientul său declara că nu doreşte să persecute pe cineva, ci doar să fie achitat.
Janeta Hanganu a mai comunicat că se aşteaptă ca procurorul să atace decizia pronunţată de Curtea de Apel. Aceasta s-ar putea întâmpla în termen de două luni după emiterea de către Curtea de Apel a hotărârii motivate. Totuşi, ea a spus că instanţei superioare îi va fi greu să ia o decizie diferită de cea a Curţii de Apel, întrucât procesul a durat 1 an, iar mărturiile au fost făcute în şedinţe publice, ceea ce sporeşte credibilitatea şi transparenţa.
Pasat a fost reţinut în martie 2005, fiind acuzat de vânzarea la preţuri mici a 21 de avioane MIG-29 şi a unor sisteme reactive „Uragan”. În ianuarie 2006 a fost condamnat la 10 ani de detenţie. CA l-a achitat pe Pasat în episodul MIG-urilor şi i-a redus pedeapsa la 5 ani de detenţie, iar în mai, CSJ a casat hotărârea CA şi a lăsat în vigoare decizia prin care Pasat a fost condamnat la 10 ani de închisoare. CA a fost obligată să reexamineze cazul. În iulie 2007, a fost amnistiat în episodul în care este acuzat de vânzarea sistemelor reactive „Uragan”. După ce a fost eliberat din arest, el a plecat la Moscova.
Info-Prim Neo

Notă: Avioanele de vânătoare MIG-29 (29S/Fulcrum-C, Fulcrum-A), cu care se mândresc ruşii, şi sistemele reactive de luptă “Uragan”, tot ruseşti, au fost vândute SUA, în 1997. Preţul a fost de 40 milioane dolari, urmând ca SUA să mai furnizeze Republicii Moldova anumite loturi de mărfuri pentru necesităţile Armatei, în valoare tot de 40 milioane USD. Acuzarea a susţinut că statul a fost prejudiciat cu 53 milioane USD.
În 1997, Pasat era ministru al Apărării. Preşedinte al Republicii Moldova era Petru Lucinschi, iar Ion Ciubuc era prim-ministru.
Şeful statului şi prim-ministrul au aprobat tranzacţia, dar nu au fost reţinuţi şi judecaţi, cum i s-a întâmplat lui Pasat. În declaraţiile pentru presă, foştii demnitari au spus că au preferat să vândă avioanele şi armamentul Statelor Unite ale Americii la un preţ mai mic, decât să ia un preţ mai mare, dar marfa să ajungă pe mâinile "unor state ostile".
Lucinschi a declarat că, în ianuarie 1997, când a preluat funcţia de preşedinte al RM, a fost informat despre un precontract de vânzare a avioanelor unei companii intermediare sud-coreene. Ambasadorul Statelor Unite i-a spus la scurt timp că Administraţia americană presupune că avioanele vor ajunge în Iran şi că Republica Moldova, în cazul în care va livra armament în Iran, va fi supusă unui embargo din partea SUA.
Valeriu Pasat s-a născut în 1958, în satul Scumpia, raionul Făleşti. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova (Istoria) şi Academia de diplomaţie de la Moscova. În 1994-1997, a fost ambasador al R. Moldova în Rusia, în 1997-1999 - ministru al Apărării, în 1999-2002 - director al SIS. Din 2003, este consilier pentru relaţii externe al şefului administraţiei RAO "EES Rossii" Anatoli Ciubais.
Pasat a fost decorat cu distincţia Federaţiei Ruse "Ordinul prieteniei". Este căsătorit, are un copil, locuieşte la Moscova.

(E.L.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului