sâmbătă, 11 iulie 2009

Vreo 10 provocatori în stare de ebrietate au încercat să compromită o întâlnire electorală a PLDM la Orhei


Sâmbătă, 11 iulie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întâlnire cu alegătorii din oraşul Orhei. La intrarea în sediul primăriei, şi-a făcut apariţia un grup de provocatori în stare de ebrietate, care au încercat să zădărnicească întâlnirea electorală.
Deşi organizatorii au cerut intervenţia poliţiei, aceasta nu şi-a onorat obligaţiile de serviciu şi nu a curmat acţiunile provocatoare. Unul din cei zece provocatori, recidivistul pe nume Denis, a recunoscut că ei au fost trimişi special de către ofiţerul poliţiei criminale, Roman Leahu, pentru a împiedica desfăşurarea întâlnirii. Pentru acest “serviciu”, li s-a promis o atitudine tolerantă din partea organelor de ordine şi anumite favoruri. (Există probe video).În pofida acestor provocări, desfăşurarea acţiunii electorale a PLDM a fost posibilă doar prin efortul susţinut al organizatorilor.
În aceeaşi zi, tot în raionul Orhei, a avut loc o altă provocare, îndreptată de data aceasta împotriva candidatului PLDM Vitalie Nagacevschi. Pe segmentul de şosea Vatici – Morozeni, pe care se deplasa Nagacevschi, au fost aruncate scoabe care au deteriorat automoblilul, iar calea de acces spre Casa de cultură era blocată de un tractor. În pofida acestor obstacole, candidatul Nagacevschi a ajuns la Casa de cultură, dar şi aici un grup de provocatori a încercat să împiedice desfăşurarea acţiunii. Şi de această dată incidentul a fost aplanat cu sprijinul participanţilor la întălnire.
Precizăm că, în ajun, PLDM a cerut oficial Comisariatului de Poliţie Orhei să asigure ordinea publică la acţiunile sale electorale din raion.
Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă aceste acţiuni provocatoare ale autorităţilor comuniste, sesizează observatorii locali şi internaţionali asupra acestor grave încălcări şi cere Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale şi Ministerului de Interne să întreprindă toate măsurile pentru respectarea legislaţiei electorale.
Sursa:
Serviciul de presă al PLDM
Există precedente, tot la Orhei:
La 16 februarie 2009, reprezentanţii PL au demonstrat într-o conferinţă de presă imagini video care probau încercarea unor inşi de a zădărnici întâlnirile electorale ale formaţiunii cu locuitorii satelor Isacova şi Selişte, din raionul Orhei. Bunăoară, se vede clar din înregistrare cum unul dintre tipi, aflat în stare de ebrietate, îi împinge pe oamenii locului, le vorbeşte vulgar şi îi ameninţă cu răfuiala fizică. Acelaşi individ, filmat de ministerul de Interne (MAI), ne prezintă versiunea lui: i s-a interzis accesul la întâlnire, unde dorea să adreseze întrebări, iar conflictul a izbucnit din acest motiv.
În comunicatul oficial al MAI, difuzat la 17 februarie, este prezentată versiunea infractorilor şi nu se spune niciun cuvânt despre starea avansată de ebrietate în care se aflau ortacii. Din cei vreo 10 bărbaţi care au perturbat întâlnirea electorală a PL, Poliţia i-a identificat şi reţinut pe 3: Mihail Cebotari, în vârstă de 21 de ani, Grigore Reabuhin, de 58 de ani, şi Vasile Vicol, de 33 de ani, locuitori ai oraşului Orhei.
„Conform legislaţiei, persoanele culpabile de „Huliganism nu prea grav” riscă să achite o amendă de pănă la 100 de lei sau arest administrativ pe un termen de până la 15 zile”, ne informa MAI.
Chiar dacă MAI a reţinut 3 contravenienţi, vicecomisarul de la Orhei, Petru Golban, a depus o sesizare la CEC în care acuza PL de „răpire de persoane și de maltratare a acestora în timpul altercațiilor”. Acelaşi vicecomisar a acuzat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) de implicarea minorilor în acţiuni de protest. Formaţiunile au respins categoric învinuirile.

Un comentariu:

  1. Eleonora : mesmo com desafios e sofrimento ,o povo da Moldávia deve lutar contra o comunismo.Votar em democratas para ter liberdade .Abraços

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului