miercuri, 8 iulie 2009

Washingtonul lasă Rusiei mână liberă în Basarabia?

Ucraina şi Georgia trebuie să fie suverane

Liderul american a vorbit
(la Moscova, la 7 iulie, la întâlnirea cu premierul Putin) despre suveranitatea Ucrainei şi a Georgiei, indicând clar că interesele strategice americane trec dincolo de Nistru şi de Caucaz. Aici, judocanul Putin a ripostat în manieră specifică: “Ucraina şi Georgia, ca de altfel tot spaţiul postsovietic, sunt foarte importante pentru Rusia”.
Aflat în ospeţie, Obama a promis că “va ţine cont” de poziţia Rusiei faţă de cele două ţări. “Suveranitatea statelor este piatra de fundament a ordinii mondiale. Aşa cum toate ţările trebuie să aibă dreptul de a-şi alege conducătorii, ele trebuie să aibă şi dreptul de a trăi în cadrul unor graniţe sigure, precum şi dreptul la o politică externă proprie. Orice sistem care abandonează aceste drepturi este expus anarhiei. Acesta este motivul pentru care respectivul principiu trebuie aplicat pentru toate ţările, inclusiv pentru Georgia şi Ucraina. Ideea sferelor de influenţă aparţine secolului al XIX-lea”, a subliniat Obama.
Faptul că R. Moldova nu a fost menţionată aici ar putea fi un alt semnal că Washingtonul lasă Rusiei mână liberă în Basarabia, ceea ce este desigur o gravă eroare strategică pentru America şi pentru Uniunea Europeană.
Cristian Diaconescu (ministrul român de Externe) remarca, la 7 iulie, că Administraţia Obama are interese dincolo de Marea Neagră şi că ar trebui să ne regândim politica faţă de răsărit. E cam târziu.
Viorel Patrichi
„Gardianul”
Articolul complet –
aici.


AFP, Mediafax:
Preşedintele SUA, Barack Obama, şi premierul Rusiei, Vladimir Putin, au făcut în sfârşit cunoştinţă, marţi dimineaţă, în apropiere de Moscova, cu ocazia unui mic dejun tradiţional rusesc.
În reşedinţa lui Putin din Novo Ogarevo, cei doi demnitari au iniţiat întâlnirea printr-un mic dejun specific rusesc, înainte de formala strângere de mână în faţa camerelor de luat vederi.
"Sunt încântat să vă cunosc, de oportunitatea de a face cunoştinţă", a spus la final Putin, fără însă a-l privi pe interlocutorul său.
Fostul lider de la Kremlin a pregătit o atmosferă care să fie cât mai mult pe placul oaspetelui american - ospătari îmbrăcaţi costume tradiţionale ruseşti şi samovar, ouă cu caviar, îngheţată cu cireşe etc.
În ultimele zile, Obama lăudase activitatea lui Dmitri Medvedev, iar despre Putin declarase că încă este influenţat de mentalitatea fostului Război Rece.
Luni seara, Obama, întrebat cine este într-adevăr liderul Rusiei, a răspuns: "Din ceea ce ştiu, preşedintele Medvedev este preşedinte, iar premierul Putin este prim-ministru. Ceea ce mă interesează este să discut direct cu omologul meu preşedinte, să dau mâna cu premierul Putin şi cu alţi reprezentanţi importanţi ai societăţii ruse".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului