miercuri, 5 august 2009

101 securişti bulgari bântuie prin presa mare de la Sofia

Publicaţia “Standart News” din Bulgaria informează că 101 foşti securişti şi colaboratori ai securităţii lucrează încă prin agenţiile de presă, la televiziuni şi la posturile de radio particulare din ţară.
Comisia care cercetează dosarele fostei Darjavna Sigurnosti a dat publicităţii, pe 3 august, lista cu toţi agenţii şi colaboratorii serviciilor secrete de pe vremea lui Todor Jivkov, care lucrează acum cu spor în presa particulară.
Au fost verificaţi 2.366 de patroni, directori, redactori-şefi şi redactori cunoscuţi. Aşa au fost depistaţi Krasimir Uzunov, patronul agenţiei Focus-news, Radosvet Radev, patronul postului de radio Darik, şi Vladimir Bereanu, un foarte popular gazetar de origine română. Urmează la puricat presa scrisa din Bulgaria. Vladimir Bereanu a recunoscut că a colaborat cu Darjavna Sigurnosti la cererea disidenţilor din România: Silviu Brucan şi Ion Iliescu, care erau convinşi că Nicolae Ceauşescu se va prăbuşi dacă va fi discreditat în ţările socialiste. Bereanu susţine că aşa a început să scrie rapoarte despre Ceauşescu pentru serviciile secrete bulgare încă din 1984! El culegea informaţii de la delegaţii români importanţi care vizitau Sofia. “Eu am aflat despre Revoluţia română cu o zi înainte de izbucnirea ei fiindcă mă informau aceşti disidenţi români. Eu aveam sarcina ca revoluţia să fie transmisă la televiziunea bulgară. Şi televiziunea bulgară chiar a transmis revoluţia 24 de ore din 24”, a subliniat Bereanu.

Sursa:
“Gardianul”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului