vineri, 14 august 2009

16 august - «Duminica migranţilor români», sărbătorită în întreaga Patriarhie Română


Reunit în şedinţă de lucru sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la reşedinţa patriarhală, în zilele de 25-26 februarie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât instituirea „Duminicii migranţilor români”, în prima duminică după 15 august, în Patriarhia Română, informează Basilica.

În ziua de 16 august 2009, pentru prima oară la nivelul întregii Patriarhii Române, va fi marcată „Duminica migranţilor români”.
Începând cu anul 2006, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prima duminică după sărbătoarea împaratească a Adormirii Maicii Domnului (15 august) a fost dedicată românilor care traiesc peste hotare. Anul trecut, iniţiativa Preafericirii Sale a fost extinsă şi în Arhiepiscopia Bucureştilor. Astfel, în ziua de 17 august 2008, a fost sărbătorită „Duminica migranţilor”. În toate parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureştilor, în timpul Sfintei Liturghii, la ectenia întreită, au fost înalţate rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, rugăciuni de cerere şi de ajutor de la Dumnezeu pentru păstrarea credinţei ortodoxe, pentru sănătate şi spor în viaţă, pentru înmulţirea dragostei între părinţi şi copii, între soţ şi soţie, între membrii familiei plecaţi din România şi cei rămaşi acasă, precum şi rugăciuni pentru călătorie şi bună înţelegere cu cetăţenii ţărilor în care lucrează sau studiază românii plecaţi în străinătate, cultivând deodata identitatea lor românească şi prietenia cu alte popoare. La sfârşitul Sfintei Liturghii s-au ţinut cuvinte pastorale, în care s-a subliniat că Biserica nu-i uită pe fiii ei plecaţi la muncă sau la studii peste hotare. De asemenea, au fost organizate convorbiri pastorale cu muncitorii şi studenţii români din străinătate, care acum s-au reîntors în România pentru a petrece acasă concediul de odihnă sau vacanţa de vară.
Dumitru Manolache, „Gardianul”

2 comentarii:

  1. Eleonora ,boa noite : Sem a fé nós não somos nada .O povo moldavo é abençoado porque acredita em DEUS .E por maior que seja o sofrimento,quem tem DEUS no seu coração supera todos os obstáculos e consegue atingir seus objetivos .A luta pela liberdade e pela democracia é pouca coisa se comparada à luta que temos de vencer contra todas as manifestações do mal.E quando vencemos é porque DEUS quis assim.Abraços

    RăspundețiȘtergere
  2. Devo admitir minha ignorância,fui procurar no google,onde fica a República da Moldávia.
    gură, sărut, sărutare

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului